Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:17 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele mai multe locuinte, cumparate de straini

ro

05 Nov, 2003 00:00 765 Marime text

Nu ne vindem tara, dar ne vindem casele

In primele zece luni ale acestui an, la Biroul de Carte Funciara de pe langa Judecatoria Constanta au fost inregistrate aproape 20.000 de dosare avand ca obiect intabularea dreptului de proprietate * Comparativ cu anul trecut, in perioada la care facem referire au fost efectuate cu aproape trei mii de intabulari mai multe la institutia in cauza * Desi la Judecatorie nu se tine evidenta pe nationalitati a celor care fac tranzactii imobiliare pe raza judetului, surse din cadrul notariatelor ne-au declarat ca mai mult de 10% dintre cei care au cumparat terenuri sau imobile sunt cetateni straini, in special turci, sirieni, irakieni, greci, dar si din tarile occidentale * Marea majoritate a strainilor prefera terenuri sau case cu vedere la mare sau imobile foarte mari, in special dintre cele care fac parte din categoria celor de patrimoniu * In Constanta, aproape nu mai sunt terenuri de vanzare sau, daca totusi se mai gasesc, acestea au preturi exorbitante

Piata tranzactiilor imobiliare a gasit la Constanta un teren propice, ceea ce a condus si la cresterea continua a afacerilor de acest fel. Aici sunt foarte scumpe atat parcelele de pamant, cat si cladirile, dar numai cele de vaza. Casele prapadite se vand numai pentru pamantul de sub ele. Si atat terenurile, cat si imobilele se vand in functie de zona, de utilitati, dar si de deschidere. In municipiu, pentru o bucata de pamant in Piata Ovidiu se cereau ieri pentru metrul patrat 125 de euro fix, in cartierul Tomis Nord 130 de euro, la Costinesti intre 25 si 50 de dolari, la Eforie Sud, Eforie Nord, Tuzla si Techirghiol, sume cuprinse intre 15 si 25 de dolari. Chiar si la Vadu se cer sume de 10-15 dolari pe metrul patrat de teren. Imobilele sunt la mare cautare, si aici cele cu vedere la mare fiind cele mai cautate. Multe dintre acestea sunt cumparate de cetateni straini, de preferinta tot cu vedere la mare, nu neaparat in Constanta, ci si prin alte localitati de pe litoral, si numai. Cumparatorii straini, in special occidentalii, prefera imobilele foarte inalte si vechi, care fac parte din patrimoniu si carora nu le schimba absolut cu nimic arhitectura perioadei in care au fost construite. Vilele de acest gen ajung la sume cuprinse intre doua si cinci sute de mii de dolari, sume care nu sunt la indemana oricui.

Irakieni cu case la Constanta

In primele noua luni ale anului acesta, la Biroul de Carte Funciara de pe langa Judecatoria Constanta fusesera inregistrate 15.792 de dosare avand ca obiect intabularea dreptului de proprietate, a dreptului de ipoteca sau radierea dreptului de ipoteca, pentru ca, la finele lunii octombrie, numarul acestora sa ajunga la circa 20.000. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, anul acesta au fost efectuate cu aproape trei mii mai multe operatii de acest fel. Intr-o adresa trimisa redactiei, la solicitarea reporterilor nostri, judecatorul delegat al institutiei face precizarea ca numarul de dosare inregistrate nu corespunde cu numarul tranzactiilor imobiliare efectuate, existand posibilitatea ca unii cumparatori de imobile sa nu solicite intabularea dreptului de proprietate. Desi la Biroul de Carte Funciara, programul implementat pe calculatoare nu permite evidenta informatizata a unor statistici de genul numarului de straini care au efectuat tranzactii imobiliare, cate dintre acestea sunt imobile si cate terenuri, sau care este nationalitatea celor care au efectuat astfel de tranzactii pe raza judetului, reporterii nostri au aflat o parte dintre aceste raspunsuri. Astfel, potrivit unor surse oficiale din randul celor care lucreaza in domeniu, mai mult de 10% dintre cumparatorii de imobile sunt cetateni straini, in special turci, sirieni, irakieni, greci, dar si din tarile occidentale. Si aceasta in conditiile in care la Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura sunt inregistrate numai vreo 60 de firme cu asociati irakieni, de exemplu, iar la Politie sunt evidentiati doar zece cetateni cu aceasta nationalitate. Potrivit acelorasi surse, in cele mai multe din cazuri, apartamentele, dar mai ales vilele, nu sunt cumparate de straini pentru a fi folosite de ei sau familiile lor, ci pentru afaceri imobiliare, preturile fiind crescute de la tranzactie la tranzactie, si in foarte multe situatii, asa cum spuneam, fara ca acestea sa fie intabulate, pana cand nu se gaseste proprietarul care sa se stabileasca efectiv in imobil. Si in aceste situatii, de cele mai multe ori, se afla firme - sau chiar persoane fizice - ale unor cetateni de nationalitate araba, dar si greci, pentru ca, in general, occidentalii cumpara efectiv numai pentru afaceri cu imobile sau apartamente. Potrivit acelorasi surse, multi dintre cetatenii straini achizitioneaza imobile cat mai izolate, departe de ochii lumii, in general pe malul marii, pentru a-si desfasura in voie afacerile ilegale si de a putea supraveghea cat mai lejer intreaga zona, astfel incat sa nu fie luati prin surprindere de eventualii curiosi sau de autoritati.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii