Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:35 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Sănătăţii încearcă să găsească soluţii viabile la problemele cadrelor medicale

ro

08 Aug, 2013 13:17 834 Marime text
Principala preocupare a Ministerului Sănătăţii este promovarea proiectelor de lege care constituie reforma sistemului sanitar. În acest moment se află în dezbatere publică proiectul privind creşterea veniturilor medicilor, cel privind statutul spitalelor, cel referitor la răspunderea civilă (malpraxis), precum şi principiile şi elementele constitutive ale pachetului de bază.
Măsura privind introducerea CASS (contribuției de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obținute din chirii de persoanele fizice are în vedere lărgirea bazei de contribuție. Partidul Național Liberal consideră că acest lucru reprezintă un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuțiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obțin venituri și din alte surse decât cele de natură salarială.
Ministerul Sănătăţii a apreciat întotdeauna activitatea medicilor, fiind de părere că aceştia trebuie să se bucure de respect, ceea ce presupune şi un nivel de venituri corespunzător. De cca o săptămână se află în dezbatere publică un proiect de lege, asumat de Ministerul Sănătăţii, privind creşterea veniturilor medicilor din spitale. Este vorba despre un proiect pilot, care se va desfăşura în 12 spitale, începând cu 1 ianuarie 2014. Ministerul Sănătăţii nu face o lege a salarizării, ci una destinată creşterii veniturilor medicilor. Proiectul încearcă să propună o soluţie la două probleme fundamentale ale sistemului de sănătate: cum oprim plecarea medicilor şi cum aducem mai mulţi bani în spital.
Prin acest proiect, medicii sunt scoşi din grila de salarizare bugetară şi vor avea propria grilă, la care se adaugă venituri suplimentare din plata pe criterii de performanţă, precum şi din posibilitatea de a trata pacienţi privaţi în spitalele publice. În guvernarea trecută nu a existat nicio strategie şi nicio viziune cu privire la sistemul sanitar, pornind de la date clare – de câte spitale este nevoie, unde, cu ce specialităţi. Închiderea spitalelor s-a făcut arbitrar şi fără alte măsuri.
 
   08.08.2013                           Departamentul de Comunicare al PNL Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii