Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:18 29 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi copii izolati de societate si parinti striviti de aceasta povara

ro

06 Apr, 2004 00:00 1329 Marime text

Vieti distruse si un destin tragic

Pentru o familie din Constanta, fiecare zi este o lupta cu soarta * Conditiile insalubre macina cu fiecare minut care trece sanatatea parintilor si a celor doi copii minori * Din cauza veniturilor extrem de mici, familia traieste intr-o mizerie crunta, iar copiii nu pot merge la scoala * Tragedia a inceput in momentul in care tatal a suferit un accident de munca, ce l-a transformat dintr-un om sanatos si apt de munca intr-un neputincios * De zece ani, sotii Z. se lupta cu viata, dar totul pare zadarnic

Pentru o familie cu doi copii, lipsa unor minime resurse financiare este cea mai mare pedeapsa pe care o putea primi. Situatia devine cu atat mai tragica cu cat cei doi parinti sunt bolnavi, iar ingrijirea copiilor este aproape imposibila. Intr-o astfel de situatie, deloc de invidiat, se afla familia lui Z.B., de 32 de ani. Necazurile familiei au inceput in anul 1994, perioada in care barbatul era angajat ca muncitor necalificat la RAGCL Constanta, Cimitirul Central, sectia Monumente funerare. Intr-o zi, Z.B. a fost victima unui accident de munca. Acesta a fost prins sub o placa de beton in greutate de aproximativ 300 de kilograme. Urmarile au fost fatale si inimaginabile. Barbatul a suferit grave leziuni la cap, fractura de bazin si picior, precum si strivirea unui rinichi. Traumatismele suferite au condus, in timp, la o disfunctie severa a glandei tiroide, in prezent el avand un grad avansat de obezitate, ceea ce face aproape imposibila deplasarea barbatului. Tot de pe urma accidentului, tanarul a ramas cu un retard psihic cu tulburari de comportament, hipertensiune arteriala grup risc C, precum si angiopatie hipertensiva, motiv pentru care a fost incadrat in categoria persoanelor cu dizabilitati, grad II handicap, iar ulterior trecut in gradul III handicap. Astfel, dintr-un om plin de viata, cu putere de munca si capabil sa-si intretina familia, Z.B. s-a transformat intr-o persoana incapabila sa-si poarte siesi de grija. Din cauza acestui tragic accident care a curmat orice speranta de mai bine, sotia Z.T. s-a trezit intr-o situatie fara iesire. Familia Z., formata din patru membri, dintre care doi copii minori de sapte si, respectiv, sase ani, duce o lupta continua cu soarta. In ultimii zece ani, viata acestor copii a devenit o competitie de supravietuire, notiunea de copilarie fiind doar o vraja din cartile cu povesti.

Copii condamnati la izolare

Z.B. nu este singurul bolnav din familie. Sotia si cei doi copii sunt de asemenea bolnavi de TBC pulmonar, urmare a conditiilor precare de locuit, precum si a alimentatiei complet necorespunzatoare. La ora actuala, familia locuieste, fara forme legale, intr-un imobil din Constanta. Termenul de imobil este fortat deoarece, practic, cei patru membri ocupa podul unei case care este situat la o inaltime de aproximativ trei metri de la sol. Accesul se realizeaza cu ajutorul unor trepte din lemn si metal improvizate dintr-o schela de santier. Spatiul ocupat de familie are o suprafata extrem de mica, respectiv o camera de opt metri patrati, singura mobila fiind formata dintr-o soba si un pat, un hol de trei metri patrati si o bucatarie improvizata, cu suprafata de doi metri patrati. Prin urmare, cei patru membri locuiesc in 13 metri patrati in niste conditii greu de imaginat. Incaperea este total insalubra si improprie locuirii, fiind in permanenta un real pericol pentru familie. Plafonul si peretii prezinta fisuri cu infiltratii, sunt plini de igrasie din cauza umezelii din interior si a izolatiei necorespunzatoare. Din aceste cauze mirosul de mucegai este insuportabil. Totodata, accesul in locuinta se face cu foarte mare greutate, motiv pentru care copiii sunt coborati de catre parinti pentru a evita o tragedie. Conditiile sunt si mai mizere de atat deoarece nu exista grup sanitar si nici sursa de apa pentru o minima igiena. Toata aceasta situatie are repercusiuni, in primul rand, asupra copiilor care, din cauza conditiilor materiale precare, nu frecventeaza cursurile prescolare, fiind astfel lipsiti de sansa de a face ceva in viata, fiind totodata izolati de societate.

Saracie cumplita

Familia Z. isi duce viata plina de amaraciune de pe o zi pe alta. Sursa de venit este reprezentata de alocatia copiilor si de pensia de handicap a tatalui. In ceea ce priveste acordarea alocatiei suplimentare pentru familiile cu copii, in prima faza primaria nu a putut intocmi dosar deoarece acestia nu au domiciliul in judetul Constanta. Intre timp, situatia s-a rezolvat, in sensul ca, la ora actuala, familia este in curs de perfectare a documentelor pentru acest tip de alocatie. Drama pe care o traieste aceasta familie de zece ani incoace depaseste limita suportabilitatii. Incercarile lor pentru a putea oferi copiilor un trai mai bun au fost nenumarate. Anul trecut, autoritatile au raspuns apelului disperat facut de familie si au acordat un ajutor de urgenta in valoare de zece milioane de lei. Astfel ca, o perioada, viata acestora a fost putin mai buna, dar nu pentru foarte mult timp, cea mai mare parte din suma fiind cheltuita pe medicamentele necesare. Din pacate, un astfel de ajutor nu mai poate fi acordat inca o data. Practic, la ora actuala, familia traieste in aceeasi mizerie crancena, copiii viseaza in continuare la o viata mai buna si la jucariile pe care nu le-au putut avea pana acum. Apropierea sarbatorilor pascale nu inseamna nimic pentru aceasta familie chinuita, deoarece nu se poate pune problema unei mese traditionale. Prin urmare, acesti oameni s-ar putea bucura pe deplin de Invierea lui Hristos doar daca oameni cu suflet mare nu ar ramane nepasatori la tragedia acestei familii care nu are nici o vina pentru tot ce i se intampla.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii