Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:58 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dupa inundatii, ABADL scoate proiectele din sertar

ro

20 Jul, 2010 00:00 1315 Marime text
În urma inundaţiilor care au avut loc în această lună, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a demarat lucrări de investiţii pentru diminuarea efectelor inundaţiilor în zona Dobrogei.

În acest sens, ABADL a promovat mai multe lucrări în judeţele Constanţa şi Tulcea, lucrări necesare pentru a înlătura riscul inundaţiilor. O astfel de lucrare este aceea pentru regularizarea văilor Agigea şi Lazu, privind lucrări de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii. Scopul acestor acumulări este de atenuare a undelor de viitură în vederea apărării împotriva inundaţiilor a localităţilor Agigea şi Lazu. Lucrările de regularizare propuse sunt necesare şi oportune, deoarece în perioadele cu precipitaţii abundente, în intervale de timp reduse, se concentrează valori importante de debite care deversează malurile existente şi produc inundaţii în zonele joase ale comunei. Totodată, în zona construită, datorită inexistenţei unui sistem de colectare a apelor de ploaie (canalizare pluvială, rigole), acestea se scurg necontrolat, producând pagube în gospodăriile oamenilor. Podeţele din dreptul drumurilor comunale, în prezent, fie lipsesc, fie sunt necorespunzătoare din punct de vedere al rezistenţei şi al capacităţii de transport.

Proiect pentru râul Casimcea

O altă lucrare de investiţii este cea privind regularizarea râului Casimcea. Perimetrul de interes este situat pe valea râului Casimcea şi a afluenţilor acestuia, în zona localităţilor Casimcea, Călugăreni, Nistoreşti, Cheia, Grădina, Runcu şi Pantelimonu de Jos. Din cauza faptului că în zona localităţii Casimcea viiturile pe râu au avut caracter torenţial, cu debite importante, amplificate şi de aportul de apă provenit din afluenţii Pantelimon, Cartal, Râmnicu şi Mucova, s-au produs pagube materiale însemnate. Oportunitatea lucrărilor este justificată de amploarea pagubelor materiale produse de viiturile înregistrate în ultimii 10 ani şi valoarea pagubelor potenţiale care se pot produce ca urmare a nerealizării lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor şi de impactul pe care poate să-l inducă aceste calamităţi asupra locuitorilor zonei.

Şi Tulcea e pe listă

Un alt obiectiv important este lucrarea privind „Apărarea împotriva inundaţiilor localităţii Tudor Vladimirescu, judeţul Tulcea“. Lucrările promovate au scopul de a proteja zona de pagubele produse de inundaţiile care aveau loc anual primăvara şi toamna. Suprafaţa apărată include atât intravilanul cu cele 135 de gospodării şi obiective social - economice şi culturale, cât şi o suprafaţă de teren agricol de 150 ha. Proiectul rezolvă problema apărării localităţii la inundaţii, dar având în vedere că localitatea Tudor Vladimirescu nu are canalizare, cele două diguri care rezolvă problema apărării împotriva inundaţiilor au creat o incintă îndiguită cu suprafaţa apărată de 255 ha. Se constata necesitatea amplasării a cel puţin unei staţii de pompare, în zona cea mai joasă din partea sudică a localităţii, pentru evacuarea apelor pluviale şi evitarea fenomenului de băltire. Având în vedere că fenomenul de eroziune al malului are caracter agresiv şi continuu, s-a constatat reanalizarea proiectului pe zona respectivă. Modernizarea canalului navigabil al Dunării, proiect finanţat de Uniunea Europeană. „Asistenţa tehnică pentru îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun român bulgar al Dunării şi Studii Complementare“, impune retragerea spre uscat a cheului de acostare şi a digului de apărare a localităţii Tudor Vladimirescu, astfel mărindu-se raza de curbură a canalului navigabil.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii