Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:41 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European votează extinderea regulii N+2 pentru România şi Slovacia

ro

19 Nov, 2013 11:59 1113 Marime text
Parlamentul European votează extinderea regulii N+2 pentru România şi Slovacia

Strasbourg, 19 noiembrie 2013

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI), a salutat modificările aduse Regulamentului General al Politicii de Coeziune, adoptate ieri, 18 noiembrie, într-o sesiune extraordinară a comisiei reunite la Strasbourg. Astfel, printre alte avantaje, s-a obţinut salvarea a câteva miliarde de euro disponibili pentru România în actuala perioadă de programare, 2007-2014.

Victor Boştinaru, membru al echipei de negociere a Parlamentului European cu Consiliul şi Comisia pe acest dosar, a pledat pentru o soluţie rapidă în trialog, după ce eurodeputaţi reprezentanţi ai dreptei europene au pus în pericol negocierile:
„Atât votul pozitiv din Comisia REGI, compromisul pe care l-am atins împreună cu Consiliul, reuniunea extraordinară a acestei Comisii la Strasbourg şi impunerea votului în sesiunea plenară din noiembrie sunt realizări foarte mari. Sunt mândru de ceea ce am reuşit să obţin într-o situaţie care devenea periculoasă din cauza poziţiei eurodeputaţilor de dreapta din echipa de negociere a Parlamentului European, dar le sunt de asemenea recunoscător colegilor care au susţinut cererile mele, inclusiv eurodeputaţiilor români, într-o acţiune care a mers dincolo de apartenenţa noastră politică. Au înţeles care sunt mizele neatingerii unui compromis cu Consiliul şi lipsa unui vot în plen în această săptămână: România ar fi pierdut o sumă consistentă din fonduri europene din cauza procedurii de dezangajare”.

Propunerea Comisiei Europene de modificare a anumitor dispoziţii ale Politicii de Coeziune pentru actuala perioadă de programare prevede extinderea aşa-numitei reguli N+2 cu un an pentru România şi Slovacia, în conformitate cu concluziile Consiliului European din luna februarie a anului trecut şi o creştere cu 10% în co-finanţarea pentru statele membre sub formă de asistenţă financiară a Uniunii Europene.

Conform regulii N+2, resursele alocate pentru anumite proiecte se pierd dacă plata nu este revendicată până la sfârşitul celui de-al doilea an care urmează anului angajamentului. Prin modificările care urmează să fie adoptate la Strasbourg prin votul de miercuri, 20 noiembrie, România şi Slovacia vor avea încă un an la dispoziţie să solicite plăţi pentru angajamente făcute în 2011 şi 2012.

„Problema reală cu aceste modificări - a completat Victor Boştinaru - a fost nevoia imperativă de a le adopta până la sfârşitul acestui an din două motive: sunt modificări la reguli care cel mai probabil vor înceta să se mai aplice de la 1 ianuarie 2014 şi pentru că vorbim de angajamente de plată din anul 2011, care, conform regulii N+2, trebuie achitate până la 31 decembrie 2013. Doar o schimbare până la această dată poate amâna termenul limită până în decembrie 2014.”


Raportul a întâmpinat mai multe obstacole în toate etapele, din cauza faptului că au existat încercări în Parlament pentru a extinde domeniul de acţiune al modificărilor care urmează să fie introduse, în conflict cu un Consiliu care a făcut clar de la bun început faptul că acesta ar putea accepta doar măsuri în conformitate cu ceea ce şefii de stat şi de guvern au convenit în cadrul Consiliului European din februarie.

Când trialogul din 6 noiembrie a.c. s-a încheiat fără un acord, totul părea să fie pierdut din cauza constrângerilor de timp. Acesta a fost momentul în care eurodeputatul Victor Boştinaru a cerut imediat un trialog suplimentar şi a coagulat sprijinul necesar între diferitele grupuri politice pentru a se asigura un acord cu Consiliul şi că toate măsurile necesare vor fi luate pentru a permite un vot în sesiunea plenară de mâine.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii