Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:56 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dr. Răzvan Popescu începe de mâine intervenţiile bariatrice la Ovidius Clinical Hospital Chirurgia obezităţii - disponibilă şi în Constanţa

ro

29 May, 2014 18:15 7927 Marime text
Obezitatea reprezintă una din problemele medicale cele mai importante ale momentului, fiind definită ca “epidemia mondială a secolului XXI”. Deocamdată nu exista o soluţie miraculoasă împotriva obezităţii, din cauza alimentaţiei şi stilului de viaţă modern. Până când se va inventa o pilula minune care să ne facă pe toţi normoponderali şi sănătoşi, chirurgia rămâne singura arma redutabilă împotriva obezităţii patologice şi singura metodă care determină ameliorarea sau rezoluţia comorbidităţilor comparativ cu terapia convenţională, îmbunătăţind speranţa de viaţă.
„Obezitatea nu reprezintă doar o problemă estetică şi psihologică, ci constituie un factor de risc major pentru apariţia şi dezvoltarea diabetului zaharat de tip II, a patologiei cardiovasculare, respiratorii, articulare şi a altor afecţiuni importante. In acest context, pentru tratarea obezităţii se creează o echipa multidisciplinară în care pilonul de bază ar trebui sa fie medicul de familie, care evaluează şi stabileşte gradul de obezitate şi patologia asociată, iar ulterior direcţionează pacientul către un centru specializat.

Echipa constă în general din chirurg, endocrinolog, nutriţionist, internist, psiholog şi anestezist, la care se pot adăuga în funcţie de necesităţile pacientului un pneumolog, cardiolog sau alt specialist. Noi, aici la Ovidius Clinical Hospital, asta facem- o echipă completă pentru a putea fi alături de pacient pe tot parcursul tratamentului. ”, a declarat Ş.L. Dr. Răzvan Popescu, medic primar chirurgie generală, doctor în stiinţe medicale, singurul medic care realizează acest tip de proceduri în Constanţa. „Chirurgul bariatric, adică chirurgul obezităţii patologice, este probabil ultima veriga din acest lanţ al specialităţilor, pentru ca operează doar pacienţi clasificaţi obezi patologic. Obezitatea patologică complicată cu alte probleme medicale face ca obezul să moară cu 10 până la 20 de ani mai repede decât un pacient normoponderal. Iar chirurgia obezităţii sau bariatrică asta face, salvează ani din viaţă. Terminologia actuală foloseşte şi noţiunea de chirurgie metabolică ca echivalent al chirurgiei obezităţii, pentru că operaţia are ca rezultat ameliorarea sau chiar vindecarea comorbidităţilor asociate obezităţii”, a mai adăugat medicul.

Gastrectomia longitudinală laparoscopică este în acest moment cea mai frecventă operaţie împotriva obezităţii morbide. Acest tip de operaţie constă din îndepărtarea (rezecarea) porţiunii laterale a stomacului (aprox. 75% din capacitatea totală a stomacului), având ca rezultat diminuarea rezervorului gastric la aprox. 70-100 ml, ceea ce va determina scăderea aportului alimentar, cât şi apariţia senzaţiei de saţietate precoce. Cu alte cuvinte pacienţii mănâncă puţin, nu se plâng de foame şi se satură foarte repede. Gastrectomia longitudinală este o metodă restrictivă de chirurgie bariatrică, în care nu este alterat circuitul alimentar normal prin tubul digestiv şi este pastrată absorbţia fiziologică a principiilor alimentare.

„Chirurgia obezităţii este indicată în cazuri selecţionate şi numai după ce terapia medico-farmacologică şi dietele nu au dat rezultate satisfăcătoare. Intervenţiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, adică prin minima invazivitate şi agresiune asupra ţesuturilor, cu rezultate cosmetice superioare. Beneficiul chirurgiei laparoscopice este major la această categorie de pacienţi, la care vindecarea plăgilor se realizează frecvent cu dificultate şi cu complicaţii, indiferent de patologia pentru care sunt operaţi. Pentru orice intervenţie bariatrică, pacientul trebuie să înţeleagă pe deplin importanţa procedurii chirurgicale propuse, inclusiv riscurile şi complicaţiile. Pacientul trebuie să fie dispus să fie urmărit de o echipă medicală specializată pe o perioadă de mai mulţi ani.”, a mai spus Dr. Răzvan Popescu.
 
Durerea după operaţia laparoscopică este minimă, aceasta fiind în concordanţă cu limitarea la maximum posibil a traumatismului parietal. Pacientul se mobilizează rapid, se ridică din pat la cateva ore dupa operaţie, în câteva zile se întoarce la domiciliu şi în 1-2 săptămâni este complet integrat în mediul socio-profesional şi familial. Toate aceste caracteristici susţin laparoscopia ca standard de aur pentru efectuarea tehnicilor de chirurgie bariatrică. Pacienţii operaţi slăbesc treptat şi ar trebui să ajungă la o greutate convenabilă în circa 8-12 luni.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii