Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:34 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind introducerea impozitului forfetar

ro

03 Oct, 2013 13:10 1288 Marime text
Guvernul Uniunii Social Liberale a aprobat proiectul legislativ cu privire la introducerea impozitului forfetar. Partidul Naţional Liberal consideră că, în forma sa actuală, impozitul forfetar nu va fi plătit de toate IMM-urile, spre deosebire de impozitul minim instituit de Emil Boc, care viza orice domeniu de activitate, indiferent de potențialul său evazionist.

Impozitul introdus de Emil Boc și de Gheorghe Pogea nu poate fi considerat cu adevărat un impozit forfetar, ci mai degrabă un impozit minimal, așa cum de altfel fusese prezentat. Acesta a fost destinat tuturor IMM-urilor, fără niciun fel de diferențiere sectorială, toți micii întreprinzători fiind supuși aceluiași tratament fiscal.

Noul impozit vizează domeniile care comportă, prin însăși natura activității lor, un potențial sporit de evaziune fiscală: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, turism,restaurante, baruri şi alimentaţie publică. Astfel, introducerea impozitului forfetar s-a bazat pe o analiză mult mai aplicată. S-a urmărit corelarea metodologiei de impunere și a mărimii impozitului cu realitățile economice specifice fiecărui domeniu de activitate în parte, în funcție de criterii tehnice, localitate, zona punctului de lucru etc.

Impozitul forfetar are ca obiectiv central necesitatea asigurării unui tratament fiscal echitabil, bazat pe principiul proporţionalităţii, astfel încât să nu mai fie perpetuată concurența neloială între oamenii de afaceri onești, care își plătesc obligațiile fiscale, și cei care fac evaziune fiscală.
Lipsa de viziune a celor care au gândit impozitul minim introdus de Guvernul Boc a condus la creionarea unei grile de impozitare aberante.
Prin modul în care au fost gândite pragurile de impozitare, contribuabilii s-au trezit în situația în care, dacă depășeau cu un leu pragul, trebuiau să plătească un impozit dublu (ex: dacă un contribuabil depășea cu 1 leu primul prag de 52.000 lei, în care se încadrau foarte mulți contribuabili, în loc de 2.200 lei trebuia să plătească 4.300 lei).
           
03.10.2013 Departamentul de Comunicare al PNL Constanţa                                                
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii