Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:16 29 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Depozit necorespunzator in Constanta Albalact vinde lapte transbordat prin canicula (galerie foto)

ro

05 Jul, 2010 02:26 4526 Marime text
cap_4.jpgÎn opinia Albalact: „în depozitele Albalact, activitatea de transbordare se derulează la primele ore ale dimineţii, durează mai puţin de o oră, nu întrerupe lanţul frigorific şi nici nu duce la creşterea temperaturii produselor peste limita admisă (4 - 8 grade Celsius)"

Laptele este un aliment uşor perisabil care necesită o atenţie deosebită în ceea ce priveşte transportul lui de la producător până la consumatorul final. Pe tot acest traseu pot interveni numeroase probleme, care pot genera alterarea laptelui. O situaţie cel puţin delicată ne-a fost prezentată de un consumator, care a ajuns acasă cu o cutie de lapte Zuzu stricat.

Consumatorul credea că vina este exclusiv a comercianţilor magazinului de unde a cumpărat laptele, însă, mergând mai departe pe firul provenienţei cutiei de Zuzu, acesta a descoperit că depozitul Albalact de la Constanţa este nepotrivit pentru activitatea care se desfăşoară acolo. „Firma Albalact, care distribuie lapte Zuzu şi Fulga, are depozitul, în Constanţa, într-un spaţiu închiriat lângă o fabrică de mobilă, în zona industrială. Acest depozit nu dispune de niciun spaţiu frigorific, iar descărcarea laptelui se face pe o platformă, afară, în soare. TIR-urile vin pline de la Bucureşti, pe la ora 5.00 şi descarcă baxurile cu lapte pe platformă, unde stau două-trei ore, până când apar dubele mai mici care să le încarce şi să le ducă mai departe, la magazinele de cartier", a spus consumatorul. Laptele Zuzu este pasteurizat şi numai Fulga este UHT, diferenţa dintre cele două proceduri fiind că, în cazul pasteurizării, valabilitatea produsului este mai mică, iar condiţiile de depozitare sunt mai drastice, o cutie de Zuzu expirând în 15 zile de la data fabricării. „Ştiu din surse sigure că într-o zi, din cauză că a fost lăsată marfa atâta timp în soare, laptele a ajuns la magazine alterat, iar cei de la Albalact au retras de pe piaţa din Constanţa toată cantitatea de lapte distribuită.

Acest lucru nu se întâmplă decât în magazinele mici deoarece, la hipermarket-uri, TIR-urile merg direct de la Bucureşti, iar acolo temperatura laptelui este verificată prin intermediul unui aparat. Comercianţii care au magazine mici nu dispun de un astfel de dispozitiv, ceea ce face imposibilă verificarea stării de livrare a laptelui. Cantitatea de lapte care se descarcă pe acea platformă este de cinci-şase paleţi, ceea ce înseamnă vreo trei-patru tone de lapte pe fiecare transport, care poate ajunge stricat în cana unui copil mic", a mai adăugat consumatorul. Conform sesizării, la faţa locului situaţia a confirmat întru totul faptele relatate de consumatorul nemulţumit. Depozitul Albalact din Constanţa este format dintr-o clădire nepotrivită din punct de vedere igienic activităţii alimentare, la ora 12.00 existând acolo două maşini (cu numărul de înmatriculare B 89590 şi AB 22 ZUZ) care efectuau livrarea în interiorul Constanţei, ambele având uşile deschise şi motorul oprit, lucru care face imposibilă răcirea laptelui aflat în interior.

Ce spune Albalact

Oficialii Albalact au oferit un punct de vedere în acest sens. „Transbordarea produselor din lapte este o procedură folosită în mod obişnuit la aprovizionarea cu mărfuri în diferite zone ale ţării. Activitatea de transbordare nu înseamnă întreruperea lanţului frigorific şi ea este permisă de Direcţia Sanitar-Veterinară în condiţiile în care timpul de desfăşurare al procedurii nu duce la creşterea temperaturii interioare a produsului peste limita impusă de producător. În depozitele Albalact, activitatea de transbordare se derulează la primele ore ale dimineţii, durează mai puţin de o oră, nu întrerupe lanţul frigorific şi nici nu duce la creşterea temperaturii produselor peste limita admisă (4 - 8 grade Celsius)", a declarat Raluca Balotă, consultant PR Albalact. După cum susţin reprezentanţii companiei producătoare, fiecare magazin dispune de un aparat de testare a temperaturii laptelui, fapt care este puţin probabil. „La rândul lor, comercianţii (hipermarket-uri, supermarket-uri, magazine alimentare) sunt obligaţi să verifice temperatura în interiorul produselor la recepţionarea lor, iar dacă marfa nu corespunde condiţiilor de păstrare, nu o recepţionează pentru distribuirea către consumatori", a completat Raluca Balotă.

De fapt, nicio reclamaţie sau neregulă nu a fost înregistrată la organele de control pe numele Albalact. „Nu au fost înregistrate depăşiri ale temperaturilor inscripţionate pe ambalaj, iar Albalact nu a primit reclamaţii la măsurările zilnice ale temperaturilor de la niciunul din partenerii de pe raza judeţului Constanţa. În plus, compania Albalact nu a fost înştiinţată despre vreoreclamaţie depusă la organele de control din Constanţa - OPC, DSV şi nici de către clientul final pe probleme de calitate a produselor şi nu a retras produse din piaţă în zona Constanţa. Procedurile companiei Albalact sunt verificate constant de un specialist al Direcţiei Sanitar-Veterinare care este desemnat special pentru această activitate", a mai arătat Raluca Balotă. Nici la acest capitol conducerea Albalact nu este foarte informată, având în vedere faptul că există deja o plângere depusă la OPC Constanţa, aceasta fiind formulată chiar de consumatorul care ne-a relatat modul în care se face transportul laptelui produs de firmă în Constanţa.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii