Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:25 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Titus Corlățean, cu omologul său georgian, Maia Panjikidze

ro

17 Nov, 2013 14:03 590 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a avut sâmbătă, 16 noiembrie 2013, la Tbilisi, o întrevedere cu omologul său georgian, Maia Panjikidze.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au subliniat interesul comun pentru o dinamică accentuată a contactelor politico-diplomatice bilaterale în următoarea perioadă. În acest sens, va fi acordată o atenție deosebită agendei de întâlniri între președinţii, premierii și preşedinţii de Parlamente din cele doua ţări. Ministrul georgian al afacerilor externe a acceptat invitația de a efectua o vizită în România, cel mai târziu la începutul anului 2014.
Cei doi miniștri au analizat stadiul excelent al relației bilaterale dintre cele două țări și au reiterat dorința comună de dezvoltare și aprofundare a cooperării dintre România și Georgia, în mod deosebit a cooperării sectoriale, cu accent pe domeniul energiei și al transporturilor. Titus Corlăţean şi omologul georgian au salutat organizarea primei reuniuni a grupului de lucru în domeniul transporturilor, în cadrul căreia a fost semnat, la Tbilisi, la 24 octombrie 2013, Memorandumul de Înțelegere dintre Ministerul Transporturilor din România și Ministerul Economiei și Dezvoltării Durabile din Georgia, cu privire la cooperarea în domeniul transporturilor cu nave feribot. Cei doi miniștri au punctat sprijinul comun pentru proiecte de interes prioritar pentru România și Georgia, precum AGRI (Interconectorul Azerbaijan–Georgia–România) și Coridorul de transport mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică.
Miniștrii Titus Corlățean și Maia Panjikidze au reconfirmat interesul comun pentru extinderea relațiilor economice și comerciale, care să fructifice potențialul existent la nivelul celor două țări. Ministrul Titus Corlățean a reafirmat interesul pentru organizarea sesiunii Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, ca instrument în măsură să stimuleze diversificarea schimburilor comerciale şi să  maximizeze volumul acestora. Cei doi miniștri au salutat intrarea în vigoare, la 7 octombrie 2013, a Acordului între Guvernul României și Guvernul Georgiei privind cooperarea economică științifică și tehnică.
Şeful diplomaţiei române a reconfirmat sprijinul României pentru parafarea Acordului de Asociere şi a Acordului Cuprinzător și Aprofundat de Liber Schimb de către Georgia, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, 28-29 noiembrie 2013 şi semnarea acestora în 2014. Șeful diplomației române a salutat progresele semnificative înregistrate de Georgia și a încurajat continuarea eforturilor de îndeplinire a angajamentelor asumate pentru asocierea politică cu UE, inclusiv evitarea unor eventuale situații de justiție selectivă la adresa foștilor oficiali.
Titus Corlăţean a reafirmat sprijinul României pentru soluţionarea pe cale paşnică, negociată, a conflictului din Georgia, în baza dreptului internaţional, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul frontierelor recunoscute internaţional. Cu privire la sprijinul concret al României în reglementarea conflictelor prelungite din Georgia, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat faptul că România va menține o participare substanțială la EUMM Georgia. În cadrul întrevederii, ministrul Titus Corlățean a reafirmat sprijinul României pentru aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei, mandatul Ambasadei României la Tbilisi, ca Ambasadă Punct de Contact NATO, reprezentând un instrument suplimentar în acest sens. Cu privire la cooperarea practică între NATO şi Georgia, a exprimat aprecieri faţă de participarea georgiană substanţială la ISAF şi angajamentul de a continua această contribuţie şi după 2014.
 
Informaţii suplimentare
În perioada 16-17 noiembrie 2013, ministrul român al afacerilor externe, Titus Corlățean, efectuează o vizită la Tbilisi, cu ocazia participării la ceremonia de învestitură a președintelui ales al Georgiei, Giorgi Margvelașvili. Prima zi a vizitei șefului diplomației române în Georgia a fost dedicată continuării dialogului bilateral cu omologul georgian și unei discuții cu membrii contingentului român din cadrul EUMM.
La 25 iunie 2012, s-au împlinit două decenii de relaţii diplomatice între România şi Georgia. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două ţări atingând cca. 200 milioane de euro în 2011 şi 2012 și 170 milioane de euro în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2013. România rămâne principalul contributor la activitatea misiunii civile de monitorizare a UE în Georgia (EUMM Georgia), cu peste 32 de persoane în medie dislocate în teren, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.
În perioada 2013-2014, Ambasada României la Tbilisi desfăşoară, în calitate de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia, un program dens, variat, de  activităţi destinate sprijinirii aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei: seminarii, mese rotunde, conferinţe de prezentare a experienţei aderării României la NATO, vizite şi întâlniri de informare în teritoriu pe problematica NATO şi a relaţiilor Georgiei cu NATO, expoziţii de fotografii, redactarea şi difuzarea unor buletine informative CPE NATO.
Georgia este stat prioritar pentru politica internaţională de cooperare pentru dezvoltare a României. În anul 2013, MAE român contribuie cu 160.000 USD la proiectul implementat de PNUD (Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare) Georgia în domeniul consolidării încrederii şi reconstrucţiei post-conflict în Georgia prin reabilitarea podului Inguri care este principala rută care leagă regiunea separatistă georgiană Abhazia (regiunea Gali) de teritoriul administrat de Tbilisi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii