Directori cu averile la secret
Directori cu averile la secretTransparenţa este un termen necunoscut pentru unele instituţii publice, dacă ne luăm numai după faptul că şefii lor nu şi-au publicat averile pe Internet, aşa cum prevede legea.
Deşi au trecut luni bune de la numirea lor în funcţie, unii directori de instituţii publice de pe plan local au „omis" să-şi publice averile pe site-ul propriu al unităţilor pe care le conduc. Din această categorie face parte şi democrat-liberala Cristina Brânzoi, director coordonator al Direcţiei Judeţene pentru Tineret Constanţa. Contactată telefonic, democrat-liberala a afirmat că declaraţia sa se găseşte pe site-ul Consiliului Judeţean Constanţa, având în vedere faptul că este şi consilier judeţean. Normal era, însă, ca declaraţia sa de avere să fie publicată şi pe site-ul instituţiei pe care o reprezintă, pentru că este posibil ca nu toată lumea să o cunoască prin prisma faptului că este consilier judeţean. Directorul DJT a adăugat că va face demersuri pentru reglementarea acestei situaţii. „Noi (n.r. Direcţia Judeţeană pentru Tineret) am avut o deficienţă de comunicare cu firma care ne administrează site-ul şi de aceea declaraţiile de avere nu au fost încă afişate. O să rezolvăm această situaţie", ne-a declarat Cristina Brânzoi.
Un alt director de instituţie care nu şi-a făcut publică averea este şi pesedistul Laurenţiu Marin, şef la Direcţia Apelor „Dobrogea Litoral". Am încercat să-l contactăm telefonic, însă nu am reuşit. Am luat legătura cu purtătorul de cuvânt al DADL, Cătălin Anton, care ne-a îndrumat la rândul lui către site-ul Consiliului Judeţean. I-am explicat că era normal ca documentul declarativ să fie postat pe site-ul instituţiei la care este şef Laurenţiu Marin. În plus, având în vedere faptul că a fost numit director după ce a fost ales consilier judeţean, este posibil ca declaraţia să nu mai fie de actualitate. Explicaţia purtătorului de cuvânt al DADL a fost că site-ul pe care îl deţine instituţia - www.waterct.ro - nu este o pagină de web oficială. El a adăugat că Marin şi-a trimis declaraţia de avere la Administraţia Naţională „Apele Române" şi că această instituţie avea obligaţia să o publice. Este curios faptul că nici pe site-ul ANAR nu există o rubrică dedicată declaraţiilor de avere. Pentru că purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana Maria Tănase, avea telefonul închis, am căutat pe site şi am găsit publicate declaraţiile de avere ale angajaţilor Sistemului de Gospodărire a Apelor din judeţele Buzău, Brăila, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi etc, de unde am dedus (sic) că cei de la ANAR sunt rău-intenţionaţi faţă de cei de la Constanţa.
Potrivit dispoziţiilor art. 10, lit. e) şi g) din Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, instituţiile publice au obligaţia de a publica pe pagina de Internet proprie declaraţiile de avere şi de interese ale personalului la care face referire Legea, în termen de 30 de zile de la data depunerii lor.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- GEORGE 15 Aug, 2009 20:12 Poate ca, noi avem, niste pretentii absurde, atunci cand,le cerem transparenta si respectarea legalitatii.Acesti oameni, numiti politic, nu-si pot justifica averile(pana la rudele de gradul IV).As propune ca, in locul A.N.I., sa rugam S.U.A., sa ne imprumute specialistii lor de la FISC, in vederea verificarii tuturor parlamentarilor si celorlalti demnitari, alesi dupa anul 1990 si pana in prezent.De ce credeti ca, proiectul de lege propus de Petre ROMAN, zace in sertare, la Senat de multi ani si/sau nu se aplica, fosta Lege a ILICITULUI( care, nu a fost abrogata) de pe timpul lui CEAUSESCU?
- GINA LOLOBRIGIDA 15 Aug, 2009 11:37 Dar declaratia de avere a lui TELICEANU ,DIRECTORUL dinaintea ei ,unde o gasim ,ca sa putem compara ce avea la venire si ce la plecare?Oricum ,fiind adjunct trebuie sa o publice si el desi dupa cum il stim niciodata nu a respectat legea.