Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:29 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL Constanţa vrea o Constituţie prin care cetăţeanul român să se simtă mai puternic

ro

07 Feb, 2013 12:37 1133 Marime text

Alături de buna guvernare a ţării, modificarea Constituţiei reprezintă o temă majoră pe care Uniunea Social Liberală şi-a asumat-o în faţa cetăţenilor.

Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal consideră că este nevoie de o Constituţie mai clară, o Constituţie prin care cetăţeanul român să se simtă mai puternic, iar drepturile să-i fie protejate de instituţiile statului. În opinia noastră, noua Constituţie trebuie să aibă la bază trei principii clare şi anume: delimitarea clară a atribuţiilor preşedintelui ţării, întărirea rolului Parlamentului, reforma administrativă şi descentralizarea.

Vedem Constituția nu doar, așa cum s-a întâmplat în trecut, prin prisma forței, suveranității și intereselor statului, vedem Constituția în primul rând prin prisma drepturilor, libertăților, intereselor cetățeanului. Cetățeanul este primordial în raport cu statul, pentru că statul este expresia instituțională a voinței cetățenilor în baza unui contract care este Constituția.

În noua formă a Constituţiei considerăm că trebuie clar regelementate şi atribuţiile şi rolul prezidenţial, precum şi raporturile Preşedinte - Guvern, Preşedinte - Parlament. Președintele trebuie să redevină arbitru, mediator, nu trebuie să mai interfereze nici în zona executivului, nici în cea a legislativului. Președintele României nu este angajat într-o competiție pentru putere cu primul ministru sau cu Parlamentul.

Filiala Constanţa a Partidului Naţional Liberal consideră că Președintele României nu are nevoie de mai multă putere, ci de mai multă autoritate, de mai mult prestigiu. Dacă vom continua să avem un președinte ales direct de către cetățeni, această legitimitate i se dă pentru reprezentarea tuturor românilor, nu a unui partid.Președintele, după alegeri parlamentare, trebuie să se comporte ca o autoritate care constată, și nu care interpretează sau modifică rezultatul alegerilor. El va trebui să dea mandatul pentru formarea Guvernului, să desemneze un premier nu după libera sa voință, ci după voința exprimată clar de către alegători. Președintele va trebui să desemneze prim-ministru persoana propusă de partidul sau de coaliția care a obținut cel mai mare număr de mandate.

În ceea ce-l priveşte pe premier, conform noii Constituții, acesta va reprezenta România în structurile executive europene. Președintele va rămâne titularul politicii externe, comandantul forțelor armate, reprezentatul statului român în relațiile internaționale.

Întărirea rolului Parlamentuluitrebuie consemnată și în raport cu Executivul, nu doar cu președintele. În sensul acesta, dorim explicit limitarea posibilității Guvernului de a angaja răspunderea o singură dată într-o sesiune parlamentară. Centrul vieții politice în România este Parlamentul pentru că Parlamentul este depozitarul direct, în acest sens, al voinței alegătorilor.

USL susține un parlament bicameral restrâns numeric, cu atribuții distincte și cu modalități de alegere distincte Cameră - Senat, cu un Senat în principiu reunind reprezentanți ai regiunilor și cu atribuții specifice. De asemenea, USL și-a propus stoparea traseismului politic prin proceduri de referendum în colegiul respectiv, de exemplu, prin care să se retragă mandatul unui parlamentar care și-a părăsit partidul în numele căruia a candidat.

În acest context, USL dorește o dezbatere corectă a modificării Constituției, o dezbatere democratică, în care să implicăm toate forțele politice reprezentate în actuala opoziție parlamentară.

07 februarie 2013 Departamentul de Comunicare PNL Constanţa

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii