Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:29 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Debranşaţii favorizaţi, branşaţii lăsaţi de izbelişte Cum vede RADET coşmarul locatarilor de la BM-urile din Faleză Nord

ro

22 Feb, 2012 02:58 4222 Marime text
pozitie_radet_RADET_sediu.jpgDebranşările sunt o pacoste pentru familiile rămase în sistemul de încălzire centralizat, acolo unde asociaţiile de proprietari nu ştiu sau nu vor să ştie ce lege trebuie să respecte

La blocul BM 14, scara C, situat pe strada Pescarilor nr. 36, în cartierul Faleză Nord, facturile la căldură au explodat în acest an, fapt relatat într-un articol publicat luni, 20 februarie, în cotidianul nostru. Menţionam atunci că din 12 apartamente, trei au mai rămas racordate la sistemul centralizat, iar costurile pentru încălzirea celor trei imobile întrec orice imaginaţie. Mai precis, pentru încălzirea unei garsoniere în suprafaţă de 22 mp a fost facturată în luna noiembrie suma de 509 lei. Şi în cazul celorlalte două apartamente, prevăzute cu trei camere în suprafaţă utilă de 54,6 mp, numai căldura a costat 1.265 de lei, cu mult peste preţurile care au fost facturate în condiţii locative asemănătoare.

Potrivit Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Constanţa, în cazul garsonierei, factura la căldură ar fi trebuit să fie sub 300 de lei. Reprezentanţii RADET Constanţa susţin că preţul mare al încălzirii pe care cei trei locatari de la blocul BM 14, scara C, îl suportă lunar în iarna aceasta faţă de iarna trecută are drept cauze mărirea costului gigacaloriei, de la 150 de lei la 338,33 lei, dar şi faptul că cele trei familii achită integral cheltuielile comune, deşi toţi locatarii, şi cei branşati şi cei debranşaţi, ar trebui să facă acest lucru, conform legii. „Din analiza listelor de plată pentru blocul BM 14, scara C, se observă că acestea nu conţin cheltuiala de încălzire aferentă părţilor comune pentru apartamentele deconectate de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, întreaga cantitate de energie termică fiind repartizată celor trei apartamente rămase conectate la RADET. Acest mod nerealist de defalcare a consumurilor conduce la creşterea cheltuielii de încălzire pentru consumatorii arondaţi la RADET, favorizându-i pe cei care se alimentează cu alte surse", susţine Liliana Enache, purtătorul de cuvânt al RADET. În replică la cele susţinute de RADET, Constantin Brânză, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 393, de care aparţine BM 14, scara C, declară că nu este obligatorie împărţirea la toţi locatarii a cheltuielilor comune, invocând art. 2 al. 3 din Ordinul 255/14 aprilie 2006 potrivit căruia ar fi lăsată la latitudinea asociaţiilor de locatari felul cum sunt repartizate aceste costuri. Dar surpriză! Preşedintele AP 393 se ghidează după un ordin abrogat. Şeful compartimentului tehnic din cadrul UAPC, Nicolae Stan, a precizat că ordinul nr. 255 a fost abrogat, iar conform art. 52 din Hotărârea de Guvern nr. 1588/2007, cheltuielile cu consumurile comune de energie termică din spaţiile comune (subsol, scară, holuri ş.a.) se suportă de către toţi proprietarii, şi de către cei branşaţi, şi de către cei nebranşaţi.

Familiile debranşate trebuie să suporte costurile modificării instalaţiei!

Potrivit reprezentanţilor Uniunii Asociaţiilor de Proprietari (UAPC), cei trei proprietari rămaşi branşaţi sunt îndreptăţiţi să sesizeze Primăria Constanţa legat de refuzul Asociaţiei de Proprietari privind repartizarea cheltuielilor comune la toţi locatarii, urmând ca inspectorii să oblige la respectarea legii. Nicolae Stan, şeful compartimentului tehnic din cadrul UAPC, a precizat că în cazul în care se impune modificarea instalaţiei termice şi a gigacalorimetrului de la subsolul blocului, costurile înlocuirii instalaţiei trebuie suportate de familiile care au solicitat debranşarea. „Asociaţia de Proprietari trebuie să intervină la RADET să constate dacă gigacalorimetrul mai corespunde. Apoi se face un proiect tehnic al instalaţiei de la subsol, iar dacă se constată că instalaţia este mare, ea trebuie să fie înlocuită, întrucât şi pierderile suportate de locatari sunt foarte mari. Costurile înlocuirii instalaţiei trebuie să fie achitate de cei care s-au debranşat, acest aspect este prevăzut clar în documentul de debranşare", a explicat Nicolae Stan.

Deconectări haotice - cu aviz legal

Blocurile în care familiile s-au debranşat individual până în anul 2006 au liber, pe mai departe, la deconectare, deşi aceasta produce haos în sistem, aşa cum se întâmplă la BM 14 din Faleză Nord. Abia odată cu intrarea în vigoare a ordinului ANRSC nr. 91/2007 pentru aprobarea regulamentului cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică s-a legiferat principiul „O clădire, un singur sistem de încălzire". Ca atare, acolo unde debranşările s-au făcut până în anul 2006, ele continuă fără nicio restricţie, chiar dacă au loc în dauna puţinilor consumatori rămaşi branşaţi.

Nici avariile nu-i ocolesc...

Un alt aspect semnalat în articolul publicat în cotidianul Ziua de Constanţa în data de 20 februarie era legat de nefurnizarea apei calde menajare. Atât la blocul BM 14 scara C, cât şi la blocul BM 15, consumatorii nu beneficiază din luna ianuarie de apă caldă. Locatarii susţin că au parte de apa cladă menajeră o singură dată pe săptămână, în ziua de sâmbătă. În cazul apei calde furnizate, potrivit locatarilor, în mod lamentabil, cu raţia, reprezentaţii RADET susţin că se confruntă cu o avarie pe conducta de recirculare, avarie căreia nu au reuşit să-i dea de cap până în prezent. „La blocurile BM 14 C şi BM 15 apa caldă este furnizată în regim non stop, însă în perioada reclamată de cititorii dvs. s-a înregistrat o avarie pe conducta de recirculare a apei calde şi din această cauză calitatea serviciului de furnizare apă caldă nu a fost la nivelul dorinţelor avute de beneficiari. Echipele RADET lucrează pentru remedierea acestei avarii şi în cel mai scurt timp locatarii blocurilor BM 14 C şi BM 15 vor beneficia de apă caldă la parametri optimi", a precizat purtătorul de cuvânt al RADET, Liliana Enache.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii