Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:55 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gradinitele sunt supraaglomerate

ro

31 May, 2003 00:00 939 Marime text

Noua lege a invatamantului naste controverse

Conducerile unitatilor scolare considera ca obligativitatea inscrierii elevilor in clasa I de la sase ani sa intre in vigoare din acest an, fara a mai acorda parintilor perioada de gratie * S-a creat o incurcatura la nivel organizatoric deoarece parintii care si-au inscris initial copiii la scoala ii retrag si ii reinscriu la gradinite * Desi, in mod normal, in grupele de la gradinite trebuie sa fie maxim 10-20 de copii, in realitate exista 25-35 de copii * Conform Legii invatamantului, la gradinita se pot inscrie copii cu varste intre 3-5 ani, insa este posibil ca, in acest an, multi copii de trei si patru ani sa nu poata fi inscrisi

La Colegiul Tehnic "Tomis" din Constanta a avut loc, ieri, o intalnire a reprezentantilor Institutului de Stiinte ale Educatiei din Bucuresti cu directorii coordonatori zonali, inspectori si membrii comitetelor de parinti, in vederea intelegerii noului proiect de reforma initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii. Intalnirea s-a desfasurat pe doua planuri, respectiv la nivelul unitatilor scolare din mediul rural si al celor din urban. Scopul intalnirii a fost de a evidentia reactiile oamenilor scolii la noile schimbari care au loc in domeniul educatiei. Au avut loc discutii deschise, directorii si parintii exprimandu-si opiniile vizavi de aceasta problema. La intalnire au participat directorii unitatilor scolare din Cobadin, Corbu, Cogealac, Mihai Viteazu, Cumpana, Tuzla, Siminoc, Valu lui Traian, Urluia si Sacele. Dezbaterile au avut ca tema coborarea limitei inferioare a varstei de acces la invatamantul obligatoriu si prelungirea duratei invatamantului obligatoriu la zece ani.

Populatia prescolara a ramas constanta

Printre problemele ridicate de participanti a fost faptul ca ar fi trebui ca obligativitatea inscrierii elevilor in clasa I de la sase ani sa intre in vigoare din acest an, fara a mai acorda parintilor perioada de gratie. Cadrele didactice au amintit ca exista parinti care nu vor dori sa-si inscrie copiii la scoala pentru ca invatatorul care il considera cel mai potrivit pentru copilul sau va avea din nou clasa I in anul scolar 2004/2005. De asemenea, s-a creat o incurcatura la nivel organizatoric deoarece parintii care si-au inscris initial copiii la scoala se retrag si se intorc la gradinite, pentru ca multi nu au cu cine sa-si lase copiii dupa program. "In Constanta exista putine scoli unde se organizeaza activitati dupa programul normal, pentru ca majoritatea au elevi care invata in doua si chiar trei ture. Nu sunt spatii suficiente pentru astfel de activitati", a declarat inspectorul scolar Irinela Nicolae. Aceasta a mai precizat ca problema educatoarelor nu este valabila si pentru Constanta, in gradinite fiind foarte multi copii. Desi, in mod normal, in grupele de la gradinite trebuie sa fie maxim 10-20 de copii, in realitate exista 25-35 de copii. Conform Legii invatamantului, la gradinita se pot inscrie copii cu varste intre 3-5 ani, insa este posibil ca, in acest an, multi copii de trei si patru ani sa nu poata fi inscrisi pentru ca numerosi parinti vor prefera sa-i mai tina acasa pana la varsta de sapte ani. Inspectorul scolar Irinela Nicolae a mentionat ca, in ultimii ani, populatia prescolara a ramas constanta si doar in unele localitati indepartate s-a semnalat o descrestere.

Discutii cu parintii

Pe de alta parte, reprezentantii parintilor considera ca micutii nu se vor putea concentra la ore, in ciuda noului curriculum si a cursului de 35 de minute. Ei au atras atentia asupra dificultatilor care vor fi in cazul in care se vor constitui clase eterogene de copii cu varste de sase si sapte ani, mai ales in scolile din localitatile indepartate. Pentru rezolvarea problemei s-a propus organizarea unor intalniri intre directorii unitatilor scolare si parintii copiilor care implinesc sase ani, in vederea unor discutii in temeiul noii legi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii