Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:09 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul viceprim-ministrului pentru securitate naţională Gabriel Oprea - 10 ani de la aderareala NATO

ro

30 Mar, 2014 15:28 1323 Marime text
Cu prilejul împlinirii a 10 ani de când România a devenit stat membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice, viceprim-ministrul pentru securitate naţională şi ministru al afacerilor interne, domnul Gabriel OPREA, a transmis un mesaj militarilor participanţi la misiunile desfăşurate sub egida N.A.T.O.:
 
Anul 2004 este unul dintre cei mai importanţi  ani ai politicii externe româneşti, începând din 1989 și până în prezent.
 
 În calitate de viceprim-ministru pentru securitate naţională, de ministru al afacerilor interne, dar şi de fost ministru al apărării, sunt deosebit de mândru atunci când profesionalismul camarazilor noştri este elogiat de oameni importanţi ai lumii – vicepreşedintele american Joe Biden, Secretarul General al N.A.T.O.  Anders Fogh Rasmussen şi mulţi alţii.
 
Faptul că astăzi România este un partener credibil în plan internaţional se datorează în mare parte dumneavoastră, militarilor din cadrul M.Ap.N. și jandarmilor din cadrul M.A.I., pentru rigurozitatea şi responsabilitatea cu care v-aţi asumat şi v-ați respectat angajamentele, pentru maniera inteligentă în care aţi participat activ la edificarea unui mediu internaţional sigur.
Pentru acest mod exemplar în care aţi înţeles să vă faceţi datoria, aveţi toată consideraţia mea!
 
Dragi militari, vă urez mult succes în misiunile viitoare, iar celor care sunt și în aceste zile în misiuni departe de țară, le spun că așteptăm să se întoarcă sănătoşi acasă!  Aşa să ne ajute Dumnezeu!
 
 
 
 
Informaţii de background

 
Ca stat membru al Alianţei Nord-Atlantice, România participă din anul 2004 la misiuni şi operaţiuni N.A.T.O., contribuind astfel la promovarea, consolidarea şi menţinerea păcii şi stabilităţii regionale şi globale.
În promovarea politicii externe a României, Ministerul Afacerilor Interne şi-a demonstrat rolul fundamental pe care îl deţine în asigurarea unui climat de stabilitate şi securitate, prin participarea activă la misiunile N.A.T.O., în zonele de conflict.
Astfel, începând din anul 2011, peste 260 de instructori jandarmi români au fost dislocaţi în cadrul misiunii internaţionale a N.A.T.O. de asistenţă pentru securitate în Afganistan. Forţele Jandarmeriei Române au contribuit la promovarea stabilităţii şi securităţii în teatrul de operaţii, asigurând, în acest sens, formarea şi pregătirea poliţiei locale afgane.
 
De-a lungul celor trei ani de misiuni, jandarmii români au instruit 16.420 de ofiţeri şi subofiţeri afgani ai nou-înfiinţatei Poliţii Afgane.
 
În prezent, 14 jandarmi, dislocaţi în Afganistan, sub egida N.A.T.O., continuă să sprijine procesul de reformă a serviciului poliţienesc, structură menită să contribuie la asigurarea păcii, securităţii şi a siguranţei populaţiei afgane, într-un stat organizat pe principii democratice.
     

În conturarea contribuţiei sale la misiuni internaţionale, Ministerul Afacerilor Interne participă cu efective în afara teritoriului ţării şi în următoarele teatre de operaţii:
  • Misiunea O.N.U. din Republica Democrată Congo – 15 ofiţeri
  • Misiunea Naţiunilor Unite pentru Stabilizare din Haiti – 21 ofiţeri
  • Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia – 7 ofiţeri
  • Misiunea de poliţie a Uniunii Europene din Congo – 5 ofiţeri
  • Misiunea Civilă a Uniunii Europene din Sahel Niger – 1 ofiţer
  • Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina – 3 ofiţeri
În acelaşi timp, 18 ofiţeri M.A.I. desfăşoară misiuni sub egida altor organizaţii internaţionale şi agenţii europene.
 
DIRECŢIA INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii