Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:07 13 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradarea cerealelor scoate banii din buzunarele agricultorilor

ro

05 Oct, 2004 00:00 4133 Marime text

Recolta de grau din acest an s-a ridicat la 7 milioane de tone, statul subventionand doar 1,2 milioane de tone la depozitare * Ministerul Agriculturii, printr-un act normativ, ii obliga pe producatori sa gradeze graul pe care-l duc la depozite, platind alte taxe care se vor adauga la costurile de productie * Gradarea semintelor de consum a devenit obligatorie incepand cu 1 iunie 2003, asa cum este reglementata prin Legea 149/2003 * Procedura de clasificare este scumpa, implica pregatirea gradatorilor, dotari tehnice, iar banii trebuie recuperati de la producatori prin taxe care sunt intre 1,5 si 2 euro pe tona * Cei care vor grada cerealele fara sa detina autorizatie vor plati amenzi intre 25 si 50 milioane lei

Potrivit statisticilor, in acest an s-a realizat cea mai mare productie de grau din istoria Romaniei. Doar ca agricultorii, fie particulari, fie asociatie, refuza sa vanda sub pretul minim de 5500 lei/kilogram pentru ca nu-si pot acoperi costurile de productie. Piata ofera acum preturi intre 3500 si 4500 de lei pe kilogram, in functie de calitate. In silozurile romanesti, cu o capacitate de 10 milioane de tone, distribuita in 195 de locatii, abia se gasesc 3 milioane de tone, iar depozitarii trec ei insisi printr-un haos cumplit, date fiind subventionarea de catre stat doar a unei cantitati de 1,2 milioane de tone si taxele mari de gradare pe care sunt nevoiti sa le perceapa oamenilor, conform legii. Pe langa costurile de productie, in urma unei initiative a statului roman, Ministerul Agriculturii ii obliga pe producatori sa gradeze graul pe care-l duc la depozite, platind alte taxe aferente.Gradarea isi gaseste echivalentul in cuvantul clasificare, fiind de fapt o operatiune de separare a loturilor de produs, pe clase si grade de calitate, conform unor conditii adoptate de Romania dupa normele europene, pentru un numar de 12 produse: grau, grau dur, secara, orz, ovaz, porumb, fasole, mazare, in, floarea-soarelui, soia si rapita. In principiu gradarea realizeaza conservarea reala a produsului la cantitatea predata si constituie prima veriga a sistemului Certificatelor de depozit si a Fondului de garantare. O importanta mare in obtinerea gradului I la produsul de consum o constituie samanta folosita la infiintarea culturii conform listelor oficiale ale soiurilor, masa hectolitrica si impuritatile. Umiditatea si infestarea nu influenteaza gradul, iar glutenul si indicele de deformare sunt considerati parametri comerciali. Gradarea semintelor de consum a devenit obligatorie incepand cu 1 iunie 2003, asa cum este reglementata prin Legea 149/2003. Doar ca gradarea este inutila pe piata pentru ca nimeni nu cumpara cereale gradate. Aceasta norma pe care au introdus-o este luata din statul Ontario (Canada), dar in Uniunea Europeana nu exista. Aceasta procedura de clasificare este scumpa, implica pregatirea gradatorilor, dotari tehnice, iar banii trebuie recuperati de la producatori prin taxe care sunt intre 1,5 si 2 euro pe tona, motiv pentru care producatorii fug de depozitari, pentru a nu avea costuri suplimentare.

Sanctiuni pentru nerespectarea gradarii cerealelor

Persoanele care vor grada cerealele fara a avea autorizatie sau licenta eliberata de Ministerul Agriculturii vor plati amenzi cuprinse intre 25 milioane de lei si 50 milioane de lei. "Avem in Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala doi inspectori care au atestat de gradatori, asemenea personal punand la dispozitie si doi dintre depozitarii de cereale din judet", a declarat Sorin Bulancea, director general al DADR. Aceleasi amenzi vor fi platite si de persoanele autorizate daca, imediat dupa ce au gradat semintele de consum, nu vor trece rezultatele in formularele specializate pentru inregistrarea cerealelor. Potrivit actelor normative existente, productia de seminte ar trebui depozitata in loturi care sa aiba aspect, stare fizica si alte caracteristici specifice similare. Separarea cerealelor in functie de calitate se realizeaza, la depozitare, de catre persoane autorizate de catre Comisia Nationala de Gradare. Daca tariful de gradare si criteriile calitative de separare a loturilor de seminte nu vor fi afisate la loc vizibil, depozitarii vor fi amendati cu sume cuprinse intre 50 si 80 milioane de lei. Tot cu 80 milioane de lei vor fi sanctionati si gradatorii ce nu trimit raportul lunar privind cantitatile de seminte sortate si clasificate. In schimb, cele mai mari penalizari ajung la 100 milioane de lei, iar acestea se vor acorda in cazurile in care gradarea cerealelor nu se efectueaza la punctele de receptie a semintelor stabilite prin lege.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii