Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
23:14 04 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizita secretarului de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu în Georgia

ro

27 Mar, 2014 14:54 1641 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, a participat, în perioada 26-27 martie 2014, la Tbilisi, la conferinţa internaţională „Economic Integration with the European Union - Prospects and Opportunities”. De asemenea, oficialul român a avut o întrevedere cu Alex Petriaşvili, ministru de stat pentru integrarea europeană şi euro-atlantică a Georgiei.
 
Conferinţa a avut drept obiective promovarea şi diseminarea, la nivelul instituţiilor guvernamentale şi sectorului privat din Georgia, a beneficiilor aplicării Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb UE - Georgia (DCFTA), care urmează a fi semnat până cel târziu în luna iunie 2014.
 
Mesajul principal al intervenţiei secretarului de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat sprijinul constant al României pentru agenda europeană a Georgiei, necesitatea menţinerii angajamentului şi ritmului de reformă din partea Georgiei pentru realizarea asocierii politice şi integrării economice cu Uniunea Europeană. A relevat faptul că semnarea Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb nu trebuie privită ca obiectiv final, ci strict ca instrument de etapă, catalizator în orientarea viitoare a paşilor spre reformă si de apropiere de UE. În acest sens, a arătat că este esenţial ca UE să recunoască perspectiva aderării la UE a statelor din Parteneriatul Estic, mai ales pe fundalul ultimelor evoluţii din regiune.
 
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea angajării într-un efort comun al întregii societăţi georgiene - guvernanţi, clasă politică în ansamblul său, mediu de afaceri şi populaţie – pentru aplicarea eficienta a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb. 
 
În planul provocărilor externe ale acestui proces, a evocat contextul regional complicat, marcat de anexarea Crimeii, parte a Ucrainei independente şi suverane, cu violarea dreptului internaţional. În context, a subliniat importanţa menţinerii unui răspuns ferm, unitar din partea Uniunii Europene şi a transformării acestui tip de provocări în puncte forte pentru realizarea asocierii politice şi integrării economice a Georgiei cu UE. Cu titlu de exemplu în acest sens, a evocat angajamentul recent afirmat de Consiliul European din 20 martie, de devansare a semnării, până cel târziu în iunie 2014, a Acordului de Asociere şi a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb.
 
În ce priveşte avantajele concrete pentru Georgia ale Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, secretarul de stat Bogdan Aurescu a indicat: stimularea schimburilor comerciale dintre UE şi Georgia, furnizarea unui regim comercial mult mai stabil şi predictibil, bazat pe legislaţia UE, stimularea fluxului de investiţii străine directe ale UE, prin consolidarea competitivităţii economiei şi a sectoarelor individuale, un acces semnificativ mai bun pentru bunurile georgiene pe piaţa UE în baza eliminării complete a taxelor vamale.
 
Referitor la cooperarea româno-georgiană, oficialul român a evidenţiat două proiecte relevante - interconectorul de gaz AGRI, respectiv Coridorul de transport de mărfuri care să valorifice conexiunea peste Marea Neagră dintre România şi Georgia.
 
Discuţiile cu ministrul de stat Alex Petriaşvili au ocazionat un schimb substanţial de vederi asupra pregătirilor pentru semnarea de către Georgia a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, a eforturilor Georgiei de aderare la NATO, a discutării impactului evoluţiilor din Ucraina asupra regiunii, respectiv asupra viitorului relaţiei cu UE a Georgiei şi Republicii Moldova, cei mai avansaţi parteneri estici ai UE, dedicaţi agendei de reforme.

 
Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea constantă a României pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei. A subliniat că România continuă să acţioneze ca un susţinător ferm pentru semnarea Acordului de Asociere, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb, cât mai curând posibil, până în iunie 2014.
 
În ce priveşte aspiraţiile euro-atlantice ale Georgiei, oficialul român a reiterat susţinerea de către România a politicii NATO a uşilor deschise şi, în acest sens, a obiectivului Georgiei de a primi o perspectivă clară privind aderarea la NATO cu prilejul Summit-ului Aliat din Marea Britanie, din septembrie 2014.
 
Ministrul de stat georgian a adresat mulţumiri deosebite pentru sprijinul constant şi ferm al României pentru eforturile Georgiei de apropiere de UE şi NATO.
 
Cei doi demnitari au realizat şi un schimb de vederi cu privire la impactul evoluţiilor recente din Ucraina, cu precădere a celor privind Crimeea, asupra securităţii regiunii şi dinamicii procesului de pregătire a semnării Acordului de Asociere al Georgiei cu UE, inclusiv a Acordului Aprofundat şi Cuprinzător de Liber Schimb.
 

Secretarul de stat Bogdan Aurescu şi ministrul de stat Alex Petriaşvili au condamnat anexarea peninsulei Crimeea, parte integrantă a Ucrainei suverane şi independente. Oficialul român a evidenţiat perspectiva îngrijorătoare a replicării unor noi conflicte prelungite în regiune, în măsură să conducă la configurarea unui arc de astfel de conflicte, în continuarea celor din regiunile Abhazia, Osetia de Sud, Nagorno-Karabah şi Transnistria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii