Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:23 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ataşatul Ambasadei SUA către directorul Felix Stroe „Realizările SC RAJA SA sunt un model pentru regiile din ţară" (galerie foto)

ro

08 Jul, 2011 00:00 3909 Marime text
cap_5.jpgIeri, la sediul SC RAJA SA Constanţa, directorul general Felix Stroe a parafat, împreună cu câştigătorii licitaţiilor, patru contracte de proiectare şi execuţie pentru lucrări la staţiile de epurare din municipiul Constanţa, dar şi din Medgidia şi Mangalia

La eveniment a luat parte şi ataşatul comercial al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, Keith Kirham, ca partener de încredere al RAJA. Unul dintre cele patru contracte este semnat cu o firmă americană, care a câştigat licitaţia printr-o asociere cu o firmă românească, aceasta fiind unul dintre liderii mondiali în activitatea care ţine de staţiile de epurare.

Cele patru contracte care au fost semnate, ieri, fac parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu Axa 1, „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată", valoarea proiectului derulat de SC RAJA SA fiind de 1,15 miliarde de lei, nici mai mult, nici mai puţin de 271 de milioane de euro. În cadrul acestui program, RAJA are, în total, opt contracte semnate. De asemenea, la acest moment, au mai fost lansate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice alte 14 contracte de achiziţii publice, valoarea acestor lucrări fiind de 394,34 de milioane de lei.

Primul dintre contractele încheiate, ieri, cu firma Contrat Ingineria Z Obras SA face referire la construcţia unei staţii de epurare Constanţa Sud - Treapta Terţiară, termenul de finalizare fiind luna decembrie a anului 2013. Cel de-al doilea vizează construirea staţiei de epurare Constanţa Nord - Instalaţii de control şi reducerea mirosului, inclusiv mutarea treptei nămolului - localitatea Constanţa, contract semnat de asocierea Coler & Colantonio - SC Geomarco Construct SRL - SC SCIM SA - SC Romet SA, lucrarea urmând să fie gata în luna octombrie 2013. De precizat că firma Coler & Colantonio este din Statele Unite ale Americii, colaborare care s-a putut materializa şi datorită bunelor relaţii pe care compania de apă le are cu Ambasada SUA în România. Contractul trebuie să fie pus în aplicare până în luna octombrie 2013. Proiectul privind „Retehnologizarea şi introducerea treptei de epurare avansată la staţia de epurare în localitatea Medgidia" va fi realizat tot de o asociere Alpine Bau GmbHAustria - SC Urban Electric SRL Ploieşti, termenul final de execuţie fiind iunie 2014. Cel din urmă contract a fost semnat pentru construcţia staţiei de epurare Mangalia - Treapta Terţiară cu asocierea PIM Alex Eco Development, lucrarea urmând a fi terminată în luna iunie a anului viitor.

Firmele care au câştigat aceste licitaţii au fost selectate în urma unor proceduri internaţionale, unde au fost depuse zeci de oferte

La eveniment au participat doi parlamentari ai PSD, Matei Brătianu şi Antonella Marinescu, şefi de instituţii, dar şi reprezentanţi ai Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare şi ai Ministerului Mediului. De asemenea, acestora li s-a alăturat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Cosntantinescu, Keith Kirkham - ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, Decebal Făgădău - viceprimarul Constanţei, Claudiu Tusac - primarul Mangaliei, Marian Iordache - primarul Medgidiei, Silvia Buhlea - reprezentant al Ministerului Mediului şi Dana Crăciunescu - director Regional Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Ajutorul Ministerului Mediului, extrem de important în semnarea proiectelor

Ataşatul comercial al Ambasadei SUA nu se află la prima vizită la sediul SC RAJA SA, acesta participând, în urmă cu câteva luni, la semnarea unui alt contract asemănător cu cele de ieri. „Realizările SC RAJA SA Constanţa sunt un model pentru regiile din ţară şi, dacă toate ar fi urmat exemplul, ar fi fost o mai mare absorbţie a fondurilor europene în România", a spus Keith Kirkham imediat după ce a aterizat pe heliportul din curtea societăţii. Directorul RAJA, Felix Stroe, s-a arătat încântat de cuvintele venite din partea numărului doi în Ambasada SUA în România, apreciind că, pe lângă proiectele pe care RAJA le are în derulare în ţară, urmează să se materializeze şi o colaborare pe proiecte de apă şi canalizare cu autorităţile din Bulgaria. „Problema cea mai mare este lipsa absorbţiei fondurile europene. Noi vom absorbi în proporţie de 100% toţi banii care vor fi alocaţi proiectelor", a mai adăugat Stroe.

Fără ajutorul Ministerului Mediului şi Pădurilor, aceste contracte nu s-ar fi putut semna atât de repede, reprezentanţii ministerului colaborând foarte bine cu RAJA. De altfel, reprezentantul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Silvia Buhlea, a lăudat Regiunea Sud-Est pentru absorbţia de fonduri, în mod deosebit societatea de apă constănţeană. O treime din cei 750 de milioane de euro destinaţi Regiunii au fost alocaţi numai pentru judeţul Constanţa. „Operatorul constănţean de apă este unul extrem de serios", a mai spus reprezentantul ministerului.

Aceleaşi aprecieri despre societatea de apă le-a avut şi directorul regional al BERD, Dana Crăciunescu, care a spus că RAJA este un exemplu pentru restul beneficiarilor de proiecte pe fonduri de coeziune. „Vă vom sprijini în continuare", a apreciat directorul.

Şi primarul din Medgidia, Marian Iordache, prezent la ceremonia de ieri a spus că pentru derularea acestei investiţii autorităţile locale luptă de trei ani: „O staţie de epurare va schimba oraşul".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii