Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consoarta lui Valentin Ionescu dezvolta Parcul eolian Mireasa 2

ro

13 Aug, 2010 01:44 11269 Marime text
cap_3.jpgSC Eco Power Wind SRL Constanţa, din care firma Templum Plus patronată de Alina Ionescu deţine 25% părţi sociale, a cumpărat turbine eoliene din Germania

Dezvoltatorul Parcului eolian Mireasa 2, din comuna Târguşor, a achiziţionat patru turbine eoliene.

Este vorba despre centrale eoliene cu o capacitate de 2,5 Mw fiecare, cumpărate pe 6 iulie de către SC Eco Power Wind SRL Constanţa. De precizat că valoarea estimată a contractului a fost de 14.500.000 euro fără TVA, preţul de atribuire fiind de 11.170.000 euro fără TVA. Potrivit anunţului de atribuire, publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), procedura de achiziţie s-a derulat prin negociere, criteriul de atribuire fiind oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. La licitaţie au participat două oferte, cea desemnată câştigătoare aparţinând GE Wind Energy GmbH, din Salzbergen, Germania. Durata prevăzută pentru finalizarea contractului este de un an.

Milioane nerambursabile, pentru Eco Power Wind

pt_material_templum_instalatii_eoliene_03.jpgÎntr-o ediţie anterioară arătam că, potrivit jurnaliştilor „Săptămânii Financiare", societatea va primi 34,9 milioane de lei din fonduri europene şi 4,7 milioane de lei de la bugetul de stat, sume nerambursabile, pentru afacerea cu eoliene. Firma, care are ca acţionar persoană juridică, cu 25%, societatea Templum Plus SRL, este controlată de către suceveanca Ana Mihaela Aldea, originară din Cornu Luncii - proprietară pe 60% din părţile sociale. Alături de aceasta mai deţin părţi sociale: Virgil Vasile Brudaru (2%), Gheorghe Dan Ciobică (7%), Emil Lemonie (2%), şi Radu Munteanu, Cătălin Mrejeru, Emil Robert Pavel, Lelioara Valeria Gherman, fiecare cu câte 1%. Foarte interesant este şi faptul că Templum Plus deţine câte un sfert din alte patru companii de pe piaţa eolienelor, printre care şi SC Wind Park Invest, în care asociat majoritar, cu 60%, este Maria Muntmark, şi ea suceveancă, tot din Cornu Luncii, alături de Dan Ciobică (15%). Pe lângă Eco Power Wind SRL şi Wind Park Invest SRL, SC Templum Plus SRL mai deţine câte 25% din părţile sociale şi în SC Crucea Wind Farm SRL, SC Crucea Power Park SRL şi în SC Vulturul Power Park SRL.

De precizat că Templum Plus o are ca unic asociat cu 100% din beneficii şi pierderi pe Alina Gabriela Ionescu, nimeni alta decât soţia lui Gheorghe Valentin Ionescu - inculpat alături de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, în vestitul dosar al retrocedărilor.

Afacerile soţului, la Constanţa

Soţul, Valentin Ionescu, este cunoscut şi datorită colaborărilor fructuoase cu autorităţile locale şi judeţene din Constanţa. De pildă, el este deţinătorul SC Sisteme Internaţionale de Afaceri SA - firmă care a concesionat pe 25 de ani Portul Tomis, de la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, condusă pe atunci, în 2005, de Gheorghe Moldoveanu. Dar Sisteme Internaţionale de Afaceri a lui Ionescu este şi asociată în SC Autorenco SA, cu care Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri din subordinea CJC a încheiat contract pentru reînnoirea parcului de maşini. Mai exact, Autorenco a furnizat regiei utilaje şi autoutilitare în valoare de 146 miliarde de lei vechi. Revenind la soţia lui Ionescu, de menţionat că Alina Gabriela Ionescu este reprezentantul asociatului persoană juridică (al Templum Plus) în fiecare dintre cele cinci firme deţinute de Templum Plus, alături de Emanuel Muntmark - în cazul Crucea Power Park, Crucea Wind Farm şi Vulturu Power Park, alături de Maria Muntmark în Wind Park Invest şi alături de Virgil Vasile Brudaru, în Eco Power Wind.

Puşcaşi din dosarul retrocedărilor s-a lăsat de eoliene

Relatam, de asemenea, că SC Templum Plus SRL era asociat persoană juridică într-o altă companie din domeniul energiei eoliene: SC Romconstruct Top SRL din Constanţa. Tot jurnaliştii „Săptămânii Financiare" arătau că Romconstruct Top urma să primească cea mai mare sumă de bani europeni pentru un astfel de proiect: 62,4 milioane de lei bani europeni şi 8,5 milioane de lei de la bugetul de stat. Firma Romconstruct Top i-a avut ca asociaţi pe: Marius Puşcaşi - apropiat al echipei Mazăre-Constantinescu şi inculpat la rându-i în dosarul retrocedărilor - cu 2% din părţile sociale ale companiei, Gheorghe Dan Ciobică cu 16% (unul dintre fondatorii firmei), vestitul Emanuel Muntmark cu 55% şi Adrian Bizineche cu 2%, în timp ce Templum Plus deţinea 25% din părţile sociale. Ulterior, asociatul majoritar al Romconstruct Top s-a schimbat. Este vorba despre SC Butan Gas România SA.

Butan Gas a preluat şi partea Templum Plus în Romconstruct Top

Potrivit Monitorului Oficial al României, Partea a IV-a, nr. 3004/9.VII.2010, firma a preluat 90% din părţile sociale ale SC Romconstruct Top SRL - dezvoltatorul parcului eolian din zona Siliştea -Tortoman. În document se arată că Emanuel Muntmark a cesionat Butan Gas 45% din cele 55 de părţi sociale deţinute în firmă, reprezentând 55% din capitalul social, iar ceilalţi asociaţi şi-au cesionat toate părţile sociale către această companie, după cum urmează: Dan Gheorghe Ciobică (unul dintre fondatorii societăţii Romconstruct Top) şi-a cesionat către Butan Gas toate părţile sociale, reprezentând 16% din capitalul social, Adrian Bizineche - 2%, Marius Puşcaşi - 2%, iar asociatul persoană juridică SC Templum Plus SRL - 25%.

În anunţul de atribuire publicat în SEAP, în care se arată că SC Eco Power Wind SRL cumpără patru turbine eoliene pentru parcul din satul Mireasa, se precizează că investiţia este finanţată din buget propriu şi fonduri europene. De precizat că am încercat să luăm legătura şi cu reprezentanţii SC Eco Power Wind SRL pentru a le solicita un punct de vedere despre investiţie. Sunând iniţial la unul dintre numerele publicate în baza de date oficială a Registrului Comerţului, ni s-a spus că am sunat la sediul Monsson Alma, recunoscută ca aparţinând familiei Muntmark. Ulterior am vorbit cu o reprezentantă a biroului de achiziţii al SC Eco Power Wind SRL, care ne-a spus că nu ne poate oferi informaţii şi ne-a îndrumat să-l contactăm pe Andrei Muntmark, fiul lui Emanuel Muntmark. Am încercat, însă ni s-a spus că nu era la sediu, drept pentru care i-am lăsat un număr de contact şi un mesaj cu subiectul care ne interesa, dar nu am primit un răspuns.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii