Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:18 06 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conferinţa Naţională “Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică”

ro

22 Apr, 2015 09:38 858 Marime text
Conferinţa Naţională  “Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică”, organizată la iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor  Pacientilor şi Zilei Mondiale a Hemofiliei, a avut ca principal scop abordarea unor teme actuale privind respectarea drepturile pacienţilor în România şi identificarea de  soluţii şi direcţii prioritare pentru îmbunătățirea accesării  serviciilor medicale şi respectării legislaţiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor.

Evenimentul  a avut loc la Palatul Parlamentului, marţi, 21 aprilie 2015, şi a beneficiat de prezența a peste 80 de personalități de marcă, politicieni, autorităţi, ONG, lideri ai societăţilor profesionale şi de pacienţi, reprezentanţi ai firmelor farmaceutice, ambasade,  implicate în asistența și protecția drepturilor pacienților, reprezentanţi mass-media.

Doamna Rozalia-Ibolya Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României: ”Asigurarea accesului la servicii de sănătate este considerat în întreaga lume un drept fundamental al individului şi constituie o condiţie de bază pentru îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei întregi. În Romania, drepturile pacienţilor, întâlnite în diferite legi, pot crea confuzii fiind  interpretate de instanțe în mod diferit şi, tocmai din acest motiv,  nici jurisprudenţa din domeniu nu este una unitară.

Ar trebui să înțelegem aceste drepturi nu ca drepturi ale pacientului împotriva medicilor, dar ca fundament pentru succesul relației dintre medic și pacient, în beneficiul reciproc.
Îmi doresc ca împreună, să identificăm posibile  solutii şi direcţii prioritare pentru îmbunatățirea accesării  serviciilor medicale şi respectării legislatiei actuale naţionale şi internaţionale privind drepturile pacienţilor.

Obiectivul principal este acela de a modifica legislaţia în domeniu şi adoptarea unui proiect de declaraţie a Senatului, pentru întărirea protecţiei drepturilor pacientului".

Domnul senator Nelu Tătaru, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, drepturi şi minorităţi, a prezentat initiaţiva legislativă a membrilor celor două comisii în vederea modificaării articolului 12 din legea 46/ 2003.

Prin această iniţiativă se doreste ca pacientul să primească toate informaţiile necesare privitoare la investigaţii,  diagnostic şi tratament fără a solicita în mod expres acest lucru.
Necesitatea acestei intervenţii legislative derivă din practica neunitară a instituţiilor sanitare dar şi din dorinţa de a beneficia de dreptul de a cere şi a obţine o altă opinie medicală asupra investigaţiilor de înaltă performanţă.


La eveniment au luat cuvântul dr. Vasile Ciurchea - preşedintele CNAS, dr. Sorin Luca - directorul Direcţiei de asistenţă medicală a Ministerului Sănătăţii, prof. dr. Daniel Coriu - Institutul Clinic Fundeni, Sandra Alexiu - vicepreşedintele SNMF, Daniela Buzducea - director executiv World Vision, Angela Mesaros - preşedintele FADR, Nicolae Oniga -  preşedintele ANH, Irina Moroianu Zlătescu - preşedintele IRDO şi alţii.

În cadrul evenimentului s-au discutat disfuncţionalităţile privind respectarea în practică a drepturilor pacienţilor şi inegalităţile de şansă, dificultatea accesării serviciilor medicale pentru pacienţii din mediul rural.
Reprezentantul copiilor din mediul rural, Alexandru Vlad,  alături de World Vision şi SNMF au fost vocea tuturor copiilor pacienţi, accentuând problemele cu care se confruntă copiii bolnavi la sate, în România, mai ales în privinţa serviciilor medicale insuficiente.

Daniela Buzducea, director executiv World Vision: “În prezent România nu are mecanisme eficiente pentru a garanta dreptul copiilor la servicii medicale, în afară de responsabilitatea implicită a părintelui. În mediul rural, accesul dificil la servicii de sănatate, calitatea mai scăzută a acestora şi problemele socio-economice cu care se confruntă familiile cele mai vulnerabile sunt surse de inechitate care pun în pericol potenţialul de dezvoltare al copiilor. De aici şi indicatorii de malnutriţie, mortalitate şi morbiditate disproporţionat de mari în mediul rural, pentru care s-ar impune intervenţii reparatorii urgente.”

Totodată, cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, a fost abordată problematica hemofiliei, cu implicaţii la  nivel medical dar mai ales social.


Prof. dr. Daniel Coriu, şeful clinicii de hematologie, Institutul Clinic Fundeni: “România are peste de 2000 pacienţi la nivel naţional, aflându-ne pe ultimul loc din Europa în ceea ce priveşte tratamentul hemofiliei. Este necesară definirea clară a responsabilităților în cadrul centrelor de management a hemofiliei și implicarea medicilor de familie în tratamentul și monitorizarea complianţei la tratament a copiilor cu hemofilie (în tratament profilactic).

Se impune reevaluarea bugetului alocat Programului Național de Hemofilie astfel încât să se asigure minimum de tratament conform recomandărilor internaționale“.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii