Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:25 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE a organizat la Bucureşti conferinţa ,,Drumul către o Curte Internaţională împotriva Terorismului”

ro

02 Apr, 2016 13:01 1360 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe a organizat vineri, 1 aprilie 2016, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, conferinţa cu tema ,,Drumul către o Curte Internaţională împotriva Terorismului’’, având-o ca invitat special pe Kirsten Meersschaert, director de programe al Coaliţiei pentru Curtea Penală Internaţională (Haga).
 
În cadrul conferinţei au mai luat cuvântul prof. dr. Bogdan Aurescu, fost ministru al afacerilor externe, E.S. Ramiro Fernandez-Bachiller, ambasadorul Regatului Spaniei la Bucureşti şi asistent univ. Raluca Mocanu, iar moderator a fost conf. dr. Ion Gâlea, director general pentru afaceri juridice (MAE).
 
Directorul de programe al Coaliției pentru Curtea Penală Internațională, coaliție care reunește 2.500 de organizații ale societății civile din peste 150 de state, Kirsten Meersschaert, și-a exprimat sprijinul Coaliției pentru Curtea Penală Internațională pentru inițiativa României privind Curtea Internațională împotriva Terorismului. Ea a atras atenţia că terorismul internaţional este un fenomen mult mai amplu decât este perceput, în mod uzual, la nivel public, numai în 2016 fiind înregistrate, conform datelor panelistei, 256 de acte teroriste la nivel mondial. Aceste cifre alarmante demonstrează, o dată în plus, urgenţa şi necesitatea unei reacţii globale pentru înfiinţarea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului.
 
Kirsten Meersschaert a subliniat faptul că actuala Curte Penală Internațională nu are competențe în ceea ce privește crima de terorism şi a arătat că adăugarea actelor teroriste la jurisprudenţa CPI nu ar face decât să suprasolicite şi mai mult instanţa internaţională. În aceste condiţii, Kirsten Meersschaert a argumentat că ideea de a avea un organism internaţional diferit, independent şi înfiinţat prin consens la nivel global ar rezolva multe aspecte problematice în ceea ce priveşte folosirea dreptului internaţional în combaterea terorismului. Totodată, iniţiativa în sine ar putea stimula eforturile pentru identificarea unei definiţii obiective şi moderne a terorismului şi ar încuraja statele să îşi actualizeze legislaţia în materie.
 
De asemenea, ea a subliniat importanţa voinţei politice din partea statelor, a organizaţiilor internaţionale, dar şi a societăţii civile pentru realizarea acestui proiect, în baza unei dezbateri cât mai incluzive şi mai transparente.
 
În discursul său, fostul ministru al afacerilor externe Bogdan Aurescu, care a iniţiat în februarie 2015 propunerea creării Curţii Internaționale împotriva Terorismului, a evidenţiat importanța utilizării tuturor instrumentelor anti-teroriste disponibile, mai ales în contextul în care au loc evenimente tragice tot mai des, făcând referire la atentatele de la Ankara, Bruxelles sau Lahore din acest an: ,,Din păcate, după numeroasele acte teroriste care au avut loc anul trecut și la începutul acestui an, devine evident că avem nevoie de mai multe instrumente și mecanisme pentru a deveni cu adevărat eficienţi împotriva creșterii în amplitudine și frecvență a fenomenului terorist’’, a declarat Bogdan Aurescu.
 
,,Un aspect foarte important este reprezentat de valorile care stau la baza acestei propuneri: dreptul internațional, justiția internațională, statul de drept la nivel internațional (International Rule of Law). Fiecare acțiune a statelor și a comunității internaționale … trebuie să se bazeze pe drept. Iar răspunsul la o astfel de amenințare globală, cum este terorismul, necesită acțiune la nivel global, în baza dreptului”, a mai evidenţiat acesta, subliniind şi că, în prezent, crima de terorism nu este inclusă în competenţa nici unei instanțe internaţionale.
 
Bogdan Aurescu a explicat, totodată, că deferirea infracțiunii de terorism către o instanță internațională poate fi o dovadă de bună guvernanță prin intermediul instrumentelor juridice, având drept scop combaterea impunității. Crearea unei astfel de instanțe internaționale ar putea avea un puternic efect preventiv și de descurajare, pentru posibili autori și, mai important, pentru statele care ar putea fi considerate refugii sigure pentru astfel de persoane sau grupuri teroriste organizate.
 
Nu există în prezent nici un mecanism legal care să acţioneze în cazul în care un stat nu răspunde unei cereri de cooperare judiciară în materie penală sau în situaţia când un act terorist a avut loc pe teritoriul unui stat al cărui drept penal şi sistem de aplicare a legii nu sunt adecvate să gestioneze astfel de cazuriSau când statul în cauză nu vrea să le gestioneze”, a arătat Bogdan Aurescu. El a mai subliniat că este nevoie de umplerea golului existent în panoplia instrumentelor luptei contra terorismului între acţiunea de tip securitar, respectiv cea bazată strict pe dreptul penal naţional şi cooperarea internaţională în materie, care are limitări clare în prezent – prin crearea unei astfel de Curţi: „Atunci când terorismul este pe bună dreptate considerat ca un „act de război”, completarea acţiunii bazate pe folosirea forţei cu un instrument bazat pe dreptul internaţional va asigura un echilibru corect între securitate şi drept”.
 
,,Procesul de dezbatere din jurul inițiativei noastre .. poate genera idei și posibile soluții, … poate declanșa evoluții în domeniul dreptului internațional, chiar și dincolo de obiectivul concret al inițiativei. Acest proces are meritul de a transmite un mesaj important: terorismul este o amenințare globală, care trebuie combătută cu instrumente juridice - justiția internațională și dreptul internațional penal’’, a declarat Bogdan Aurescu.
 
În încheiere, Bogdan Aurescu a încurajat toate părţile interesate şi implicate – în special mediul academic şi organizaţiile internaţionale non-guvernamentale, cum este Coaliţia pentru Curtea Penală Internaţională – să vină cu idei creative pentru realizarea acestui proiect, pentru rafinarea mecanismelor existente şi obţinerea de rezultate concrete.
 
În intervenţia sa, ambasadorul Ramiro Fernandez-Bachiller a calificat această iniţiativă comună româno-spaniolă drept un exemplu excelent al colaborării foarte bune dintre cele două diplomaţii, subliniind că Spania a susţinut încă de la început acest proiect. Totodată, a arătat că ţara sa a promovat acest proiect inclusiv în calitate de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU şi a evidenţiat că, dincolo de toate provocările existente, faptul că subiectul creării unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului reprezintă de peste un an un subiect de dezbateri substanţiale la nivelul comunităţi globale poate fi considerat un succes în sine. În încheiere, ambasadorul spaniol a punctat că atrocităţi precum recentele atacuri din Bruxelles sau Paris, dar şi din ţări precum Tunisia, Turcia, Irak sau Pakistan, unde astfel de tragedii se înregistrează zilnic, aduc cu sine responsabilitatea ca naţiunile democratice să aibă o reacţie eficientă şi în acord cu dreptul internaţional şi principiile statului de drept. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii