Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:18 16 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amintiri cu Mihai Marina Cine a fost la înmormântarea ultimului prim-secretar al PCR Constanţa

ro

19 Sep, 2012 02:37 9631 Marime text
Mihai_Marina_Mihai_Marina.jpgMihai Marina a deţinut funcţia de prim-secretar al Comitetului Judeţean PCR Constanţa, doar patru ani, în perioada 1985 - 1989. Foştii lui colegi spun că el a luptat foarte mult pentru ca, în ciuda restricţiilor, oraşul de la malul mării să fie mai bine aprovizionat decât celelalte din ţară. Petre Stancă, fostul lui coleg, care la acea vreme deţinea funcţia de director al Direcţiei Comerciale, povesteşte cum era posibil acest lucru. „Când veneau pe litoral şefii de la fabricile de confecţii, de carne, de băuturi, îi trata cu foarte mare interes. „Îşi găsea timp pentru toată lumea. Îi invita împreună cu soţiile şi le acorda o atenţie deosebită. La sfârşit, mă punea să le cer", îşi aduce aminte zâmbind Petre Stancă. Produsele astfel primite intrau pe piaţa constănţeană. Marfa care mai avea puţin şi expira sau produsele executate cu mici defecte erau imediat distribuite în magazinele din Constanţa.

Voia vitrine ca în Occident

Apoi, Mihai Marina, un membru de seamă al Partidului Comunist Român, nu se mulţumea numai cu faptul ca magazinele de la malul mării să aibă mai multe produse pe rafturi, ci îşi dorea ca şi vitrinele să ia ochii trecătorului. „El a lucrat o perioadă la Secţia Externă şi a mers în străinătate şi probabil îi plăcuseră vitrinele magazinelor şi a dorit ca şi magazinele noastre să arate la fel. Îmi amintesc că a adus atunci un arhitect de la Peco, aceştia fiind mai occidentali, dar şi arhitecţi din Bucureşti, şi a cerut să se facă proiecte de schimbare a vitrinelor", povesteşte Stancă.

Mihai Marina nu şi-a pus amprenta doar asupra comerţului cât timp a lucrat la Constanţa. Când el a fost numit în judeţul nostru, începuse construcţia Centralei de la Cernavodă. În momentul în care lucrările erau în toi el s-a mutat practic acolo şi nu a plecat până când nu a fost pusă în funcţiune.

Foarte mult s-a implicat şi în construcţia Canalului Dunăre - Marea Neagră, şi a fost pe platformă, într-o iarnă geroasă, pentru a vedea cu ochii lui cum se extrage prima picătură de petrol din adâncurile Mării Negre.

Nelipsit de la spectacolele de operă

În timpul liber prefera să meargă la concerte şi nu făcea o vizită la Bucureşti fără să ajungă şi la operă. Aproape întotdeauna era însoţit de prietenii săi, cu care s-a întâlnit şi după mulţi ani de la Revoluţie, alături de care a făcut excursii în Europa. „Îi plăcea foarte mult să joace şah şi, de regulă, îşi bătea întotdeauna adversarul. Doar eu îl mai învingeam câteodată şi, drept pedeapsă, dădea un pahar de băutură care ştia că nu îmi place!", spune Stancă.

Citeşte AICI povestea vieţii lui Mihai Marina

Dezamăgit că fabricile s-au închis una după alta

După Revoluţie, când s-a retras la Cluj, s-a întâlnit deseori cu foştii prieteni şi colegi. Firesc, se interesa de soarta multor fabrici şi a altor investiţii pentru care el muncise şi se luptase foarte mult. Era foarte dezamăgit când afla că s-a închis una câte una...

Mihai Marina a decedat vineri, la Cluj, acolo unde s-a retras cu familia după Revoluţie. El a fost înmormântat luni la Cimitirul Central din Cluj. De la Constanţa au fost să-şi conducă prietenul pe ultimul drum familiile Stancă şi Pătrăhău. „Erau foarte mulţi profesori academicieni care au venit să-şi ia «Adio» de la la el. A fost o înmormântare elegantă, modestă", a mai spus fostul lui coleg şi prieten.

Fostul prim-secretar al PCR s-a născut la Sighetu Marmaţiei. După ce a absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti, a lucrat la Comitetul Judeţean Maramureş, după care a fost transferat la Cluj şi apoi la Bistriţa.

În anul 1985 a ajuns la Constanţa, unde a locuit împreună cu soţia, un reputat profesor de matematică, timp de patru ani, până la Revoluţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii