Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:27 12 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Copii anonimi

ro

08 Feb, 2008 00:00 1664 Marime text
1202413782.jpg

Rolul de parinte implica o mare responsabilitate, iar declararea nou-nascutului ar trebui sa fie prima grija * Inregistrarea nou-nascutului viu este prioritara dupa nastere si este recomandat sa se efectueze a doua zi, pentru a putea beneficia de toate drepturile

Angajatii Biroului de Declarari Nou-Nascuti din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta au consemnat, in 2007, un numar total de 4.935 de nasteri. Desi anul trecut cele mai multe nasteri s-au inregistrat in lunile de vara, in ianuarie 2008 au venit pe lume 455 de copii. Totusi, dupa spusele registratorului medical Carmen Barbu, mai sunt zeci de cereri care nu au fost aprobate, deoarece parintii nu au adus toate actele necesare inscrierii nou-nascutului in registrul de nasteri. Pentru declararea copilului, parintii casatoriti trebuie sa se prezinte cu buletinul de identitate si certificatul de casatorie. Mamele necasatorite au nevoie de buletinul de identitate si certificatul de nastere. Numele tatalui, in cazul mamelor necasatorite, este trecut in certificatul medical constatator numai daca acesta recunoaste copilul. Etnicii rromi care nu au actele necesare sunt ajutati de mediatorii sanitari si, din fericire, multe cazuri sunt rezolvate prin aceasta metoda.

Falsuri in acte

Toate documentele necesare pentru inscrierea nou-nascutului trebuie sa fie in original, lucru neinteles de catre multe persoane care trec pe la Biroul de declarari nou-nascuti. "Multi vin cu documente in copie si nu inteleg de ce nu acceptam acest lucru. Pana acum acceptam si copiile actelor, insa am luat hotararea de a elibera certificatul medical constatator al nou-nascutului viu numai dupa ce avem actele in original ale parintilor, deoarece acum un an am primit o sesizare de la Casa Casatoriilor", a specificat Carmen Barbu, registrator medical. Aceasta a adaugat ca masura a fost luata dupa ce o persoana a modificat unele date din acte, respectiv data nasterii. De asemenea, daca buletinele de identitate sunt expirate, persoanele care vin sa isi declare copilul sunt refuzate, insa pot reveni dupa ce prelungesc valabilitatea buletinului.

Copil declarat dupa 13 ani

"Avem si persoane din alte localitati care nasc in spitalul nostru, iar judetul Tulcea este pe primul loc la acest capitol. Numai in luna decembrie a anului 2007 au trecut pe la birou bucuresteni, buzoieni si vasluieni", povesteste Carmen Barbu. Totusi, unii dintre cei care sunt din alte localitati nu se grabesc sa isi declare copilul. "Daca o persoana a nascut acum 3-4 ani si doreste sa inregistreze copilul dupa aceasta perioada, face o cerere la directorul spitalului, urmand ca apoi sa se caute in arhiva datele din registrul de nasteri", spune registratorul medical. De asemenea, a mai adaugat ca a existat un caz in care o mamica din alta localitate a revenit dupa 13 ani pentru a declara copilul nascut in maternitatea din Constanta.

Scris de: {autor}Ghiulseren ABDURAMAN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii