Cine beneficiază de groaznica furtună de pe mare Localnicii din Eforie au ieşit la cules rapane (galerie foto)
Cine beneficiază de groaznica furtună de pe mare:Localnicii din Eforie au ieşit la cules rapane (galerie foto)Furtuna de pe mare, care a creat mari probleme în Eforie Nord şi în Eforie Sud, inundând mai multe vile situate în apropiere de plajă şi ajungând până aproape de şosea - fenomen despre care localnicii susţin că este extrem de rar - a avut totuşi şi aspecte de care oamenii au profitat.
Oricât ar părea de ciudat, localnicii au sfidat vremea de afară şi au ieşit pe malul mării la adunat de... melci. Asta pentru că valurile au adus pe ţărm nenumărate rapane.
Astfel, în week-end-ul care tocmai s-a încheiat, pe malul mării, între Eforie Nord şi Eforie Sud, oamenii au fost văzuţi cu sacoşe şi găleţi, adunând melcii mai sus menţionaţi, despre care se spune că ar fi foarte gustoşi. Ce se cunoaşte însă mai puţin este că rapanele nu sunt originare din Marea Neagră. Iniţial consideraţi o specie exotică, aceşti melci marini au început să populeze zona Mării Negre în perioada de după cel de-Al Doilea Război Mondial, potrivit unor cercetători, distrugând însă populaţia de midii. Gastropodul a avut deci un impact ecologic negativ, fiind considerat drept un prădător a cărui înmulţire trebuie, pe cât posibil, împiedicată.
Dincolo însă de impactul negativ al acestei specii asupra midiilor din Marea Neagră, rapanele sunt consumate ca specialitate marină. În plus, se pare că, la pescării, un kilogram de rapane costă 50 de lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp