Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:33 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gheorghe Cojocaru - „Orice euro atras reprezintă un câștig pentru oraș" Dialog între români, bulgari și ucraineni, la Murfatlar (galerie foto)

ro

28 Apr, 2012 00:00 1834 Marime text
IMG_3412.jpgPrimăria Murfatlar a organizat ieri o conferință de presă pentru a prezenta stadiul proiectului „Dialog între culturi" aflat în implementare din luna iunie a anului trecut. Proiectul de finanțare a adus bani în orașul Murfatlar dar a favorizat și crearea unei relații de bună vecinătate cu comunități din Bulgaria și Ucraina.

Proiectul „Dialog între culturi" este finanțat de Uniunea Europeană, prin Programului Operațional Comun „Bazinul Mării Negre 2007-2013". Valoarea totală a proiectului este de 246.980,00 euro din care 98.050 euro au revenit partenerului lider, în speță municipalității General Toshevo; 76.530 euro partenerului I - orașul Murfatlar și 72.400 euro - partenerului II - regiunea Bolgrad din Ucraina. Cei trei parteneri și-au propus crearea unei reţele de relaţii de bună vecinătate şi prosperitate regională a comunităţilor din bazinul Mării Negre prin coeziunea culturală şi social-economică a orașelor Gheneral Toshevo, Murfatlar şi Bolgrad şi întărirea colaborării transfrontaliere. În acest sens, tineri voluntari din fiecare regiune au fost implicați în mai multe activități cu caracter social, ecologic, cultural, sportiv și educativ. Până la această dată s-au achiziționat echipamentele IT pentru centrul de informare amenajat special pentru acest proiect în cadrul primăriei Murfatlar, s-a stabilit legătura de video-conferință între parteneri, s-au organizat două concursuri de desen și fotografie în Bulgaria, la General Toshevo, a avut loc seminarul „Patrimoniul cultural istoric de bază pentru dezvoltarea turismului prin popularizarea transfrontalieră" și s-au instruit tinerii pentru stabilirea video-conferinței prin internet între parteneri. Primarul oraşului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru a precizat că a încercat să aducă orice euro în localitate. „Fiecare proiect are şi o parte ce se adresează investiţiilor. Ca dovadă, prin acest proiect transfrontalier am achiziţionat laptopuri, sistem audio, placă interactivă, lucruri pe care nu le-aş fi putut cumpăra din cauza unei ordonanţe de urgenţă care îmi interzice să iau astfel de echipamente", a precizat, în cadrul conferinței de presă, șeful autorității locale. Proiectul continuă în prezent, în orașul Murfatlar, prin inițierea unor cursuri de învățare a limbilor bulgară și ucraineană de către tinerii voluntari pentru ca relația dintre beneficiari să se poată desfășura în condiții optime. De asemenea, au fost realizate și o parte din materialele de publicitate gen bannere, fluturași, postere.

Cei trei parteneri uniți prin cântec, dans și obiceiuri

Proiectul se va finaliza in iunie anul acesta. Înainte de a încheia proiectul, cei trei parteneri vor organiza Festivalul folcloric transfrontalier „Cântece și dansuri fără frontiere". Evenimentul va debuta în luna mai, cel mai probabil pe data de 19, în orașul Murfatlar, unde vor participa câte 40 de tineri cu vârste între 18 - 35 de ani, din cele trei regiuni. „Ne-am fi dorit să organizăm festivalul pe data de 1 Mai în Rezervația Fântânița pentru a avea un public spectator cât mai larg și divers. Însă procedura de achiziția a fost greoaie, anunțul de licitație fiind publicat pe SEAP abia pe data de 25 aprilie. Ca atare vom organiza festivalul în cursul lunii mai. Probabil aceasta va avea loc în curtea liceului", a explicat Gheorghe Cojocaru. Cei mai buni dintre cei mai buni competitori vor intra în finala festivalului ce se va desfășura în Bulgaria, la General Toshevo. Cele 90 de persoane așteptate să sosească în luna mai la Murfatlar vor fi cazate în orașul gazdă dar și în Constanța. Invitații vor merge și într-o excursie pentru a cunoaște orașul Constanța. Deși proiectul se va încheia în luna iunie, el va exista în continuare prin intermediul rețelei de socializare care va continua să funcționeze cel puțin cinci ani. „În cadrul viitoarelor video-conferințe desfășurate on-line, voluntarii din cele trei regiuni vor putea comunica în continuare și discuta orice, chiar și idei de afaceri", a precizat primarul Gheorghe Cojocaru.

Primăria Murfatlar a atras zeci de proiecte de finanțare

Proiectul „Dialog între culturi" nu este singurul proiect cu finanțare europeană derulat de primăria Murfatlar. În parteneriat cu municipalitatea General Toshevo, din Bulgaria, primăria Murfatlar are în plan și modernizarea orașului. Mai precis vor fi investiți bani europeni pentru realizarea unor litere volumetrice cu denumirea orașului ce vor fi montate pe Dealul Tibisir, dar și a nouă totemuri ce vor fi amplasate la intrările din oraș. Proiectul prevede și amenajarea unei zone de picnic și grătar cu locuri de campare în Rezervația Fântânița. Tot cu finanțare de la UE se va desfășura în scop turistic și Festivalul Multiculturalității Dobrogene. Autoritatea locală a mai atras fonduri europene pentru amenajarea unui parc dar și pentru asfaltarea străzilor din oraș - proiect ce va începe în curând. Calitatea serviciilor oferite de primărie vor fi și ele îmbunătățite prin intermediul unui alt proiect de finanțare. De asemenea tot cu bani europeni se vor organiza, pe raza orașului Murfatlar, două cursuri de formare profesională. Se așteptă și fonduri europene pentru montarea de camere video în oraș. „În acest moment la nivelul Uniunii Europene se discută pe ce domenii vor fi dați banii în perioada 2013-2020. Eu îmi doresc să putem accesa bani pentru îmbunătățirea infrastructurii gen reabilitarea termică a blocurilor și nu numai. În perioada 2007-2013 au venit mulți bani pentru proiecte culturale dar și pentru formarea profesională, acum îmi doresc să fie alocate fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii", a declarat primarul Gheorghe Cojocaru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii