Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:54 13 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consal Trade SRL depoziteaza deseurile ilegal

ro

30 Sep, 2004 00:00 1696 Marime text

Cea mai mare firma de salubrizare din port nu respecta Legea mediului

Cercetarile in cazul celor aproape 35 de tone de deseuri de ingrasaminte chimice depozitate ilegal pe rampa de gunoi a portului continua, la aceasta ancheta lucrand in paralel atat Garda de Mediu din teritoriu, cat si Politia Transporturi Maritime Constanta * Reziduurile chimice s-a dovedit ca proveneau de la lucrarile de igienizare a danelor 54 si 63, apartinand SC "Chimpex" SA * Operatorul portuar contractase lucrarile societatii "Orfeu" SRL din Constanta, care subcontractase, la randul ei, altor firme, printre care se regaseste si SC "Armony Prest" SRL din Agigea, alaturi de SC Consal Trade SRL * Pana la aceasta data au fost amendate de catre comisarii de mediu trei societati: "Chimpex" SA, "Armony Prest" SRL si "Consal Trade" SRL * In paralel, Politia Transporturi Maritime Constanta il ancheteaza pe Niculai Gurguta, reprezentantul SC "Armony Prest" SRL, pentru nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice, potrivit articolului 85 din Legea 294/2003

Un remember al evenimentelor

In urma cu aproape zece zile, o echipa a Serviciului Politiei Transporturi Maritime Constanta a constatat ca in cadrul rampei de gunoi din incinta Portului Constanta s-a efectuat o depozitare recenta de deseuri de ingrasaminte chimice. Poate ca nimic nu ar fi fost neobisnuit, numai ca rampa de gunoi din port este inchisa cu acordul Agentiei de Protectie a Mediului Constanta pentru o perioada de timp. Ca urmare a constatarilor, acest serviciu a alertat si factorii de control din cadrul Comisariatului Judetean de Mediu Constanta, demarand in paralel o ancheta ampla privind depistarea celor care nu au respectat prevederile OUG 78/2000 si ale Legii 426/2001 care reglementeaza modul de transport, depozitare si eliminare a deseurilor clasificate de norme ca periculoase. Cantitatea de deseuri care face obiectul acestei anchete este de circa 35 de tone, fiind vorba de sapte autobasculante cu capacitate maxima de 5 tone. In prima faza a investigatiilor efectuate fusese deja identificat locul de provenienta a acestor deseuri de ingrasaminte chimice aflate in amestec cu resturi de moloz si gunoi menajer, fiind vorba despre SC "Chimpex" SA, care efectua lucrari de curatire a danelor 54 si 63. SC "Armony Prest" SRL din Agigea, firma care contractase lucrarile de salubrizare si igienizare solicitate de operatorul portuar, a subcontractat, la randul ei, altor societati parti din aceasta lucrare. Prin urmare, organele de control si cercetare au intocmit o lista a subcontractorilor pasibili de incalcarea prevederilor legale privind protectia mediului. O prima amenda emisa de comisarii de mediu a parvenit societatii "Armony Prest" SRL, care in timpul verificarilor a fost depistata ca functiona fara a detine autorizatie de mediu, cuantumul sanctiunii ridicandu-se la 75 milioane de lei. In aceeasi zi, respectiv in data de 27 septembrie, a fost sanctionat si operatorul portuar, cu 50 de milioane de lei, pentru incalcarea acelorasi acte normative.

Ancheta dupa inca trei zile

Intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. remis pe adresa redactiei noastre in cursul zilei de ieri. se mentiona ca in urma verificarilor a reiesit ca SC "Chimpex" SA a contractat de fapt lucrarea de curatire a danelor cu societatea "Orfeu" SRL din Constanta. Aceasta, la randul ei, ar fi subcontractat lucrarea firmei din Agigea, in fapt cea raspunzatoare de depozitarea reziduurilor chimice rezultate la rampa de gunoi din incinta Port Constanta. Politistii au continuat cercetarile, localizandu-le de aceasta data la nivelul reprezentantului SC "Armony Prest" SRL, Niculai Gurguta, pentru nerespectarea obligatiei de depozitare a ingrasamintelor chimice, potrivit articolului 85 din Legea 294/2003. Cat despre investigatia comisarilor de la Comisariatul Judetean de Mediu Constanta, aceasta a oferit in doar trei zile elemente-surpriza. Printre societatile implicate si sanctionate de catre institutie in perioada 27-28 septembrie cu amenzi de 50 milioane de lei s-au aflat si operatorul portuar, "Chimpex" SA, dar si firma de salubrizare "Consal Trade" SRL din Constanta, contractantul serviciilor de salubrizare din Portul Constanta si cea care a eliminat de pe piata concurenta, SC "Salport" SRL.

"Consal Trade" SRL s-a ales cu amenda

Din anii `90, administratia portuara a descentralizat serviciul de salubrizare, acesta revenind SC "Salport" SA. Serviciile de colectare, depozitare atat a gunoaielor si reziduurilor de la agentii comerciali, cat si de la navele straine sau romanesti fiind prestate de "Salport", la preturi mici si convenabile pentru toata lumea. Oranduiala veche din port in ceea ce priveste aceasta activitate a fost data peste cap de aparitia unor interese care vizau trecerea acestui serviciu in administrarea altcuiva. Pentru ca operatiunea de eliminare de pe piata sa fie aparent legala, s-a procedat la aplicarea unor metode tipice, cum ar fi excluderea de la licitatii. Exemplul concludent este o licitatie desfasurata in 27 decembrie 2003, al carei obiect a fost exact serviciul de colectare de deseuri de la bordul navelor. Cum acolo era vorba de dolari, cineva a reusit sa evite inghesuiala, fiind vorba chiar de "Consal Trade" SRL, firma gasita vinovata, laolalta cu celelalte doua de pana acum, pentru incidentul de la rampa de gunoi din port. Modul in care a fost organizata aceasta licitatie a facut chiar obiectul unui dosar al Tribunalului Comercial Constanta. Pe scurt, organizatorii licitatiei au anuntat intentionat prea tarziu desfasurarea acesteia, astfel ca cei de la "Salport" nu au avut timp nici macar sa se inscrie la acea licitatie. Astfel, serviciul de colectare a reziduurilor si deseurilor de la nave a fost pierdut de "Salport" si castigat de SC "Consal Trade" SRL. In timp, prestatia societatii de salubrizare s-a dovedit destul de jalnica, mai ales ca firma se afla deja la cea de-a doua abatere, cel putin in fata Garzii de Mediu. Paradoxal, cel mai important salubrizator din port s-a dovedit in urma unor verificari efectuate de comisarii de mediu cu ceva timp in urma ca nu detinea autorizatie de mediu, fapt care nu-i permitea nici macar sa functioneze, cel putin pe acest obiect de activitate. Faptul ca firma "Consal Trade" SRL apare din nou in atentia publicului prin incalcarea legislatiei de mediu in vigoare pare sa devina o obisnuinta pentru cel mai invidiat prestator de servicii de salubrizare din Constanta.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii