Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:00 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exproprieri pentru curatenie pe plaje Elena Udrea va da startul demolarii pe plajele private

ro

13 Mar, 2010 03:38 2904 Marime text
cap_2.jpgCazinoul Mamaia, construcţie emblematică pentru staţiunea căreia îi poartă numele, este şi el în proprietate privată. Nu se ştie dacă va face obiectul exproprierilor, însă cert este că actualii proprietari vor să intervină pentru „desfiinţarea parţială", aşa cum se arată în documentaţia depusă la APM pentru obţinerea acordului de mediu.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat joi, că plajele aflate în proprietate privată pe care se află construcţii vor fi expropriate. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să modifice legislaţia privind exproprierile, astfel încât statul să poată prelua porţiunile de plajă aflate în proprietate privată pe care au fost ridicate construcţii şi să dărâme imobilele. „Vrem să expropriem construcţiile ridicate pe plajele care au ajuns în proprietate privată după anul 1990. Singura modalitate prin care poţi să-i dărâmi este să-i expropriezi", a afirmat Elena Udrea la o dezbatere pe tema urbanismului. Ea a precizat că ministerul poartă discuţii cu autorităţile locale şi vrea să inventarieze construcţiile de pe litoral.

Marian Mitrea: „Se inventariază construcţiile de pe plaje"

În acest context, am încercat să aflăm dacă şi vestitul cazino din staţiunea Mamaia ar putea fi expropriat, având în vedere faptul că se află în proprietate privată.

Pentru a afla mai multe detalii în acest sens l-am contactat telefonic pe directorul Direcţiei Apelor Dobrogea - Litoral, Marian Mitrea. Acesta a precizat că deocamdată nu se ştie despre ce construcţii este vorba, dar că inventarierea construcţiilor de pe plajă este în toi. Directorul DADL a subliniat că ieri a fost finalizată inventarierea lor pentru partea de sud a litoralului şi că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, va fi definitivată şi pentru restul litoralului. „Vom vedea ce este cu aceste construcţii, după care se va lua o hotărâre în privinţa lor", ne-a declarat Marian Mitrea.

Gigi Chiru: „La expropriere se va ţine cont şi de utilitatea publică a zonelor"

Directorul Inspectoratului Teritorial de Construcţii, Gigi Chiru, ne-a declarat că este posibil ca în deciziile de expropriere să se ţină seama şi de utilitatea publică a zonelor vizate pentru a fi expropriate. Şeful ITC a precizat că în cadrul discuţiilor avute cu ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, aceasta s-a referit mai mult la zonele din sudul litoralului, abordând problema construcţiilor care agresează plaja sau care nu se potrivesc peisajului. În privinţa posibilităţii exproprierii cazinoului din Mamaia, şi eventual a desfiinţării sale, Gigi Chiru a precizat că în cazul în care clădirea se află în inventarul clădirilor de artă sau a monumentelor arhitecturale, este nevoie de un aviz special de la Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional.

3_plaje_-_plaja___.jpgCine sunt cei care vor „desfiinţarea parţială" a cazinoului

În mod cert, ministerul nu ar viza demolarea cazinoului din Mamaia, însă, aşa cum s-a relatat într-o ediţie anterioară a ZIUA de Constanţa, există persoane care urmăresc, dacă nu desfiinţarea clădirii emblematice, măcar intervenţii asupra sa.

Proprietarii clădirii sunt acum două firme. Partea de sud a ajuns din patrimoniul Mamaia SA la Mehmetoglu SRL. Societatea, înfiinţată în 1991, o are ca asociat pe Sorina-Gina Hortolomei Moscu (nume care apare şi în dosarul retrocedărilor) şi SC Mega Development, al cărei administrator este chiar asociata. La rândul său, Mega Development are ca asociat firma cipriotă Talmage Overseas. Aceasta din urmă este implicată şi în SC New Home Construct SA, dar şi în City Park Management, una dintre firmele din spatele City Park Mall.

Partea de nord a cazinoului este deţinută de Best Hotels & Tours SRL, care l-a luat tot de la Mamaia SA. Firma are ca unic asociat firma Progetto 2000 Romania SRL şi drept administrator pe italianul Gilberto Bivona. Acţionariatul Progetto 2000 România ni-l prezintă pe afaceristul - preşedinte de club Gheorghe Slabu, dar şi SC Progetto 2000 SRL şi Italian Designer & Construction SRL.

Într-un proiect depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului, se doreşte obţinerea acordului de mediu pentru „desfiinţare parţială imobil S+P+1-3E+4 parţial cu o suprafaţă de 1710 mp". Documentele dezvăluie la un moment dat că 1710 mp înseamnă Complexul Cazinou din Mamaia. Aşadar, cu siguranţă că dacă instituţiile abilitate îşi vor da acordul cazinoul va fi „desfiinţat parţial".

Gică Slabu: „Nu dărâmăm cazinoul"

Întrebat dacă crede că şi cazinoul său se va număra pe lista exproprierilor, Gheorghe Slabu a declarat că nu vede posibil acest lucru întrucât este „este cumpărat legal, cu rate la bănci" şi nu are treabă cu plajele. Despre „desfiinţările" de la cazinou, afaceristul a precizat că nu se dărâmă cazinoul, ci doar că se intenţionează efectuarea de modificări pentru crearea de spaţii verzi, fântâni arteziene, în scopul construirii unui spaţiu atractiv pentru turişti. Rămâne de văzut ce se va întâmpla exact, cu clădirea din inima staţiunii Mamaia.

MDRT: „Nu dărâmăm în niciun caz hoteluri"

Precizăm că am încercat să o contactăm şi pe ministrul Elena Udrea pentru a afla un punct de vedere referitor la exproprierea plajelor private care au construcţii pe ele. Ne-au răspuns la întrebări reprezentanţii Biroului de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. „Ne găsim acum în faza de analiză a regimului de proprietate şi a legalităţii edificării construcţiilor de pe plajele din sudul litoralului. Scopul este acela al salvării plajelor, iar acest fapt comportă două aspecte. Pe de o parte este vorba despre stoparea fenomenului de eroziune, întrucât există nenumărate situaţii în care intervenţiile pentru consolidarea ţărmului sunt îngreunate sau chiar imposibile din cauza construcţiilor. În al doilea rând, trebuie să intervenim dacă vrem, pe viitor, să mai existe turism litoral", ne-au declarat reprezentanţii Biroului de presă al MDRT. Ei au precizat că după ce se va finaliza analiza în sudul litoralului se va analiza fiecare caz în parte. „Sunt cazuri diferite, de construcţii ilegale pe domeniul public, construcţii legale dar neconforme, şi se vor găsi soluţii în funcţie de legislaţia în vigoare", au adăugat reprezentanţii MDRT. Ministerul nu va dărâma în niciun caz unităţile de cazare de pe litoral. „Nu ne propunem în niciun caz să dărâmăm hoteluri", au subliniat reprezentanţii MDRT.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mircea basescu 15 Mar, 2010 12:39 la ce fata are...ar trebui sa se autodemoleze ea prima!!!!!guvern de cacat!!!!!
  • Gigi 14 Mar, 2010 21:17 Pentru Vergu: Imi mai aduc aminte de o initiativa similara prin 2003 cind s-a blocat planul urbanistic in 2-Mai/Vama Veche; nici astazi nu exista un plan urbanistic acolo. Cite locuri de munca si bunastarea a citi oameni au foast afectate de aceasta initiativa, ca sa nu mai punem proprietarii afectati emotional si material. Apropo, nu sint afectat de aceste initiative, vorbesc in comparatie cu ce se intimpla in "democratii batrine", pentru ca daca creem precedente de acest fel este foarte grav pentru proprietatile oamenilor, oriunde ar fi ele in Romania.
  • vergu 14 Mar, 2010 18:53 Dragul meu Gigi,exista mai de mult o lege care interzice orice constructie in apropierea plajei(se specifica si distanta).Daca s-ar fi respectat aceasta lege si inca altele nu se ajungea la situatia asta si iti garantez ca o puscarie nu era suficienta pentru citi primari trebuiau bagati la facultatea de "drept" .Se pare ca lucrurile au inceput sa se miste(Craiova,Rm. Vilcea,Jucu) si poate se ajunge si in Dobrogea.Sa auzim de bine.
  • alexandra 14 Mar, 2010 15:59 Cat ma bucur sa aflu de luarea unei astfel de decizii. Elena Udrea intradevar conduce cu mana de fier ministerul in fruntea caruia se afla si ma bucur ca isi doreste sa valorificam locurile cu potential turistic din Romania. Am citit si eu despre proiectul Nucet- Petrosani si mi-as dori sa existe mai multe initiative de genul acesta.
  • Gigi 14 Mar, 2010 07:19 Initiative de genul acesta pot duce la abuz. Proprietatea privata este garantata de constitutie. Sa iei proprietatea unui om, inidferent cit i-ai da este un abuz imens. A se vedea cazuri renumite, in America de exemplu, unde s-a ajuns la procese celebre pe acest subiect. Intr-un stat de drept nu se poate da o lege dupa cum vrea unul sau altul. Politicienii se numesc si se duc, cetatenii ramin...
  • diana 13 Mar, 2010 18:09 Era si timpul pentru o actiune de genul asta. Imi place ca Elena Udrea conduce cu o mana de fier ministerul in fruntea caruia se afla.
  • alex 13 Mar, 2010 16:17 Cred ca suntem cu totii de acord ca in Romania s-a construit haotic si ca multe locuri deosebite cu potential turistic au fost distruse. Poate cea mai evidenta situatie de genul acesta este cea a litoralului romanesc. Ma bucur ca Elena Udrea se preocupa de acest aspect la fel de mult cum ma bucura si celelalte proiecte ale sale din domeniul turistic (transformare Nucet si Petrosani in statiuni turistice).
  • vergu 13 Mar, 2010 15:49 Daca nu se grabesc,primarul nostru drag si consiliul local din dotare vor pune in posesie toata Mamaia,daca nu cumva si zona Faleza Nord. Peste circa 2 ani vor fi alegeri locale;sa cerem fiecarui consilier care va candida din nou(e greu de presupus ca se vor mai dezlipi de linga stup;unii dintre ei sint acolo de cind "au pus mina" pe democratie),sa demonstreze ce a facut pentru urbe in perioada mandatului.Vom avea mari surprize.