Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:22 14 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De Dragobete, Cumpana iubeste romaneste

ro

25 Feb, 2010 03:59 3244 Marime text
cumpana.jpgLocuitorii comunei Cumpăna s-au reunit ieri, în sala mare a Casei de Cultură din localitate pentru a sărbători Dragobetele.

Cu toate că a lipsit din localitate pentru a participa la lucrările Asociaţiei Comunelor din România, primarul Mariana Gâju a avut grijă să le pregătească o surpriză tinerilor din Cumpăna, astfel încât Dragobetele să nu treacă neobservat. Prin prezenţa lor numeroasă la eveniment, cumpănenii au arătat că sărbătoarea românească a dragostei nu ţine cont de vârstă. Cu mic, cu mare, tinerii, dar şi cei mai puţin tineri şi chiar cei mici, şi-au ocupat locurile în sala de spectacol pentru a asista la spectacolul organizat de Dragobete de către Primăria şi Consiliul Local al comunei Cumpăna. În deschiderea spectacolului desfăşurat sub motto-ul „De Dragobete iubeşte româneşte!", consilierul local Gabriela Văşioi a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea sărbătorii pentru universul satului românesc. „Sărbătoarea dragostei este una de bun augur deoarece se credea că aduce gospodarilor un an mai îmbelşugat, linişte, noroc în dragoste şi prosperitate", a declarat Gabriela Văşioi.

Oaspeţi de seamă

Începând cu ora 15.00, cei prezenţi au petrecut o după-amiază plăcută în compania artiştilor care au urcat pe scena Casei de Cultură. Programul a debutat cu dansurile populare ale Ansamblului „Româncuţa", îndrăgite de către toţi locuitorii comunei. Primul dintre artiştii consacraţi invitaţi să le cânte tinerilor îndrăgostiţi din comuna Cumpăna a fost Ion Amititeloaie. Pe scenă au mai urcat Mariana Edulescu, Marius Cristel Marin, Ionuţ Petreacă şi Alexa Cătălina. De asemenea, au mai încântat publicul şi tinerii de la Şcoala de Dans Sportiv Cumpăna, condusă de fraţii Laura şi Laurenţiu Bogorodea.

Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este echivalentul românesc al Sfântului Valentin. Entitate mitologică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş, un neastâmpărat şi un năvalnic. Preluat de la daci, unde Dragobetele era un peţitor şi un naş al animalelor, românii l-au transfigurat în protectorul iubirii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii