Afacerile fostului general al ISJ lasă şcolile nemodernizate Contract de la Emilian Burcea - premiul de consolare al lui Petrică Miu (documente)
Afacerile fostului general al ISJ lasă şcolile nemodernizate:Contract de la Emilian Burcea - premiul de consolare
După plecarea de la şefia ISJ Constanţa, în 2009, Petrică Miu s-a consolat cu un contract de lucrări oferit prin încredinţare directă de administraţia comunei Adamclisi
Fostul inspector şcolar general, Petrică Miu, a câştigat prin firmele pe care le deţine mai multe contracte de achiziţii publice, în judeţ, văzute sau nevăzute. Contractele la vedere sunt cele obţinute în urma unor licitaţii publice, iar cele nevăzute sunt cele încheiate prin încredinţare directă.
Nu este un lucru ieşit din comun, în România, să te foloseşti de influenţa conferită de o anumită funcţie publică pentru a accede la contracte finanţate din bani publici. Deloc. La scurt timp după ce a părăsit conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, ex-inspectorul şcolar general Petrică Miu s-a consolat cu un contract încheiat cu Primăria Adamclisi pentru "investiţii la Şcoala de Arte şi Meserii «Jean Dinu» Adamclisi". Contractul despre care vorbim a fost parafat pe 30 octombrie 2009, adică la doar câteva zile după ce social-democratul şi-a strâns bagajele de la ISJ, prestator fiind SC Bav General Com SRL, una dintre firmele deţinute şi în prezent de către Petrică Miu. Un cititor ne-a adus la cunoştinţă faptul că nu contractul ar fi problema, ci faptul că firma lui Miu nici nu ar fi trecut pe la şcoala din Adamclisi cât să bată măcar un cui, deşi bani a încasat. Aceeaşi sursă ne-a declarat că între fostul primar al comunei Adamclisi, răposatul Emilian Burcea, şi Petrică Miu exista atât o relaţie de amiciţie, cât şi de subordonare politică, Miu fiind membru al Consiliului Judeţean al PSD Constanţa, dar şi responsabil zonal pe linie de partid. De altfel, Petrică Miu a fost reconfirmat în calitatea sa de membru al Consiliului Judeţean al PSD Constanţa, cu ocazia alegerilor interne de la malul mării, din septembrie. Cu alte cuvinte, încredinţarea directă nu a fost chiar întâmplătoare.
Contract pe muchia atribuirii directe
Din contractul nr. 3309/30.10.2009 încheiat între Primăria Adamclisi, în calitate de beneficiar, şi SC Bav General Com SRL, în calitate de prestator, aflăm că valoarea pentru care s-a încheiat contractul a fost de 62.000 lei, fără TVA. Dincolo de faptul că acest contract nu are valoare juridică, întrucât este încheiat între firmă şi Primăria Adamclisi, iar primăria nu are calitate procesuală, ci doar comuna este persoană juridică de drept public, se poate lesne observa că preţul contractului a fost exact sub limita până la care se pot face încredinţări directe. Facem un simplu calcul: împărţim 62.000 lei noi la 4,29 lei - cât valora un euro pe 30 octombrie 2009 - şi obţinem 14.452,21 euro, deci o sumă foarte aproape de valoarea de 15.000 euro cât era şi este pragul achiziţiilor publice directe. Aşadar, o înţelegere la fix între Primăria Adamclisi şi firma lui Petrică Miu. De precizat că la Cap. IV din contract se precizează că plata se va face în două tranşe, cu un avans de 40% din totalul valorii, urmând ca cea de-a doua plată să se facă la finalizarea lucrărilor. Durata prevăzută pentru finalizarea lucrărilor a fost de un an, începând de pe 30.10.2009. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit ca recepţia lucrărilor să se facă la sfârşitul lunii trecute. De precizat că la scurt timp după încheierea contractului s-a făcut şi prima plată către SC Bav General Com, a avansului de 40%. Pe 9 noiembrie 2009, Primăria Adamclisi emitea dispoziţia de plată nr. 3381, prin care dispunea către Trezoreria Băneasa plata a 25.000 de lei cu titlul de "reparaţii şcoală". Însă şi aici apare o neregulă, legată de faptul că ordinul de plată menţionat în dispoziţie are nr. 371/09.11.2009, iar ordinul de plată emis de către Consiliul Local Adamclisi are nr. 370/09.11.2009.
Directorul şcolii: "Nu am văzut niciun muncitor de la această firmă"
Am încercat să vedem cum stau lucrurile, referitor la faptul că SC Bav General Com SRL ar fi încasat bani pentru lucrările de "investiţii", dar nu ar fi prestat. L-am contactat telefonic pe directorul Scolii de Arte şi Meserii "Jean Dinu" din Adamclisi, Ionel Matei, care ne-a declarat că nu a văzut picior de muncitor de la firma Bav General Com prin şcoala pe care o conduce. "Nu a fost niciun muncitor de la această firmă care să facă vreo lucrare", a precizat directorul SAM Adamclisi. L-am contactat şi pe actualul primar al comunei Adamclisi, Anton Burcea, ales în funcţie în urma alegerilor desfăşurate în vara acestui an. "Într-adevăr, am aflat de la domnul director că nu s-au efectuat lucrări, dar mai multe nu ştiu pentru că acest contract nu a fost semnat în mandatul meu", a precizat Anton Burcea. Cum era şi firesc, l-am contactat şi pe fostul inspector şcolar general, Petrică Miu. Acesta a infirmat acuzaţiile ce i se aduc, afirmând că lucrările au fost executate şi că directorul SAM Adamclisi nu admite că s-au executat lucrările pe motiv că sunt din tabere politice diferite. Întrebat dacă există măcar un proces verbal de recepţie a lucrărilor, care să demonstreze efectuarea lor, Petrică Miu a precizat că nu există un astfel de document pe motiv că acest contract nu a fost finalizat pentru că mai urma şi reabilitarea terenului de sport (?!). Nu am înţeles ce legătură avea un contract având ca obiect "investiţii la Şcoala de Arte şi Meserii Adamclisi" cu reabilitarea terenului de sport.
Petrică Miu: "Am făcut reparări şi înlocuiri de uşi"
"Dar nu am primit toţi banii prevăzuţi în contract, pentru că s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat (n.r. decesul primarului Emilian Burcea) şi nu am mai executat toate lucrările. Trebuia să urmeze şi reabilitarea terenului de sport, dar nu a mai urmat", a afirmat Petrică Miu. Întrebat care au fost, concret, lucrările executate de firma sa în contul celor 250 de milioane de lei vechi, Miu a precizat că au fost "reparări şi înlocuiri de uşi".
Pentru a verifica şi această informaţie, l-am contactat din nou pe directorul SAM Adamclisi, Ionel Matei, care a precizat că în şcoala pe care o conduce s-au înlocuit 10 sau 12 uşi, însă de o altă firmă, nu de Bav General Com, adăugând, în plus, că valoarea lucrărilor nu depăşea 60-70 de milioane de lei vechi. Neavând la îndemână procesul verbal de recepţie a lucrărilor, pentru că nu a existat unul, aşa cum a admis şi Petrică Miu, directorul Matei ne-a relatat că cei care au înlocuit uşile ar putea fi de la o anume firmă Blue Mar SRL, care a fost reprezentată de un anumit domn Flavius.
Subcontractor la a treia mână(?!)
Luând numărul de telefon al lui Flavius de la director, am stat de vorbă cu el, acesta declarându-ne că nu reprezintă firma Blue Mar, de care nu a auzit, ci SC Sova SRL, patronată, aşa cum am descoperit apoi, de Flavius Radu Socodol. Patronul Sova SRL a precizat că el nu mai ştie de către cine fuseseră contractate de la primărie lucrările pe care le-a executat, întrucât el era un simplu subcontractor. "Eu am fost subcontractor, dar la a treia mână, nu mai ştiu să vă spun acum cine contractase lucrarea mare", a afirmat el. Directorul SAM Adamclisi ne-a mai spus că, într-o zi, a venit la şcoala pe care o reprezintă un muncitor care a spus că este de la firma Triena, a făcut nişte măsurători pentru parchet, dar a plecat şi nu a mai venit nimeni să pună şi parchet. Cu alte cuvinte, firul lucrărilor contractate de societatea lui Petrică se pierde în negura... firmelor, iar restul banilor din avansul plătit de administraţia locală din Adamclisi nu pare să se justifice în aceste condiţii. Iată, aşadar, cam care sunt dedesubturile achiziţiilor aşa-zis publice, cum se încheie contractele şi cum se execută lucrările, fie ele chiar în interesul asigurării unor condiţii decente pentru educaţia copiilor.
Generalul şi afacerile în judeţ
Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului, Petrică Miu deţine, pe lângă SC Bav General Com SRL, şi SC Andval General SRL. Să vină oare particula "general" de la funcţia de inspector şcolar general, ocupată de acesta, de mai multe ori, în trecut?! Mai menţionăm că SC Bav General Com SRL a obţinut de la comuna Adamclisi, în 2008, şi contractul privind "Executarea unui foraj hidrogeologic de explorare-exploatare în localitatea Abrud, comuna Adamclisi", în valoare de 209.500 lei fără TVA. Şi de la comuna Deleni, firma lui Petrică Miu a contractat, în 2009, "Lucrări de reabilitare la Şcoala Petroşani", în valoare de 416.354 lei. Reamintim că SC Petrobit Agrement Construct SRL, fondată de Petrică Miu şi Dumitru Olteanu în 2003, s-a ocupat de amenajarea stadionului orăşenesc de fotbal din Negru Vodă, în schimbul sumei de 553.989 lei fără TVA. De precizat că, în prezent, în acte figurează ca asociat unic Olteanu. Menţionăm că în ediţia online a ziarului puteţi vizualiza atât contractul încheiat de SC Bav General Com SRL cu Primăria Adamclisi, cât şi factura, dispoziţia şi ordinul de plată aferente, dar şi detalii despre această firmă, furnizate de baza de date oficială a Registrului Comerţului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- eu 23 Nov, 2010 19:33 Al dracului nenorocit de bosevic... Asta pe vremea impuscatului organiza la Parcul Pionierilor defilari de 23 August,1Mai...stiti ce pregatire are?STEFAN GHEORGHIU cu aplauze adevarat SOBOLAN ROSU AL PSD doamne de-ar scapa orasul de sleahta asta de comunisti parsivi,hoti,curvari...
- localnic 23 Nov, 2010 10:53 al naibi pesedist hot