Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:41 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Eroi au fost, eroi (nu) sunt încă Cine sunt cei mai cunoscuţi revoluţionari constănţeni

ro

20 Jan, 2013 22:51 5057 Marime text
revolutionari_constantenii_drapel_revolutie_2.jpgÎn urma unui proiect de lege iniţiat de fostul deputat UDTTMR Aledin Amet, municipiului Constanţa i s-a recunoscut, prin Legea 236/5 decembrie 2011, titlul de oraş martir al Revoluţiei din decembrie 1989.

În cei peste 20 de ani care s-au scurs de la Revoluţia din decembrie 1989, numărul revoluţionarilor constănţeni a crescut. Cunoaştem mai puţin, la ora actuală, câţi dintre ei au fost realmente autorii unor fapte eroice. Totuşi, privit în mod obiectiv, oraşul Constanţa nu a fost, prin comparaţie cu Timişoara şi Bucureşti, tocmai scena unei mari revoluţii. E drept, şi aici au fost existat răniţi. Şi aici au murit oameni. Chiar şi aşa însă numărul celor declaraţi oficial revoluţionari este foarte mare în Constanţa.

Eroi, martiri, medaliaţi

În Monitorul Oficial al României din februarie 1993 a fost publicat decretul privind conferirea titlului de „Erou-martir al Revoluţiei române din decembrie 1989", a titlului de „Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989" şi a medaliei „Revoluţia română din decembrie 1989". Decretul a fost semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu şi contrasemnat de premierul de la acea vreme, Nicolae Văcăroiu, pe 30 noiembrie 1992.

potrivit acestui decret, doar trei constănţeni au primit titlul de „Erou-martir al Revoluţiei române din decembrie 1989". Este vorba despre Viorel Creţu, Gheorghe Pavel şi Samir Tuluş.

De asemenea, 26 de constănţeni au fost distinşi cu titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989".

Asociaţia „Tomis" Constanţa

Constănţenii care au primit titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989" sunt cei mai numeroşi. Printre aceştia se regăsesc foarte multe figuri care fie au fost, fie încă sunt implicate în viaţa politică şi care, într-un fel sau altul, sunt active în spaţiul public.

revolutionari_Nicolae_Moga_02.jpgAşadar, printre cele câteva sute de revoluţionari constănţeni se numără actualul senator USL (Colegiul 2) Nicolae Moga, fost consilier în Consiliul Local Municipal Constanţa. Social democratul se află la al doilea mandat parlamentar.

revolutionari_Ionel_Hasotti.jpgAvocatul Ionel Haşotti, fratele senatorului liberal Puiu Haşotti, fost ministru al Culturii, figurează, de asemenea, pe lista celor distinşi cu titlul de „Luptător pentru victoria Revoluţiei din decembrie 1989".

revolutionari_Mihai_Lupu_01.jpgLiberalii Constantin Matei, actual subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, şi Mihai Lupu, aflat la debutul celui de-al doilea mandat de parlamentar în Colegiul 2 din Camera Deputaţilor se regăsesc, şi ei, pe lista acestor revoluţionari.

Nicolae Cuşa, unul dintre membrii Frontului Salvării Naţionale Constanţa, a fost, de asemenea, distins cu acest titlu.

Pe listă figurează şi avocatul Sorin Calafus, dar şi fostul deputat al minorităţii turce din Constanţa, Metin Cerhez, actual membru PRM.

Nicolae Mavrodin, liderul Asociaţiei Haiducilor, devenit cunoscut mai ales după scandalul provocat cu ocazia Zilei Marinei, în 2011, este, de asemenea, unul dintre cei declaraţi oficial revoluţionari.

Pe lista revoluţionarilor constănţeni regăsim, alături de oamenii politici, şi un artist: caricaturistul Leonte Năstase.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii