Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:37 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirele din Mangalia, supraaglomerate

ro

01 Apr, 2008 00:00 9583 Marime text
1206997189.jpg

Locul de veci nu mai poate fi "rezervat" din timp * Pensionarii au o reducere de 50%, la cumpararea mormantului

Cimitirul Eternitatea este cel mai vechi din Mangalia. Aici au fost adusi o buna parte a celor ingropati in cimitirul grecesc, situat, acum doua sute de ani, la malul marii, in curtea spitalului. "Nu stim care sunt cele mai vechi morminte, cred ca acestea, aduse din curtea Spitalului Mangalia", afirma Margareta Popa, administratorul cimitirelor din localitate. "Arhiva cimitirelor a fost tinuta la Constanta, dar, acum cateva zeci de ani, a ars in intregime. Noi am reusit sa refacem arhiva dupa morminte. Cel mai vechi dintre acestea este din 1834, ramasitele celui decedat fiind aduse din vechiul cimitir grecesc", ne spune Margareta Popa. Mormintele de dinainte de 1800 se afla chiar la intrarea in Cimitirul Eternitatea, pe circa 20 de randuri. Fata de criptele si inscriptiile de azi, aceste morminte sunt ceva mai simple si apartin unor bogatasi ai vremii: ofiteri, medici, dar si mosieri ai zonei. Pot fi vazute mormintele lui Teodor Brusalis si ale copiilor acestuia. Brusalis a fost un mosier care a detinut suprafete enorme de teren in localitate, dar celebru la Mangalia si datorita vilei (acum retrocedata) unde si-au gasit adapost, de la nationalizare si pana acum doi-trei ani, zeci de familii din localitate. Familia Ivanoff, Aldea, Coman - nume de oameni cu stare, dezradacinati de comunism (multi dintre ei au plecat demult din tara) si deposedati de toate averile. Doua zone mai "speciale" din cimitir sunt cea a sinucigasilor - cei care sunt ingropati fara slujbele obisnuite - si cea a micutilor nebotezati. Aceasta din urma impresioneaza cel mai mult, cele doua randuri de morminte micute constituind o imagine greu de uitat. De o trista celebritate, in Cimitirul "Sfanta Maria" sunt mormintele victimelor a trei cazuri de omor dintre cele mai rasunatoare - cele ale familiei Ion (Alexandru, Lucretia si Amalia Victoria, fetita acestora, de noua ani), cel al Catalinei Capraru, femeia ucisa in liziera padurii din Olimp, in urma cu trei ani, precum si cel al inginerului Gheorghe Dumitrescu, ucis de un angajat, la finele anului trecut.

Cel mai mic tarif din tara

Cimitirele din Mangalia au cel mai mic tarif din Romania, ne spun administratorii acestora. Mai mult, potrivit legii, pensionarii au o reducere de 50%, la cumpararea mormantului. Unicul inconvenient este ca, la Mangalia, din lipsa spatiului, localnicii nu mai pot sa isi cumpere un loc de veci cu ani inainte, asa cum se obisnuia. "Este o decizie la nivel national, numai in cazul in care exista un deces in familie, poate fi solicitat si un al doilea loc, pentru sotul supravietuitor", afirma Margareta Popa, administratorul cimitirelor. Tocmai pentru ca in cimitire nu mai existau locuri, Consiliul Local a decis extinderea celui vechi - Eternitatea - cu circa un hectar. Criptele sunt din ce in ce mai solicitate in Mangalia. O cripta cu trei nivele costa circa 2.200 de lei, una de doua nivele - circa 1.800 de lei. O cruce este de la 250 de lei pana la 6.000 de lei, in timp ce costul unui sicriu incepe de la 200 de lei si poate ajunge la cateva mii de lei bune. In cazul persoanelor fara posibilitati materiale, primaria asigura tot ce presupune o inmormantare crestineasca. Angajatii cimitirelor din Mangalia nu au putut sa nu observe cresterea alarmanta a cazurilor de decese in randul tinerilor: "Este incredibil cat de multi tineri mor. Sunt zeci de cazuri de adolescenti care mor in accidente de circulatie sau din cauza unor boli", ne spun groparii din Mangalia.

Gropar din tata in fiu

Ion Roman are 32 de ani si munceste ca si gropar de mai bine de... 15 ani! "Am inceput sa muncesc oficial, ca gropar, pe cand aveam 17 ani. Tatal meu era, pe atunci, singurul gropar al Mangaliei, Aurel Roman; a fost un om cunoscut si respectat in localitate. Eu am locuit, pana la cinci ani, chiar in cladirea de la intrarea in cimitir, de atunci, am prins meseria si uite ca o fac de jumatate de viata", ne spune Ion Roman. Groparul "cel mai harnic", dupa cum ni-l lauda chiar administratorul cimitirului, Margareta Popa, s-a obisnuit cu suferinta: "Nu mai pun la inima, au trecut prea multi ani de cand fac meseria asta...", spune, cu emfaza, Ion. "Face pe viteazul, plange cand are de ingropat un copil sau un tanar", ne sopteste Margareta Popa. Ion ne povesteste si cam ce face cand are de inmormantat un decedat: "In primul rand, noi nu avem sambete sau duminici. Ca un facut, cele mai multe inmormantari au loc la sfarsit de saptamana. Dupa ce rudele mortului aduc toate actele la doamna Margareta, aceasta ne anunta unde este locul in care va fi ingropat decedatul si noi pregatim groapa sau cripta. In ultima vreme, obiceiurile de ingropaciune au cam disparut, mai ales ca lumea s-a mutat la bloc si a uitat de acestea. De exemplu, nu se mai da groparului gaina peste mormant si nici nu se mai foloseste panza pentru coboratul in groapa. Aceasta era, pe vremuri, pastrata de batrani in cufere si, de cele mai multe ori, era putrezita. Se putea, astfel, ca sicriul sa cada. De aceea, acum folosim sfori". Programul unui gropar incepe la sapte dimineata. Pe langa efortul de a sapa o groapa, pamantul tare al Dobrogei le da batai de cap... suplimentare: "Sapi ce sapi si dai de piatra. Lasam atunci sapa si trecem la tarnacop, ia timp, nu gluma, sa faci mormantul", spune Ion Roman. In cimitirul musulman, ceremoniile de inmormantare sunt mult mai simple decat la ortodocsi. Dupa ce este spalat de hogea, decedatul este ingropat intr-un simplu giulgiu, in aceeasi zi in care a si murit. La polul opus, lipovenii au un ritual extrem de complicat si de strict in privinta "ultimului drum": imbracati cu cele mai bune haine, decedatii sunt legati bine de tot intr-un giulgiu si abia ulterior pusi in sicriu.

Scris de: {autor}Clara VALIMAREANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii