Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:07 15 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurentei trebuie sa aiba sprijinul autoritatilor centrale

ro

09 Oct, 2004 00:00 1099 Marime text

Implementarea acquis-ului comunitar in domeniul concurentei este anevoioasa

Conferinta internationala cu tema "Experiente central-europene in implementarea acquis-ului comunitar in domeniul concurentei in cadrul pietei unice europene" este gazduita de hotel "Oxford" din Constanta * Evenimentul reuneste reprezentanti ai autoritatilor centrale, ai Comisiei Europene si ai autoritatilor de concurenta din tara si strainatate * Lucrarile conferintei tintesc spre gasirea solutiilor de implementare a legislatiei din domeniu in raport cu cea europeana, facandu-se apel la cunostintele reprezentantilor CE, ai tarilor membre si candidate

In perioada 8-10 octombrie se va desfasura in Constanta, la hotel "Oxford", conferinta internationala cu tema "Experiente central-europene in implementarea acquis-ului comunitar in domeniul concurentei in cadrul pietei unice europene". Dintre participanti s-au remarcat: Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei, Maria Rodriguez-Galindo, seful departamentului Relatii Internationale din cadrul Directoratului General Concurenta al Comisiei Europene, Andrea Gagliardi si Aurelio LaTorre, consilieri de preaderare pe langa Consiliul Concurentei din Romania. Tematica abordata este pregatirea mediului de afaceri romanesc pentru noua competitie pe piata europeana. In prima zi a evenimentului au fost prezente personalitati de seama din cadrul Comisiei Europene, Organizatiei pentru Cooperarea Economica si Dezvoltare, autoritatilor de concurenta din Slovacia, Italia si Ungaria, reprezentanti ai corpului diplomatic, din partea autoritatilor de reglementare din domeniul energiei, gazelor si telecomunicatiilor, precum si ai mediului de afaceri. Conferinta a fost organizata de fundatia EuroLink-Casa Europei, cu sprijinul Consiliului Concurentei Romania.

Tematica conferintei Comisiei Europene

Unul dintre obiectivele majore ale Consiliului Concurentei in vederea imbunatatirii mediului de afaceri din Romania si accelerarii procesului de negociere a aderarii la Uniunea Europeana este promovarea culturii concurentei. "Publicul larg, dar si celelalte autoritati au nevoie sa inteleaga rolul Consiliului Concurentei in mentinerea functionala a economiei de piata, modalitatile prin care actioneaza si scopul aplicarii cu consecventa a regulilor de concurenta: crearea si protejarea unui mediu concurential, care sa protejeze consumatorii, incat acestia sa poata beneficia de avantajele care le ofera o concurenta corecta", a declarat Mihai Berinde. Potrivit celor cuprinse in Raportul de Tara facut public zilele trecute, in ce priveste capitolul 6 destinat domeniului concurentei in mediul de afaceri si economia de piata se pare ca indeplinirea cerintelor a cam lasat de dorit, considerandu-se ca, desi avem o economie de piata functionala, inca nu poate fi considerata concurentiala. Politica concurentiala reprezinta o dimensiune esentiala in ceea ce priveste accesul pe piata interna a Europei. Astfel ca s-a hotarat ca toti factorii implicati sa se concentreze asupra operatiilor de implementare a normelor europene. Acest lucru se poate obtine doar prin armonizarea concurentei cu politica si regulile statului roman, in acord cu segmentul legislativ al UE in cateva dintre urmatoarele sectiuni: reguli economice, privatizare, masuri antitrust, ajutoarele de stat, comertul exterior. S-au identificat grupuri tinta din care vor face parte experti din Romania si Comisia Europeana, reprezentantii camerelor de comert din tara si ai corporatiilor, ai federatiilor patronale si asociatiilor profesionale, reprezentanti straini ai camerelor bilaterale de comert, precum si investitori straini asociati CEEC. Ioan Badica, prezent la eveniment din partea Inspectoratului Teritorial al Consiliului de Concurenta Constanta, a afirmat ca se mai urmareste realizarea unui schimb de pareri la nivelul autoritatilor de concurenta intre tarile membre sau candidate la Uniunea Europeana, asupra modului de aplicare a legislatiei universal valabile in domeniul concurentei. Se vor dezbate de-a lungul acestei perioade subiecte precum cooperarea autoritatilor de concurenta cu cele ale statului deservit, fuziunile si acordurile restrictive intre Comisia Europeana si Consiliul Concurentei si promovarea culturii de concurenta. Aurelio LaTorre, consilier de preaderare in Consiliul de Concurenta al Romaniei, a tinut sa accentueze ca indeplinirea cerintelor din capitolul 6 - Politica concurentei, este un capitol dificil, iar pentru ca sa se reuseasca implementarea unei asemenea politici trebuie ca autoritatile de concurenta sa fie sustinute de toate segmentele societatii din care face parte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii