Dan Berindei, oaspete de seama al Asociatiei „Dobrogea - Istorie si Civilizatie" (galerie foto)
Dan Berindei, oaspete de seama al Asociatiei „Dobrogea - Istorie si Civilizatie" (galerie foto)Sâmbătă, Asociaţiei „Dobrogea - Istorie şi Civilizaţie" a reunit la Muzeul de Istorie nenumăraţi istorici, dar şi reprezentanţi ai comunităţii românilor de la sud de Dunăre, care au dezbătut problemele conaţionalilor noştri de peste graniţă.
Partener al acestei acţiuni a fost şi Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Constanţa: „Iată că şi o organizaţie nonguvernamentală poate organiza o sesiune ştiinţifică de avengură, contribuind la cristalizarea momentelor memorabile din istoria modernă a românilor", a precizat Virgil Coman, preşedintele acesteia.
Unul dintre invitaţii de marcă ai acestei manifestări a fost academicianul Dan Berindei: „Sunt aici cu mare plăcere. Mă bucur pentru că preocupările ştiinţifice au coborât în rândul celor tineri. Este un lucru care arată că, dincolo de buchisire, vor să dobândească ceva şi dovedesc pasiune şi dragoste. Dacă nu este pasiune şi dragoste, nimic nu este posibil", a precizat Dan Berindei.
Academicianul s-a arătat bucuros că acest proiect al Asociaţiei, deşi coordonat de persoane tinere, s-a dovedit a fi unul viabil. Referitor la tema pusă în discuţie, românii din afara graniţelor, Dan Berindei a susţinut că aceştia renunţă de foarte multe ori prea repede la ideea de conştiinţă naţională.
„Astăzi suntem în faţa unor cioburi de relaţii culturale, pe care încercăm să le reclădim. Clasa politică ar trebui să aibă această preocupare, doar că nu este aşa", a declarat academicianul Dan Berindei.
Preşedintele Asociaţiei „Dobrogea - Istorie şi Civilizaţie", Magdalena Tiţa, a precizat că s-a ales intervalul 26 - 28 noiembrie pentru această sesiune deoarece au vrut să marcheze data de 14 noiembrie, cunoscută ca şi Ziua Dobrogei, şi 1 decembrie, Ziua Naţională a României.
În cadrul mesei rotunde au luat cuvântul dr. Răzvan Mitu, dr. Emil Ţârcomnicu, Nicolai Konstantinov, dar şi istoricul Robert Stănciugel, Aida Todi - profesor al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Ovidius, Virgil Coman - directorul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Constanţa şi Ivo Gheorghiev - preşedintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria.
„Ne bucurăm foarte mult că românii din România au început să fie informaţi şi despre românii de la sud de Dunăre. Dorinţa noastră ar fi ca oamenii cu funcţie în stat să ia mai la suflet că suntem şi noi acolo şi să ne sprijine să ne păstrăm neamul. Noi am existat la sud de Dunăre de când lumea. Alţii au încercat să ne asimileze. Singura problemă cu care ne confruntăm noi, acolo, este problema asimilării", a precizat Ivo Gheorghiev.
Magdalena Tiţa a mai declarat că vor să permanentizeze această sesiune de comunicări, iar în primăvara anului viitor intenţionează să lanseze şi revista asociaţiei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp