De-abia miercuri va fi gata cadrul legal Ce spun primarii că vor face pentru mini-recensământ
De-abia miercuri va fi gata cadrul legal:Ce spun primarii că vor face pentru mini-recensământPremierul Victor Ponta a solicitat vineri organizarea unui mini-recensământ pentru reactualizarea listelor electorale, în acest sens fiind anunţată scoaterea persoanelor decedate şi a celor plecate în străinătate din rândul alegătorilor cu drept de vot. Prefectul judeţului Constanţa, Bogdan Huţucă, a declarat ieri că nu poate oferi încă detalii privitoare la organizarea mini-recensământului. „Abia marţi se întruneşte Guvernul să dea hotărârile privind organizarea mini-recensământului. Până nu văd scris negru pe alb nu vă pot spune nimic în plus faţă de ceea ce a anunţat vineri premierul. Abia marţi vom şti ce aveam de făcut", a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu, Bogdan Huţucă. Primarii din judeţ, pro şi contra acestui mini-recensământ, aşteaptă la rândul lor actele normative în baza cărora vor opera.
„USL vrea radierea românilor din străinătate pentru a-i ieşi calculele cu validarea recensământului!"
Vasile Delicoti, primarul de la Poarta Albă, susţine că a făcut deja o recenzare şi că mini-recensământul ar însemna să fie reluată aceeaşi muncă de la recensământului din 2011. Şeful autorităţii locale a explicat că a radiat din listele electorale persoanele decedate în luna referendumului şi că numărul lor este infim. „Întotdeauna listele electorale au conţinut persoanele decedate din luna în care sunt emise, întrucât decesele se radiază în următoarea lună. Astfel, persoanele care au decedat în luna iulie se radiază în luna august, cele decedate în luna august se radiază în luna septembrie ş.a.m.d.", a explicat Delicoti. Primarul susţine că într-o lună nu pot muri mai mult de 30.000 de persoane la nivel naţional şi că miza mini-recensământului comandat de guvernanţi o reprezintă în primul rând scoaterea din listele electorale a românilor stabiliţi temporar cu munca în străinătate. „Deşi cei plecaţi în străinătate sunt români cu drept de vot la fel ca şi noi, un premier ne demonstrează că are mai multă putere decât o constituţie, ca atare el dă o ordonanţă şi-i scoate din liste pe românii din străinătate, aceasta fiind singura soluţie pentru ca USL-ului să-i iasă calculele privind validarea recensământului. Radierea persoanelor cu drept de vot din străinătate va reduce automat numărul de alegători fapt ce va determina o prezenţa mai ridicată la referendumul din 29 iulie cât pentru a fi posibilă depăşirea pragului de 50% plus unu şi, implicit, validarea scrutinului", declară Delicoti ce reafirmă că este anti-constituţională radierea românilor din străinătate de pe listele electorale. Şeful autorităţii locale de la Poarta Albă a mai explicat că dacă cele 2.000 de autorităţi locale din ţară cu primari PNL şi PSD radiază fiecare câte o sută de persoane din listele electorale rezultă milionul şi ceva de voturi de care USL ar avea nevoie pentru ca referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu să aibă cvorumul necesar validării, de 50% plus unu.
Primarii din Pecineaga, Mereni şi Topalu aşteaptă ok-ul de la Guvern
Primarul de la Pecineaga, Lili Pîslaru, declara ieri că organizarea mini-recensământului, atunci când va apărea un document oficial privind desfăşurarea lui, nu va presupune deplasarea în teren a personalului din primărie. „Vineri am scos din baza de date şi numărul decedaţilor şi cel al persoanelor plecate în străinătate", a menţionat Lili Pîslaru. Potrivit primarului în luna iulie au fost raportaţi patru decedaţi şi 61 de persoane plecate temporar în Italia şi Spania. Dacă Guvernul îi va cere, primarul a declarat că îi va scădea pe aceştia din listele electorale. „Cele 61 de persoane plecate la muncă în străinătate sunt cetăţeni ai comunei mele. Problema se pune în perioada alegerilor, când ei sunt absenţi de pe raza comunei, dacă îi luăm sau nu în calcul, în condiţiile în care nu pot fi organizate secţii de votare în toate zonele din străinătate în care se află aceştia", explică primarul Lili Pîslaru. La rândul lui, şeful autorităţii locale din Mereni, Gheorghe Chiriac susţine că aşteaptă un act oficial privind organizarea mini-recensământului, mărturisind că la nivelul comunei în luna iulie, luna referendumului, au murit două persoane şi figurau ca fiind plecate în străinătate aproximativ 300 de persoane. Atât cei decedaţi cât şi cei plecaţi în străinătate vor fi scoşi de pe listele electorale dacă va exista o astfel de dispoziţie, a precizat Chiriac. Gheorghe Murat, primarul de la Topalu nu şi-a făcut momentan niciun plan în privinţa organizării mini-recensământului. „Vedem mâine (n.r. astăzi) ce facem în funcţie de dispoziţiile pe care le vom primi de la Guvern", a declarat primarul.
Cristian Cîrjaliu vrea să vadă cadrul legal
Primarul din Agigea, Cristian Cîrjaliu aşteaptă să vadă cadrul legal înainte de toate. „Avem plecate în străinătate aproximativ 300 de persoane. Le vom radia pe acestea de pe listele electorale dacă ne permite legislaţia", a afirmat primarul ce nu crede că este normal ca românii stabiliţi cu domiciliul în străinătate să poată vota atât în România cât şi în ţările din afara graniţei, fapt pentru care încuviinţează radierea românilor stabiliţi în străinătate de pe listele electorale. Şeful autorităţii locale a mai mărturisit că o problemă o ridică şi prostituatele ce nu stau în Agigea, dar cu toate acestea figurează cu domiciliul pe raza comunei şi apar, în mod nejustificat, în listele electorale. Potrivit primarului, şi majorii care părăsesc la vârsta de 18 ani Centrul de Plasament Delfinul, deşi au buletinele expirate şi din această cauză nu pot vota, de asemenea, apar în listele electorale, încărcându-le pe acestea fără sens.
Frigioi crede că o altă mare problemă trebuie rezolvată
Primarul de la Crucea, Gheorghe Frigioi declară că o mare problemă ce ar trebui rezolvată de actualul Guvern o reprezintă prezenţa în listele electorale a persoanelor care s-au mutat din localitate în urmă cu 15-20 de ani şi care au făcute în continuare buletinele pe Crucea. Potrivit primarului aceştia apar pe listele electorale pe care le încarcă în mod nejustificat, întrucât nu şi-au făcut mutaţia. „Nu avem cadrul legal pentru a-i scoate din liste pe cetăţenii plecaţi de o perioadă îndelungată de timp din comună care încarcă listele electorale în mod nejustificat, iar radierea lor de pe liste ar putea fi operată doar în baza unei hotărâri de Guvern", a explicat Frigioi. Pe de altă parte, şeful autorităţii locale de la Crucea, Gheorghe Frigioi susţine că în momentul în care va primi un document oficial va dispune organizarea mini-recensământului. Frigioi crede că recenzarea va presupune un efort de 2-3 zile dat fiind că la comune oamenii se cunosc între ei, iar chestionarea localnicilor nu va necesita un timp îndelungat.
Decizia de marţi va da tonul radierilor din listele electorale
Rămâne de văzut ce va face Guvernul marţi şi dacă acesta va da o dispoziţie în privinţa radierii de pe listele electorale a decedaţilor şi românilor din străinătate, mai ales în condiţiile în care problema scoaterii din evidenţa electorală a românilor din afara graniţelor a stârnit deja discuţii şi controverse. Dacă marţi primarilor li se va solicita să reactualizeze listele electorale, ei vor avea timp să facă acest lucru numai până pe data de 31 august, când Curtea Constituţională a anunţat că va lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp