Ce câştigă localitatea Poarta Albă din împăduriri Delicoti şi Chirilă au plantat primii puieţi. Urmează alţi 385.000 (galerie foto)
Ce câştigă localitatea Poarta Albă din împăduriri: Delicoti şi Chirilă au plantat primii puieţi. UrmeazăLa acţiunea de plantare de arbori iniţiată ieri la Poarta Albă au participat alături de echipa implicată în proiect şi primarul localităţii, Vasile Delicoti, dar şi deputatul Constantin Chirilă. Delicoti şi Chirilă au ajutat la plantarea primilor puieţi şi au urat succes echipei implicate în proiectul privind „Reconstrucţie ecologică forestieră pe terenuri degradate constituite în perimetrele de ameliorare, Zona Carierei, Zona Gării, Zona Galeşu aparţinând localităţii Poarta Alba". Primarul a precizat că urmează să fie plantaţi aproximativ 5.000-5.500 de puieţi/hectar, ceea ce înseamnă un total aproximativ de 385.000 de puieţi.
Scopul final al proiectului este împădurirea unei suprafeţe de 76,57 hectare în localitatea Poarta Alba şi (Galeşu) Nazarcea, suprafaţa pe care se va planta o varietate de specii de arbori precum stejarul pufos, teiul alb, ulm, păducel, pin negru, mojdrean, sălcioara şi glădiţă.
Proiectul are o valoare de 2.133.970,05 lei şi finanţarea sa va realiza prin Administraţia Fondului pentru Mediu.
„Este un proiect benefic"
După acţiunea de plantare, Delicoti a precizat că este bucuros că a reuşit să demareze acest proiect. „Este un proiect benefic localităţii, sperăm să avem un aer mult mai curat, să scăpăm de praf şi să fie şi localitatea protejată împotriva furtunilor pentru că aţi văzut ce s-a întâmplat duminica trecută, noi am avut pagube destul de însemnate în localitate şi sperăm prin înfiinţarea acestei păduri să protejăm localitatea", a menţionat Delicoti.
Şeful autorităţii locale a precizat că acest proiect a fost iniţiat în anul 2009. „Din păcate proiectul a suferit mai multe modificări de-a lungul timpului. Am obţinut de trei ori finanţarea şi abia a treia oară am reuşit să o ducem la bun sfârşit. Primele două încercări au fost sortite eşecului, de câte ori obţineam Hotărârea de Guvern sau Ordinul de Ministru pentru finanţare, se schimba guvernarea - a venit celălalt ministru a anulat Hotărârea de Guvern sau Ordinul de Ministru - şi abia a treia oară am reuşit să obţinem finanţarea şi să o şi punem în practică", a explicat Delicoti. Primarul a declarat că în localitate mai există suprafeţe degradate pe care în viitor este posibil să le împădurească. „Mai sunt terenuri degradate care necesită împădurire, dar vom aştepta întâi să crească această pădure pentru a nu limita foarte mult spaţiul de păşunare pentru animale, pentru că avem şi crescători de animale în localitate care au nevoie de păşune şi dacă am împăduri în acelaşi timp toată suprafaţa ar fi o problemă pentru ei şi noi vrem să-i ajutăm şi pe crescătorii de animale", a subliniat Delicoti. Primarul a afirmat că timp de cinci ani firma care a câştigat licitaţia are obligaţia de a îngriji şi supraveghea plantaţia, astfel încât după cinci ani să o predea autorităţii locale, aşa cum spun specialiştii, masiv închis, deci efectiv pădure.
„Vasile Delicoti ştie să facă proiecte, nu stă la mila Consiliului Judeţean"
Deputatul PDL, Constantin Chirilă, candidat ARD pe Colegiul 4 Deputaţi, a precizat că împăduririle reprezintă o modalitate propice de valorificare a terenurilor degradate. „Încă o dată la Poarta Albă s-a dovedit că omul sfinţeşte locul. Domnul primar Delicoti a reuşit de-a lungul timpului să promoveze o serie de proiecte de mare anvergură. Şi proiectul început astăzi arată că primarul Vasile Delicoti ştie să facă proiecte, ştie să atragă bani şi nu stă la mila Consiliului Judeţean sau a banilor daţi cu ţârâita de diverşi oameni contra presiunilor exercitate asupra administraţiei", a afirmat deputatul. Chirilă a menţionat că acest proiect ar trebui să fie multiplicat la nivelul tuturor administraţiilor locale întrucât reprezintă un mare câştig pentru oameni.
„Zilnic, 30-40 de oameni vor fi implicaţi în activităţile de împădurire"
Viorel Mocanu, administratorul proiectului pe o durată de cinci ani, a precizat că plantarea arborilor va dura maxim o lună. În zona perimetrului din vecinătatea Gării vor fi plantaţi stejari, iar în zonele Carieră şi Galeşu vor fi înfiinţate păduri de pin şi de alte specii de ajutor precum mojdrean, sălcioară. Viorel Mocanu a apreciat că acest proiect va facilita şi crearea de locuri de muncă. „Zilnic 30-40 de oameni vor fi implicaţi în activităţile derulate pentru implementarea proiectului. Dintre aceştia, 15-20 sunt localnici. Pe toată perioada aceasta de 5 ani se vor derula diferite activităţi chiar şi de pază a perimetrelor, iar localnicii vor avea şansa unui loc de muncă", a explicat Viorel Mocanu. Câştigurile pentru localitatea Poarta Albă prin înfiinţarea pădurilor sunt multiple. „În primul rând, se dă o utilitate acestor terenuri degradate care sunt improprii folosirii în agricultură sau în alte scopuri. Ulterior, după înfiinţarea plantaţiilor forestiere, masa lemnoasă va putea fi folosită şi exploatată în interesul cetăţenilor. Pădurea va facilita şi crearea de locuri de agrement. De asemenea, perimetrele vor fi îmbunătăţite din punct de vedere peisagistic, iar pădurea va oferi protecţie împotriva factorilor eolieni care degradează solul şi afectează cum aţi văzut şi zilele trecute zona", a subliniat Viorel Mocanu, administratorul SC Padverde SRL.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp