Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:56 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Castele de nisip

ro

28 Nov, 2002 00:00 1039 Marime text

Extinderea statiunii Mamaia spre Navodari poate intampina unele probleme

Cordonul de nisip paralel cu tarmul, dintre Mamaia si Navodari, se va acoperi de hoteluri si vile * Zona este insa impadurita si incidentul din vara cu mistretii arata ca acolo se aciueaza specii protejate * Ridicarea de constructii ar trebui facuta cu respectarea planului urbanistic zonal * Diferenta dintre nivelul apei lacului si cel al marii face posibila producerea de infiltratii in nisip * Acestea pot afecta trainicia fundatiilor hotelurilor sau vilelor

Un nou cartier de vile a rasarit, in cativa ani, pe litoralul Marii Negre. Este vorba despre cochetele case de vacanta care au fost ridicate pe malul marii, intre Hanul Piratilor si orasul Navodari. Se estimeaza ca, in viitorul apropiat, zona respectiva va fi acoperita de hoteluri si vile, astfel incat statiunea Mamaia sa se extinda pana spre orasul Navodari. Necazul este ca intre statiunea Mamaia si Navodari se intinde o fasie de padure care trebuie protejata. Este vorba despre o liziera asezata pe un teren nisipos si mlastinos, un fel de refugiu pentru animale, desi este atat de aproape de oras. Exemplul cel mai elocvent este incidentul din vara, atunci cand mai multi mistreti au fost goniti tocmai din acea zona si au invadat orasul si statiunea Mamaia. Animalele se aflau cel putin de un an in padurea de la Hanul Piratilor, gasind acolo un habitat potrivit. Un alt obstacol este ca apa marii si a ghiolului se infiltreaza in terenul nisipos si pune in pericol siguranta constructiilor.

Ce facem cu padurea?

In vara anului 2002 a fost elaborat planul urbanistic zonal, aprobat de toate organismele abilitate. Terenul situat intre Hanul Piratilor si Navodari a intrat in intravilanul acestei localitati. Asta a facut sa apara vilele din zona, cu aprobarea Consiliului Local Navodari. Inspectorul sef al Inspectoratului Judetean pentru Protectia Mediului Constanta (IJPMC) ne-a declarat ca zona este foarte importanta, pentru ca padurea are rolul de a fixa nisipul de pe plaja marii si a ghiolului. De aceea, acesti arbori trebuie sa ramana in picioare, apreciaza Catiusa Tompos. La fel trebuie sa se intample si cu speciile rare din zona. Inspectorul sef al IJPMC sustine ca in planul urbanistic s-au luat in calcul toate aceste probleme. Cu toate acestea, va fi destul de dificil. Incidentul din vara a demonstrat acest lucru, atunci cand mistretii au intrat in oras, dupa defrisarea unei portiuni de padure unde urmeaza sa fie amenajat un camping.

Pericol de inec

Nivelul lacului Siutghiol este mai ridicat decat cel al marii. Cordonul de nisip care separa marea de lac e foarte ingust, fapt ce determina infiltrarea apei in sol. Toate constructiile ridicate in aceasta portiune risca sa aiba probleme din cauza infiltratiilor de apa in fundatii. Si mai grav ar fi daca situatia diferentei de nivel dintre lac si mare s-ar inversa. Apa lacului poate sa scada sub nivelul marii, in cazul in care s-ar inregistra seceta, daca s-ar trage din lac apa pentru irigatii sau daca s-ar intampla ca stavilarul de la intrarea in statiunea Mamaia sa cedeze. In aceasta situatie, apa marii s-ar infiltra in cordonul de nisip, spre lac, ceea ce ar reprezenta o problema si mai mare, pentru ca apa sarata are efect coroziv asupra fundatiilor. De aceea, cine vrea sa ridice o constructie-hotel, vila, casa de vacanta pe acest cordon de nisip si vrea sa fie sigur de rezistenta fundatiei, nu are decat sa foloseasca un proiect special, cu piloni de sustinere din beton armat, infipti in terenul sanatos de sub apa. Asta insa ar determina cresterea cheltuielilor de constructie cu pana la 50 la suta din valoarea intregii investitii. Pentru a afla cate autorizatii de constructie a dat Consiliul Local Navodari in acea zona si daca cei care au inceput un astfel de demers si-au luat toate masurile de precautie, am incercat sa luam legatura cu un oficial din cadrul Primariei sau al Consiliului. Cu toate acestea, toate incercarile noastre au fost in van, neprimind nici un raspuns.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii