Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:40 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Repatrierea a 13 muncitori români din Emiratele Arabe Unite

ro

29 Dec, 2013 10:40 1061 Marime text
29 decembrie 2013

Comunicat de presă

Ministerul Afacerilor Externe informează că, atât datorită demersurilor sale pe lângă autorităţile competente din România, cât şi datorită intervenţiilor Consulatului General al României la Dubai pe lângă autorităţile locale (Ministerul Muncii, Ministerul de Interne), precum şi pe lângă comunitatea românească din Dubai, cei 13 muncitori români care prestau activităţi lucrative în domeniul construcţiilor pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite au fost repatriaţi în data de 28 decembrie 2013.
Consulatul General al României la Dubai a realizat demersurile necesare în vederea repatrierii în cele mai bune condiţii a muncitorilor români.
Reamintim că muncitorii români se aflau în Dubai din septembrie 2013, fără a fi semnat în prealabil contracte de muncă cu angajatorul de pe plan local şi s-au declarat nemulţumiţi de condiţiile de muncă şi de cazare oferite, solicitând să fie repatriaţi.
Ministerul Afacerilor Externe atrage atenţia asupra necesităţii informării cetăţenilor români care doresc să muncească în Dubai şi Emiratele Arabe Unite, în legătură cu necesitatea cunoaşterii legislaţiei interne a EAU cu privire la circulaţia persoanelor şi angajarea în muncă, precum şi a normelor de conduită în statele islamice. Totodată se recomandă cetățenilor români să verifice dacă compania de intermediere din România figurează în evidenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă ca având acest obiect de activitate şi dacă acele contractele de muncă sunt redactate şi în limba română şi dacă sunt înregistrate în evidenţele Inspecţiei Muncii.
În context, reamintim că, pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Ministerul Afacerilor Externe a iniţiat recent, în colaborare cu Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane, o campanie publică destinată avertizării cetăţenilor români, care doresc să muncească în străinătate, asupra pericolului exploatării prin muncă forţată. Proiectul îşi propune să vină în sprijinul persoanelor respective, prin prezentarea unor informaţii minime pe care acestea trebuie să le cunoască înainte de deplasarea într-o altă ţară, în scopul contractării unei activităţi lucrative.
MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze în prealabil cu privire la  dispoziţiile legale aplicabile pe plan local şi atrage atenţia asupra riscurilor aferente  în cazul în care aceştia acceptă promisiuni verbale sau condiţii defavorabile de muncă impuse de către angajatori.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii