Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:07 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Armonie prin diversitate culturala Spectacol de traditii si obiceiuri ale minoritatilor, la Cuza Voda

ro

07 Jun, 2010 03:46 2455 Marime text
Copii ai mai multor etnii conlocuitoare şi-au dat întâlnire sâmbătă, în comuna Cuza Vodă, unde au participat la evenimentul „Pas spre armonie prin diversitate culturală".

Activitatea a fost organizată la iniţiativa Şcolii generale cu clasele I-VIII din Cuza Vodă, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România - filiala Medgidia şi Uniunea Democrată Turcă din România - filiala Constanţa. Potrivit directorului Şcolii Cuza Vodă, Gheorghe Dancea, la evenimentul de sâmbătă au participat copii de minoritate maghiară din cadrul Şcolii Hoghiz, judeţul Braşov, aromâni din cadrul Şcolii nr. 14 Constanţa, de etnie turcă şi tătară, din cadrul Şcolii cu clasele I-VIII „Mircea Dragomirescu" din Medgidia, copii din cadrul comunităţii ruşilor lipoveni din Ghindăreşti, elevi ai Colegiului „Kemal Atatürk" din Medgidia şi din cadrul Colegiului Agricol Poarta Albă, dar şi reprezentanţi ai Fundaţiei „Tuna" - filiala Medgidia. „Scopul activităţii a fost de a promova cultura autentică a etniilor dobrogene şi de arăta că putem dialoga pentru a realiza nişte punţi de legătură pentru a se evita conflictele de orice fel", ne-a declarat directorul Gheorghe Dancea.

La „Hora interculturalităţii"

Manifestarea a început de la ora 9.30 cu prezentarea tuturor delegaţiilor participante, după care au putut fi vizitate standurile fiecărei etnii reprezentate, cu mâncăruri tradiţionale, costume populare, obiceiuri etc. După-amiază a avut loc spectacolul propriu-zis de cântece, dansuri şi obiceiuri intitulat sugestiv „Hora interculturalităţii". În cadrul activităţii, un grup de copii din cadrul Şcolii generale Cuza Vodă a prezentat un program artistic cu obiceiuri specifice rromilor căldărari, fiind îmbrăcaţi în costume aduse de acasă, păstrate de comunitatea rromă din Cuza Vodă.

În cadrul activităţii a avut loc şi o masă rotundă în cadrul căreia reprezentanţii grupurilor participante au analizat activitatea şi au stabilit detalii pentru organizarea unei noi ediţii anul viitor. „Ne-am dori ca această serbare să devină o tradiţie şi să-i putem da amploarea unui festival internaţional, să invităm reprezentanţi de peste hotare ai acestor minorităţi, de exemplu din Turcia, Crimeea, Ungaria", a afirmat directorul Şcolii Cuza Vodă.

Primarul comunei Cuza Vodă, Eugen Dumitru, ne-a declarat că acţiunea a fost organizată din sponsorizări. Sărbătoarea s-a încheiat târziu, după lăsarea serii, când toţi participanţii au dansat pe cântece specifice fiecărei minorităţi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii