Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:24 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Grea e viata la Albesti

ro

12 Feb, 2008 00:00 3941 Marime text
1202762973.jpg

In 16 ani de cand se afla in fruntea comunei, Marian Gascan nu a facut mare lucru pentru locuitorii care i-au acordat increderea la fiecare mandat

Comuna Albesti este una dintre cele mai intinse din judetul Constanta, avand in administrare nu mai putin de cinci localitati. Desi se afla la o distanta de doar 15 kilometri de municipiul Mangalia, se observa o mare diferenta in ce priveste gradul de civilizatie, si nu este vorba numai despre deosebirea intre mediul rural si urban. Primarul comunei este de 16 ani social-democratul Marian Gascan. Desi este un asa-zis fiu al satului, fiind nascut in localitatea Coroana, ce apartine de comuna, activitatea lui nu pare sa fi fost in slujba comunitatii, pentru simplu motiv ca satele componente arata deplorabil, iar conditiile de trai sunt la limita supravietuirii. Un lucru la care primarul Marian Gascan pare ca se pricepe de minune sunt disputele politice. Dupa repetate conflicte avute cu membrii Consiliului Local, edilul din Albesti si-a vazut visul cu ochii: conduce localitatea de unul singur, fara consilieri. Pe motiv ca membrii Consiliului Local nu se mai intrunisera in sedinta de trei luni, primarul pe viata Marian Gascan a solicitat prefectului Constantei, la sfarsitul anului trecut, dizolvarea Consiliului. Trei dintre consilieri, Cristian Necsulescu, Marin Voicu si Gheorghe Moldovan, au contestat decizia luata de prefectul Danut Culetu, care a hotarat dizolvarea Consiliului Local Albesti. Acestia sustin ca nici macar nu au fost anuntati in legatura cu termenul stabilit de instanta pentru judecarea solicitarii lor si ca, desi ei erau cei care au contestat decizia prefectului, nici nu au fost primiti in sala sectiei contencios-administrativ a Tribunalului Constanta pentru a-si sustine opinia. Mai mult, presedintele de sedinta le-ar fi spus ca nu este nevoie de prezenta lor in sala pentru ca sunt reprezentati, (surpriza!), de catre primarul Marian Gascan si de secretarul Primariei Albesti. Prefectul Constantei a decis, in decembrie 2007, ca, pana la alegerile locale, administratia locala din Albesti va functiona pe baza bugetului din 2007.

Gunoiul - mizeria langa puturile de apa

Pe cat de bine se pricepe primarul sa dezbine Consiliul Local, pe atat de putin se implica in treburile comunitatii locale pe care o reprezinta. Pare incredibil, insa, in 16 ani de cand este primarul comunei Albesti, Marian Gascan nu a facut mare lucru. Dupa cum arata peisajul, ai zice ca satele comunei se gasesc intr-o tara din lumea a treia. Nu tu alimentare cu apa, nu tu drumuri ca lumea, iluminat public pe alocuri etc. In satul Arsa, casele par ingropate in noroaie. Baltoacele se intind uneori pe toata latimea strazii, facand dificila chiar si trecerea unei masini, daramite a oamenilor. Gunoaiele fac parte din decor, fiind raspandite pe toata valea satului. Pe langa faptul ca panorama este dezolanta, gramezile de gunoaie reprezinta un pericol major pentru populatie, avand in vedere ca sunt depozitate la o distanta foarte mica de puturile din care oamenii iau apa. Depozitul de gunoaie de pe valea satului este un adevarat focar de infectii pentru comunitate si este ciudat cum de nimeni nu a sesizat pana acum acest fapt alarmant. Probabil ca autoritatile asteapta ca cineva sa se imbolnaveasca pentru a lua masuri concrete. Si la capitolul utilitati, satul Arsa este deficitar. Strazile interioare nu sunt nici macar pietruite, iar soseaua care face legatura cu drumul judetean este doar pietruita si plina de gropi, fapt care face ca firmele de transport sa nu-si trimita masinile pana in sat. In aceste conditii, oamenii sunt nevoiti sa mearga pe jos pana la soseaua ce duce spre Mangalia. De asemenea, in cea mai mare parte a satului nu exista iluminat public, astfel incat, la caderea noptii, oamenii risca sa cada in balti

"Murim cu zile"

Satul are dispensar, dar nu are medic. Cladirea, parasita in momentul de fata, a fost reabilitata in urma cu patru ani, iar pe lucrari s-au platit nu mai putin de 300.000 lei, trei miliarde lei la vremea respectiva. "Este foarte, foarte greu pentru noi. Nu avem de unde sa luam o reteta cand avem nevoie. Daca te imbolnavesti, poti sa mori cu zile aici, ca nu are cine sa-ti faca macar o injectie", ne-a declarat o femeie care trecea cu greu peste baltile de pe strazi in drumul catre casa. Scoala arata si ea de parca ar fi fost parasita, si nu pentru ca elevii se aflau in vacanta. Parcul de joaca pentru copii, a carui amenajare a costat in jur de 160 milioane lei vechi, arata ca o ruina. Oriunde te-ai uita, vezi dezinteresul autoritatii locale. Desi este resedinta comunei, nici localitatea Albesti nu arata prea bine.

Gunoi chiar si in "parcul" din fata casei primarului

Parcul din centru, despre care aflam ca a fost amenajat de nemti, pe vremuri, este plin de gunoaie. Desigur, este vorba si despre bunul-simt al fiecaruia, unora le lipseste cu desavarsire, dar este vorba si despre neimplicarea administratiei locale, care tolereaza ingroparea in gunoaie a spatiilor verzi. Culmea este ca si casa primarului are vedere la asa-zisul parc si, prin urmare, logic ar fi ca edilul sa dea cu ochii de gramezile de deseuri in fiecare zi. Se pare insa ca mormanele sunt acceptate de autoritati pentru ca au ajuns sa faca parte din decorul fiecarei localitati a comunei.

"Dumnezeu cu mila!"

De la drumul judetean si pana in satul Coroana sunt sapte kilometri. Drumul care leaga satul de soseaua spre Mangalia a fost pietruit acum doi ani, dupa cum aflam de la sateni, insa, desi s-au investit bani multi (a fost realizata prin fonduri SAPARD), lucrarea a fost facuta de mantuiala, pentru ca este deja plina de gropi. La fel ca si la Arsa, niciun microbuz nu ajunge in sat. Oamenii sunt nevoiti sa parcurga intreaga distanta pe jos, si daca ninge, si daca ploua. "Uneori, facem si mai mult de doua ore pana la Albesti. E de mers, dar n-avem ce face, ne trebuie o reteta, un medicament, trebuie sa mergem", a povestit o femeie din Coroana. "Eu vin de la dispensar si am mers sa iau o reteta, ca am copilul grav bolnav. Nu pot sa-l las asa. Am fost si ieri, si azi si ma mai duc si saptamana viitoare. Cat om fi in putere, o sa mergem, apoi mila Domnului!", a adaugat ea. Ca si la Arsa, si la Coroana, gunoaiele sunt pretutindeni. Si aici sunt depozitate in apropierea puturilor de apa. Satul Vartop are o scoala frumoasa, cel putin asa se vede dinafara, dar cam atat. Dispensarul nu are medic, cateva case marginase nu au curent electric, iar caminul cultural se afla in paragina. Mana primarului, care se ocupa de administrarea comunei de 16 ani, nu se vede nici in satul Cotu Vaii. Problemele sunt asemanatoare. Scoala si caminul cultural din localitate servesc drept paravan pentru alte gramezi de gunoaie.

Primarul a vrut sa intimideze presa

Caracterul vulcanic al primarului a rabufnit nu numai fata de consilierii sai, ci si fata de reprezentantii mass-media. Reporterul ZIUA de Constanta, aflat la Albesti in interes de serviciu, a avut o confruntare fatisa cu primarul Marian Gascan. In timp ce reporterul se afla in satul Vartop si fotografia biserica din localitate, de pe domeniul public, a fost abordat de primarul Gascan in persoana. Dupa ce a trimis doua masini pe urmele jurnalistului ZIUA de Constanta, primarul nu a mai rabdat si si-a facut si el aparitia, cerand explicatii pentru fotografierea unor institutii publice. Trei masini s-au aliniat ca la un semn in spatele autoturismului in care se afla reporterul si din ele au coborat primarul, viceprimarul si un apropiat al acestora. "Ce cautati aici? Ce pozati? De ce nu ati venit sa ma intrebati si pe mine?! Lasati ca am chemat si politia!", s-a isterizat primarul. I s-a explicat ca demersul jurnalistic viza inclusiv o discutie cu domnia-sa, insa chiar si acest lucru nu a parut sa il lamureasca. Reporterul i-a raspuns, la randul sau, edilului ca isi face meseria, ca pozeaza pe domeniul public o institutie publica si ca nu intelege de ce primarul comunei a recurs la intimidari, cu urmari ca in filme si cu amenintari cu politia. Din fericire, incidentul s-a incheiat repede, iar reporterul s-a vazut nevoit sa anunte organele de ordine, pentru a-si asigura securitatea personala pana la parasirea zonei.

Disperarea... electorala

Singura explicatie pentru comportamentul aberant al primarului Marian Gascan, care nu face cinste nimanui, daramite unui primar, care se pare ca nu a invatat mai nimic in 16 ani de activitate in administratie, ar fi disperarea de a nu-si pierde postul la alegerile din acest an. Adevarul este ca primarul din Albesti are de ce se teme, avand in vedere ca in aproape doua decenii nu a facut mai nimic pentru oamenii care l-au votat. Politia locala a spus insa ca va fi cu ochii pe toata lumea in campania electorala, astfel incat candidatii sa nu faca vreo miscare in afara legii.

Scris de: {autor}Manuela MOLDOVEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii