Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:50 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, la Conferinţa internaţională "210 ani de convieţuire româno-slovacă. Nădlac - model al culturalităţii "

ro

15 Oct, 2013 18:22 889 Marime text
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat astăzi, 15 octombrie 2013, la Nădlac, la Conferinţa internaţională " 210 ani de convieţuire româno-slovacă. Nădlac - model al culturalităţii", organizată sub auspiciile Prim miniştrilor României şi Slovaciei.
La Conferinţă au participat, în calitate de invitaţi speciali, ministrul slovac al afacerilor externe, Miroslav Lajcak, precum şi secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni.

Conferinţa, care se înscrie în seria de manifestări dedicate aniversării a 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, a celebrat 210 ani de la stabilirea, în anul 1803, a slovacilor în oraşul Nădlac, oraş care reprezintă şi astăzi leagănul comunităţii slovacilor din România. În intervenţia sa din deschiderea conferinţei internaţionale, ministrul român al afacerilor externe a subliniat exemplul deosebit pe care modelul de convieţuire româno-slovac îl oferă societăţii româneşti, în particular, şi oricăror societăţi din care fac parte integrantă minorităţi naţionale, în general. “ Oraşul Nădlac este un model de inter-culturalitate, un model de diversitate culturală şi de integrare socială. Cei 210 ani de convieţuire româno-slovacă din acest oraş ne demonstrează că nu este nevoie de protectorate pentru a atinge ţelul prezervării şi promovării identităţii naţionale, că nu este nevoie de conflicte intra-sociale, interetnice pentru ca două comunităţi diferite ca limbă, religie, cultură să poată coexista în armonie", a declarat ministrul afacerilor externe.

Oficialul român a subliniat, de asemenea, comuniunea dintre români şi slovaci, aceştia din urmă integrându-se deplin în sânul societăţii româneşti, contribuind la asigurarea diversităţii culturale a acesteia şi la luarea deciziilor nu numai în ce priveşte propria minoritate, ci societatea românească în ansamblul său: "Diversitatea culturală la nivelul unei societăţi, prin prezervarea şi promovarea identităţii culturale, lingvistice, religioase a membrilor unei minorităţi naţionale şi integrarea în societatea căreia aparţin membrii minorităţilor naţionale nu se exclud reciproc, ci sunt feţe ale aceleaşi monede, în antiteză cu orice politică de asimilare”.

Ministrul Titus Corlăţean a dat asigurări şi cu privire la consecvenţa politicii României în materie de protecţie a minorităţilor naţionale, aceasta rămânând fidelă dezideratului protejării şi promovării identităţii etnice, lingvistice, religioase, culturale a membrilor minorităţilor naţionale, exemplul de convieţuire de la Nădlac fiind elocvent pentru ilustrarea impactului pozitiv al politicii României în domeniu. " România, ca de altfel orice stat care găzduieşte pe teritoriul său minorităţi naţionale, are nevoie de exemple model precum cel oferit de comunitatea slovaco-română/ româno-slovacă din Nădlac. Este convingerea noastră fermă că acest model trebuie să se înscrie printre modelele de bune practici în materie de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale", a subliniat ministrul afacerilor externe în finalul intervenţiei sale.

Ministrul slovac al afacerilor de externe a salutat atitudinea pozitivă a societăţii române faţă de  comunitatea slovacă, subliniind că “Nicăieri nu au găsit slovacii condiţii atât de prielnice ca în România, cum ar fi şcoli, instituţii, reprezentare parlamentară. Minoritatea slovacă din România reprezintă nu doar obiectul cooperării noastre, ci o punte vie între cele două ţări”. Evidenţiind convieţuirea dintre comunităţile română şi slovacă la Nădlac, ministrul Miroslav Lajcak a remarcat : “Aş recomanda Consiliului Europei să-şi îndrepte atenţia spre modelul Nădlac. Statele central europene nu trebuie neapărat să caute inspiraţie în îndepărtata Scandinavie, ci pot avea în vedere şi această parte a Europei”.
De asemenea, secretarul general adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a subliniat că “ Nădlac este o replică în miniatură a continentului nostru, un continent al diversităţii, al unui mare număr de grupuri etnice şi religioase”. Secretarul general adjunct Gabriella Battaini-Dragoni s-a referit în discursul său la importanţa corectei abordări a diversităţii. "Încercările de a devia de la diversitate au condus inevitabil la dezastru. Sunt sigură că oraşul Nădlac are de oferit numeroase experienţe, lecţii, cu privire la gestionarea justă şi echitabilă a diversităţii ".

Totodată, secretarul general adjunct al Consiliului Europei a subliniat importanţa combaterii fenomenului discursului de incitare la ură ("hate speech"). În acest context, s-a referit la activităţile Consiliului Europei în domeniul combaterii discriminării romilor, precum şi la iniţiativa "reţelei oraşelor interculturale". 
De asemenea, Conferinţa a prilejuit o dezbatere pe marginea principalelor elemente identitare ale minorităţilor naţionale, desfăşurându-se sub forma a patru paneluri şi beneficiind de participarea unor experţi şi oameni politici români şi slovaci.
 

Informaţii suplimentare:
România a fost invitată să adere la Consiliul Europei prin rezoluţia nr. 37/1993 a Comitetului de Miniştri, adoptată la 4 octombrie 1993. La 7 octombrie 1993, România a semnat documentele statutare şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale, cu ocazia primului Summit al Consiliul Europei, desfăşurat la Viena.

MAE marchează împlinirea a 20 de ani de la admiterea în organizaţia de la Strasbourg, prin organizarea unei serii de manifestări: Masa rotundă din 7 octombrie 2013, împreună cu Fundaţia Europeană Nicolae Titulescu dedicată aniversării celor 20 de ani de la aderarea României la organizaţie, inaugurarea unui modul de curs pe tema relaţiilor României cu şi în cadrul Consiliului Europei de către Institutul Diplomatic Român, în perioada 7-11 octombrie 2013, conferinţa internaţională „210 ani de convieţuire. Nădlac – model al culturalităţii”, un seminar special, în data de 15 octombrie 2013, împreună cu Parlamentul României, la care va participa Secretarul general adjunct al Consiliului Europei, conferinţa internaţională dedicată reprezentanţilor statelor din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, cu tema „Partidele politice – factori-cheie în dezvoltarea politică a societăţilor democratice”, la Bucureşti, în perioada 18-19 octombrie 2013, organizată de MAE împreună cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) şi OSCE-ODIHR. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii