Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:21 28 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gala Francofoniei 2014

ro

21 Mar, 2014 12:04 617 Marime text
21 martie 2014

Comunicat de presă

Gala Francofoniei 2014

Ministerul Afacerilor Externe şi Camera Deputaţilor, în cooperare cu Ministerul Culturii şi Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România (GADIF), au organizat joi, 20 martie 2014, Seara de Gală a Francofoniei, la Ateneul Român.
În cuvântul de deschidere, Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a evocat vocaţia “Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei de a reuni popoarele care au în comun limba franceză, în jurul principiilor sale fondate pe promovarea păcii, democraţiei, respectul drepturilor omului şi statul de drept”.
De asemenea, demnitarul MAE a subliniat că “România este un actor important al Francofoniei, activ angajat în punerea în aplicare a valorilor şi proiectelor sale. Prin moştenirea noastră lingvistică şi culturală, suntem mândri să avem o relaţie privilegiată cu Francofonia şi limba franceză, care reprezintă fundamentul acestei organizaţii “. A evidenţiat, totodată, că “este important să încurajăm tinerii să utilizeze limba franceză care reprezintă atât un important vector al dialogului intercultural, cât şi un mijloc eficient de acţiune şi de acces la piaţa muncii şi performanţa profesională“.
Sanda-Maria Ardeleanu, membră a Camerei Deputaţilor, Preşedinta Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei a evocat faptul că “Francofonia politică, reprezentată de delegaţiile Parlamentelor membre ale Adunării Parlamentare a Francofoniei, este una dintre direcţiile majore în promovarea valorilor de: libertate, democraţie, solidaritate, toleranţă şi pace “.
Din partea Ministerului Culturii, Irina Cajal, subsecretar de stat, a evocat semnificaţia cooperării cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei în consolidarea patrimoniului cultural al ţărilor francofone.
Premiul Francofoniei din acest an a fost decernat de Benoit Rutten, Delegatul Federaţiei Wallonie-Bruxelles şi preşedinte al GADIF, către Florin Alexandru Didilescu, preşedinte al Asociaţiei Amifran, pentru contribuţia deosebită la promovarea limbii franceze şi a valorilor Francofoniei în România.
Programul Galei a cuprins un concert cu repertoriu francofon, susţinut de ansamblul cameral „Romanian Brass”, condus de muzicianul Adrian Petrescu.
Evenimentul a beneficiat de o largă participare a corpului diplomatic acreditat la Bucureşti precum şi a delegaţiilor parlamentare participante la Conferinţa regională pentru Europa a Adunării Parlamentare a Francofoniei (APF).
De asemenea, au participat oficialităţi, reprezentanţi ai administraţiei publice, ai societăţii civile implicaţi în proiectele Francofoniei, personalităţi politice şi culturale, jurnalişti, oameni de afaceri francofoni, membri ai cercurilor universitare şi academice cu preocupări în sfera francofoniei.

Informaţii suplimentare

România a devenit, în 1993, membru cu drepturi depline al Francofoniei instituţionale (iniţial Agenţia de cooperare culturală şi tehnică – ACCT, iar din 1998 Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Acest statut, dublat de vocaţia sa francofonă şi francofilă de tradiţie, i-a permis României consolidarea dimensiunii globale a cooperării sale internaţionale, în condiţiile reprezentării trans-continentale a Francofoniei.

România colaborează activ cu instituţiile francofone regionale, cu sediul la Bucureşti - Antena regională pentru Europa Centrală şi de Est a OIF (APECO) şi Biroul regional pentru Europa Centrală şi de Est al Agenţiei Universitare a Francofoniei (BECO-AUF), precum şi cu ambasadele statelor membre sau observatoare ale OIF, acreditate la Bucureşti, reunite în Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor francofone - GADIF.

Mai multe informaţii despre evenimentele organizate în acest an sunt disponibile pe site-ul www.mae.ro.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii