Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

ro

18 Nov, 2013 18:05 791 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, la 18 noiembrie 2013, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care s-a desfăşurat la Bruxelles.
Agenda Consiliului Afaceri Externe (CAE) a cuprins următoarele subiecte: evoluţiile recente din Vecinătatea Sudică, cu accent pe situaţia din Siria, Egipt, Libia şi Irak; aspecte privind migraţia în Mediterană; pregătirea summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie 2013); evoluţiile din Balcanii de Vest – cu accent pe situaţia din Bosnia şi Herţegovina şi stadiul Dialogului Belgrad-Priştina; pregătirea summit-ului UE-China (Beijing, 21-22 noiembrie 2013).
„Sunt vitale pentru viitorul european al Republicii Moldova parafarea Acordului de Asociere (AA) şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb (DCFTA) la summit-ul de la Vilnius, precum şi semnarea acestor documente până în toamna anului viitor”, a susţinut ministrul Titus Corlăţean în cadrul discuţiilor dedicate Parteneriatul Estic. Demnitarul român a subliniat că mesajul european faţă de statele partenere trebuie să fie consistent şi ambiţios, sprijinind parafarea şi semnarea AA/DCFTA cu Georgia. În privinţa Ucrainei, a exprimat susţinere pentru semnarea AA/DCFTA, sub rezerva îndeplinirii de către Kiev a condiţionalităţilor cuprinse în Concluziile CAE din decembrie 2012. 
Referindu-se la Bosnia şi Herţegovina, ministrul Titus Corlăţean a exprimat apreciere şi sprijin pentru angajamentul şi eforturile comisarului european pentru vecinătate, Štefan Füle, în facilitarea dialogului între liderii politici. A reiterat sprijinul României pentru prelungirea după noiembrie 2013 a mandatului misiunii EUFOR Althea, cu o contribuţie importantă în menţinerea securităţii şi stabilităţii în regiune. În ce priveşte condiţionarea accesului Bosniei la fondurile de asistenţă pre-aderare (IPA), oficialul român a atras atenţia asupra importanţei unei abordări flexibile, care să nu afecteze programele de reformă sau cele destinate cetăţenilor.
Discuţiile referitoare la Vecinătatea sudică s-au centrat pe Siria, Libia şi Egipt, miniştrii reafirmând importanţa dialogului Geneva II, precum şi profunda îngrijorare faţă de deteriorarea constantă a situaţiei umanitare atât în Siria, cât şi în ţările învecinate. A fost evidenţiată importanţa continuării procesului de tranziţie democratică în Egipt şi salutată ridicarea stării de urgenţă.
În contextul discuţiei privind deteriorarea climatului de securitate din Libia, criza din Siria şi implicaţiile regionale ale acestora, şefii diplomaţiilor europene au abordat chestiunea migraţiei în Mediterana, atât sub aspectul umanitar, cât şi ca implicaţii de securitate pentru Europa. A fost subliniată necesitatea evaluării şi utilizării tuturor instrumentelor europene relevante.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii