Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:25 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, cu ministrul pentru persoanele vârstnice al Statului Israel, Uri Orbach

ro

25 Dec, 2013 15:40 576 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut luni, 23 decembrie 2013, o întrevedere cu ministrul pentru persoanele vârstnice al Statului Israel, Uri Orbach, acesta deţinând şi atribuții în domeniul restituirii proprietăților și combaterii anti-semitismului.
În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au evocat contribuțiile pe care comunitatea israelienilor de origine română și comunitatea evreiască din România le au în consolidarea relațiilor dintre cele două state.
Seful diplomaţiei române a prezentat elemente privind stadiul restituirii proprietăților confiscate abuziv, fiind analizat cu acest prilej şi cadrul juridic în domeniu. Cei doi miniştri au convenit continuarea dialogului la Bucureşti între experţii din instituţiile competente ale celor două ţări. În cadrul convorbirilor, ministrul Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul constant al României în ceea ce priveşte condamnarea antisemitismului, asumarea trecutului şi condamnarea negării Holocaustului.
Ambele părţi au evidenţiat eforturile României de reconciliere cu trecutul si recuperarea propriei istorii, materializate în ultima perioadă de timp şi în plan academic, prin dezvoltarea a numeroase programe de studii asupra Holocaustului.
Ministrul Uri Orbach a exprimat sprijinul Guvernului Israelian pentru preluarea de către România, în anul 2016, a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.
Discuţiile dintre cei doi demnitari s-au înscris în cadrul dialogului amplu care caracterizează relaţia bilaterală româno-israeliană pe toate palierele de activitate.
 
Informaţii suplimentare:
International Holocaust Remembrance Alliance (fosta Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research - ITF), este o organizaţie interguvernamentală creată în 1998, cu scopul de a încuraja activităţi legate de promovarea educaţiei, comemorării şi cercetării Holocaustului în statele membre, dar şi în alte ţări interesate, precum şi de a asigura sprijinul politic necesar în vederea materializării acestora. Organizația reunește 31 de state.
În conformitate cu practica acestei organizații, România a anunțat la plenara din octombrie 2012 intenția de a prelua președinția IHRA pentru anul 2016.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii