Dosare din 2001, la Comisia de Fond Funciar!?
Dosare din 2001, la Comisia de Fond Funciar!?Pentru a recupera întârzierile şi a rezolva cererile oamenilor care aşteaptă de ani obţinerea titlurilor de proprietate, prefectul Claudiu Palaz a emis, pe 6 octombrie, un ordin privind reorganizarea Comisiei Judeţene pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenului.
Membrii acestei comisii s-au reunit, ieri, în prima şedinţă sub coordonarea noului prefect. Ei au analizat propunerile întocmite în baza Legilor Fondului Funciar înaintate de comisiile locale din: Cogealac, Grădina, Lumina, Ovidiu, Siliştea, Valu lui Traian, Vulturu, Poarta Albă, Eforie, Corbu, Cobadin şi Năvodari. Pe baza documentaţiilor transmise din teritoriu, comisia a avizat sau nu, în funcţie de situaţie, stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor revendicate de zeci de persoane. Un element nou introdus de prefect a vizat eliminarea de pe ordinea de zi a punctului diverse. „Consider că este bine ca totul să fie transparent, iar discuţiile ce vor fi necesare, în afara problemelor legate, strict, de fondul funciar, dar de competenţa comisiei, vor fi stipulate punctual", a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu. El a precizat că pe ordinea de zi a şedinţelor se vor introduce cât mai multe localităţi pentru a se ajunge la zi, iar comisia se va întruni săptămânal sau la două săptămâni.
Deşi prefectul Claudiu Palaz a declarat că, pe parcursul acestui an, comisia s-ar mai fi întrunit de trei - patru ori, n-am putut să nu remarcăm că în şedinţa de ieri s-au analizat documentaţii rămase din 2001 şi 2008. Astfel, apar semne de întrebare, mai ales că unele documentaţii, deşi erau vechi, erau tot incomplete, ceea ce a determinat returnarea lor.
Presupuneri şi voturi în consecinţă
De altfel, pe parcursul şedinţei am asistat şi la unele discuţii contradictorii între membri. „Inadvertenţele descoperite au apărut şi din cauza lipsei de profesionalism a celor din primării, care au lucrat documentaţia. În unele cazuri n-au existat schiţe, n-au pregătit documentaţia completă pentru terenurile intravilane şi am fost nevoiţi să le amânăm pentru a fi puse la punct", a precizat prefectul. Situaţii de acest gen au fost semnalate la unele propuneri înaintate de comisiile din Cogealac şi Grădina, iar după „retuşurile" necesare, cazurile vor fi reglementate. „Se vor face adrese către primării, în care vom preciza ce nereguli am constatat şi vom puncta ceea ce trebuie să facă şi sper să se conformeze pentru a putea valida şi acele dosare", a conchis prefectul Claudiu Palaz.
Menţiunile anterioare au survenit ca urmare a poziţiei adoptate de vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, în câteva situaţii apărute la documentele transmise spre validare de Comisia Locală Cogealac. Aici, o suprafaţă importantă din izlazul comunal a fost scoasă pentru împroprietărirea oamenilor. Însă Dragomir a fost singurul care s-a împotrivit validării documentelor deoarece, în opinia sa, primarul ar fi ales preferenţial persoanele ale căror acte au ajuns la Comisia Judeţeană de Fond Funciar. Vicele CJC este de părere că, astfel, s-ar putea isca un conflict între crescătorii de animale şi cei împroprietăriţi pe izlazul comunal şi, în consecinţă, s-a împotrivit. Numai că, aşa cum a precizat prefectul, comisia validează doar legalitatea actelor depuse, modalitatea de desemnare a persoanelor îndreptăţite să fie împroprietărite fiind „atributul şi problema primarilor, care sunt suverani".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp