Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce activitate avea serviciul de ecarisaj „A jupui cadavrele de animale şi a ajuta la autopsia lor când legea sanitară veterinară permite acest lucru şi a valorifica"

ro

11 Sep, 2012 01:00 5875 Marime text
arhive-ecarisaj.jpgPe 15 decembrie 1947 se semna Regulamentul pentru funcţionarea serviciului de ecarisaj. Textul documentului se regăseşte în volumul „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman. Documentul se află în patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale.

REGULAMENT

Pentru funcţionarea serviciului de Ecarisaj

Art. 1. Înfiinţat în virtutea dispoziţiunilor art. 167 din legea Administrativă din 14 August 1938 şi a dispoziţiunilor Cap. IV din legea Nr. 143, publicată în M. Of. Nr. 48 din 25 Februarie 1942, funcţionează în cadrul administraţiei municipale, pendinte de Secţia Economică, cu concursul Serviciului Veterinar Municipal şi al organelor poliţieneşti.

Art. 2. Serviciul de Ecarisaj este un serviciu monopolizat pentru comună şi este înfiinţat pentru a colabora la măsurile preventive contra turbării, prin prinderea câinilor şi pentru a colabora la executarea dispoziţiunilor sanitare veterinare, referitor la ridicarea, transportarea, valorificarea şi distrugerea cadavrelor de animale, potrivit regulamentului legii sanitare veterinare, publicată în M. Of. Nr. 73 din 26 Martie 1944.

Art. 3. Municipiul Constanţa are un stabiliment de ecarisaj, înzestrat cu instalaţiuni pentru utilizarea şi valorificarea cadavrelor de animale, care se va întrebuinţă până la construirea unui nou stabiliment de ecarisaj, care să fie înzestrat cu toate instalaţiunile necesare, punându-i-se la dispoziţie vehiculele pentru prinderea câinilor cum şi pentru transportarea cadavrelor.

Art. 4. Personalul serviciului de ecarisaj, cum şi inventarul se compune din:

- un funcţionar ad-tiv ca şef al serviciului, ajutat de:

- un agent veterinar, detaşat de la serviciul veterinar;

- 3 hingheri;

- 1 paznic la cimitirul de animale;

- 1 căruţaş;

- Personalul va fi remunerat conform dispoziţiunilor Statutului Salariaţilor Comunali.

În afară de avantagiile prevăzute în regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor, salariaţii de teren vor primi anual una pereche bocanci şi o salopetă şi la doi ani un costum de haine,

- Pe măsura dezvoltării serviciului, se va putea angaja şi alt personal care se va găsi necesar pentru buna funcţionare a lui. Personalul va lucra zilnic 8 ore, sub conducerea, supravegherea, îndrumarea şi controlul şefului Secţiei Economice, executând astfel serviciul ca să nu poată deriva plângeri din partea autorităţilor sau particularilor.

Şeful Serviciului de Ecarisaj va ţine în mod obligatoriu următoarele registre:

1. Registrele de câini prinşi de hingheri şi folosirea lor;

2. Registrul (evidenţa taxelor percepute).

Serviciul de Ecarisaj are următoarele atribuţiuni:

a) a ridica atât la cererea autorităţilor cât şi a particularilor, cadavrele animalelor moarte sau ucise, de pe întreg teritoriul municipiului, cărnurile şi produsele animalelor confiscate în abator, hale, pieţe, etc. şi a le transporta la locul destinat pentru distrugere, unde se vor păstra sau distruge potrivit instrucţiunilor serviciului Sanitar Veterinar.

b) a executa ucideri de animale ordonate de serviciul de creşterea animalelor şi Sanitar Veterinar de Stat al municipiului;

c) a jupui cadavrele de animale şi a ajuta la autopsia lor când legea sanitară veterinară permite acest lucru şi a valorifica;

d) a prinde câinii flotanţi, liberi pe străzi şi locurile virane;

e) a aduna toate oasele sau rămăşiţele de animale de la gospodăriile din cuprinsul municipiului, în scop de a le valorifica pe cont propriu.

Art. 7. Proprietarii de animale nu pot destina cadavrele de animale sau alte părţi din corp, altui scop, ei fiind obligaţi a recurge la serviciul de Ecarisaj.

Art. 8. Serviciul de Ecarisaj este dator a cerceta şi ridica cadavrele sau resturile cadavrelor de animale şi păsări aflate pe străzi, parcuri, locuri virane, etc. când proprietarii nu anunţă cazurile.

Art. 9. Este interzis hingherilor a vinde câinii prinşi ori a-i da în dar cuiva. Nerespectarea acestei dispoziţiuni atrage îndepărtarea din serviciu fără preaviz şi obligaţiunea la despăgubiri.

Art. 10. Este cu desăvârşire oprit a se lăsa pe stradă, în locuri virane, parcuri, etc, orice câine. Oricine posedă un câine, fie de pază, fie de vînătoare sau de lux, pentru orice destinaţiune, va trebui să-l ţină legat în curtea sa, pentru a nu muşca sau vătăma pe nimeni, potrivit art. 85 din regulamentul serv. sanitar veterinar.

Art. 11. Câinii cari însoţesc pe proprietarii lor în parcuri, pe străzile municipiului, pieţe sau grădini, vor fi întotdeauna conduşi legaţi cu lănţişor şi vor fi prevăzuţi cu botniţe spre a fi împiedicaţi de orice posibilitate de acţiune. Intrarea câinilor în localurile publice este cu desăvârşire interzisă.

Art. 12. Câinii cari circulă pe străzi, parcuri, grădini publice, liberi fără a fi conduşi de cineva şi fără botniţă, în orice timp, vor fi consideraţia ca vagabonzi şi astfel vor fi prinşi de către Serviciul de Ecarisaj şi ridicaţi.

Câinii prinşi vor fi transportaţi cu vehicol special la localul Serviciului de Ecarisaj, unde vor fi ţinuţi 2 zile de la prindere, în acest interval de timp proprietarii vor putea reclama animalele (câinele) plătind taxele stabilite în regulament.

După expirarea acestui termen câinele va fi ucis, jupuit iar părţile utilizabile ale cadavrului vor fi valorificate în favoarea Serviciului de Ecarisaj.

Art. 13. Câinii prinşi se vor elibera proprietarului, numai la cererea scrisă, adresată şefului Secţiei Economice şi după ce se va achita taxa de prinderea câinelui şi impozitul anual cuvenit Municipiului după acel câine, conform regulamentului.

Art. 14. Prinderea câinelui se face în orice timp

În vecinătatea procesiunilor religioase, a cortegiilor şi în preajma şcolilor în funcţiune, este oprită prinderea câinilor, cu excepţia câinilor bolnavi sau bănuiţi de turbare, care se vor prinde în orice timp şi în orice loc. Prinderea se va face cu laţuri sau alte instrumente potrivite de către personalul respectiv, fără nici o brutalitate.

Art. 15. Potrivit art. 38 din legea Poliţiei Sanitare Veterinare, Municipiul Constanţa are un cimitir pentru îngroparea cadavrelor, care este pus sub controlul Serviciului Sanitar Veterinar Municipal.

Acest cimitir este împărţit în două părţi:

a) pentru animale mari;

b) pentru animale mici;

Cu timpul în acest cimitir se va construi crematoriul pentru animale.

Art. 16. Finanţele serviciului se administrează de către Primăria Municipiului, potrivit dispoziţiunilor legii Administrative şi legii Contabilităţii Publice.

Veniturile şi cheltuielile se înscriu sub paragraf special şi separat la Cap. I ,,ordinar". Tot aici se înscriu şi veniturile realizate din aplicarea impozitului pe câini conform M. Of. din 24.VII.1947.

Veniturile vor trebui să acopere toate cheltuielile de personal şi întreţinere. Eventualele excedente se vor întrebuinţa pentru investiţiuni sau diverse îmbunătăţiri.

Art. 17. Pentru serviciile prestate pe seama particularilor, se vor percepe următoarele taxe:

a) pentru eliberarea unui câine obişnuit, la cererea proprietarului.....................lei 500

b) pentru întreţinerea unui câine prins, pe zi.............................................. ,, 100

c) pentru eliberarea unui câine de rasă..................................................... ,, 800

d) taxa pentru vaccinarea antirabică a unui câine......................................... ,, 100

e) ridicarea cadavrului şi transportarea la cimitirul de animale sau stabilimentul

de ecarisaj, se fixează astfel:

- pentru o vită mare ......................................................lei 500

- ,, ,, mică ,,.................................................... ,, 200

f) taxa pentru jupuirea unui animal mare .............................................300

iar pentru a unui animal ...............................................................100

Ea se percepe numai când proprietarul revendică pielea animalului.

g) Pieile jupuite rămase Serviciului de Ecarisaj, vor fi vândute Oficiului de vânzarea pieilor, la preţurile oficiale, fixate de Ministerul Industriei şi Comerţului.

Aceste taxe se vor percepe ca serviciu prestat deosebit de impozitul aplicat câinilor potrivit tabloului de taxare şi impozite aplicat Legii Administrative în M. Of. din 24 Iulie 1947.

Art. 18. Sumele rezultate din taxele prevăzute în regulament se vor încasa eliberându-se chitanţă oficială. Nu se admite vreun fel de scutire sau reducere.

În cazul când veniturile Serviciului depăşesc prevederile, salariaţii vor avea la sfârşitul exerciţiului o primă specială acordată pe baza Comisiunei de Personal.

Orice călcare a dispoziţiunilor din prezentul regulament se consideră contravenţie şi se pedepseşte potrivit dispoziţiunilor din Codul Penal şi amendă îndoitul taxelor datorate.

Art.20. Acela care nu anunţă Serviciul de Ecarisaj, ca să transporte, utilizează sau îngroape animalele sau păsările moarte, ce-i aparţin, precum şi acela care aruncă în curte sau pe străzi, pieţe, şanţuri, sau locuri virane, cadavrele de animale sau păsări se pedepseşte conform dispoziţiunilor din Codul penal, prin care în judecată supunându-se deosebit la plata unei amenzi de lei 2000.

Art. 21. Prezentul regulament intră în vigoare, după aprobarea de către Consiliul Comunal şi afişarea lui.

P R I M A R

Gh. Olteanu

Secretar general

Gh. Filip

Fragment din lucrarea „Constanţa - Mărturii documentare, Regulamente ale administraţiei locale, vol. I (1879 -1949)", ediţie coordonată de Constantin Cheramidoglu şi de Virgil Coman.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii