Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:18 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Artistii de la Opera ii canta sefului CJC o arie de protest sub balcon

ro

21 Jul, 2010 01:09 2803 Marime text
cap_6.jpgMâine, în faţa CJC se vor aduna 60 de artişti lirici într-un miting de protest împotriva desfiinţării Operei. Artiştii îi vor cânta lui Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, arii din opere celebre.

Daniela Vlădescu, fosta directoare a fostului Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski" Constanţa, s-a gândit că ar fi bine ca în cinstea defunctei Opere din Constanţa să facă un „Necrolog".

CJC_sedinta__opera_Daniela_Vladescu_07.jpg„Pentru ceea ce a fost, mulţumesc tuturor artiştilor, directorilor care m-au precedat şi care au ţinut în viaţă valorile muzicii universale. Mulţumesc tuturor salariaţilor acestui teatru că au îndurat şi bune şi rele şi că au trecut prin multe încercări în dorinţa de a supravieţui şi bucura publicul constănţean", a început Daniela Vlădescu pledoaria. „Constanţa de astăzi este un oraş al indiferenţei faţă de viitorul culturii şi educaţiei pe meleaguri dobrogene, un oraş al «precedentelor», al desfiinţărilor şi al «absorbţiei» culturii. Un oraş al interpretărilor abuzive ale legilor strâmbe şi aberante, cu «se poate acorda», în loc de «se acordă», cu bugete ciopârţite în favoarea altor priorităţi blonde pe organigramadin ce în ce mai neîncăpătoare a Consiliului Judeţean, un oraş al cărui primar (n.r. Radu Mazăre) declară cu aplomb: «mai bine fac WC-uri publice decât să dau bani la Operă»", a continuat Daniela Vlădescu. Fosta directoare explicăşi nedreptăţile pe care le-a făcut Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în cazul celor două teatre din Constanţa. „Din unirea (distrugerea) Operei, a Filarmonicii şi a Baletului maestrului Oleg Danovski a rezultat un mamut cultural care s-a dovedit a fi o povară financiară prea mare pentru interesele oficialităţilor, aşa că de la început, din toamna anului 2004, au agăţat şi o sabie mare deasupra instituţiei, gata-gata să taie gâtul oricui se împotrivea politicii culturale vizionare a oraşului.

Acest teatru, numit Teatrul Naţional de Operă, avea toate şansele de reuşită prin repertoriu, tradiţie şi calitatea deosebită a artiştilor. Nulipsea decât dragostea părinţilor părtinitori, care ne lăsau desculţi iarna, cumpărând ghetuţe noi şi frumoase în fiecare lună celuilalt copil râzgâiat şi alintat, TeatrulNaţional Ovidius (acum Teatrul de Stat)", a spus dezamăgită Daniela Vlădescu. „În fiecare an speram, după spusele directorului Cristian Zgabercea de la Cultură, că «Ăsta e anul vostru».Ne bucuram la primul consiliu de administraţie, făceam planuri nebuneşti şi ne străluceau ochii de lacrimi de fericire că anul acesta vom avea şi noi lumini şi instrumente, sunet, bani de premiere, iar anul marilor realizări se transforma iar în umilinţă, cerşetorie pentru sacâz şi corzi, muştiucuri şi ulei de trompetă, premiere făcute cu profesionalism dar fără bani, programe trase la xerox, în timp ce râzgâiatul afişa bannere de 5 metri pe toată faţada şi îşi promova activitatea prin două mari plasme la intrarea în teatru. Şi au desfiinţat Opera. Restul, ciopârţiţi şi mai nevoiaşi ca înainte, iarăşi copii nedoriţi, fac parte din Teatrul de Stat. Mă rog să le cumpere şi lor ghetuţe anul acesta, măcar o pereche, să nu-i mai lase să umble desculţi prin frig, cenuşăreasă a artelor constănţene. Şi mă mai rog să nu-i doară injecţiile cu «absorbţie»", a încheiat „necrologul" Daniela Vlădescu. Şi, ca ultimă măsură de protest, artiştii lirici au decis ca mâine să organizeze un miting, prin care să arate că nu sunt de acord cu desfiinţarea Operei. „La ora 11.00, joi, vom organiza un miting de protest în faţa CJC, la care vor participa aproape 60 de persoane, din corul şi soliştii fostei Opere. Aceştia vor cânta în faţa CJC, vor fi îmbrăcaţi în costumele din spectacole şi vor protesta paşnic. Din păcate populaţia este indignată pentru o problemă şi apoi uită, ceea ce se va întâmpla şi în cazul desfiinţării Operei", a conchis Daniela Vlădescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • elan 21 Jul, 2010 10:52 Asa se intampla cand la vot merg doar pensionarii ( mituiti cu ikg de carne si unul de zahar) iar intelectualii Constantei lipsesc de la urnele de vot ! Ne conduc niste analfabeti care nu stiu nici macar un lucru esential - ARTISTII NU SUNT FUNCTIONARI PUBLICI !!! Iata deci MAREA COOPERATIVIZARE a culturii din Constanta . E mai rau decat in perioada cooperativizarii comuniste !
  • anonim 21 Jul, 2010 08:45 Ce bine era daca avea curaj d-na V;adescu sa fi spus toaste astea inainte de desfiintare!.... Oricum, bravo pt "necrolog"!