Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:14 05 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hapsanul primar Onescu

ro

15 Dec, 2007 00:00 2045 Marime text
1197659707.jpg

Florin Onescu, de la Lipnita, vrea sa ia cu japca, de la maicutele schitului, un teren care nu apartine comunei

Ca orice ales din fruntea unei comunitati care vrea sa arate ca este in slujba localnicilor, edilul din Lipnita cere in instanta un teren al manastirii. Pe care vrea sa faca un teren de sport, impiedicandu-le pe maicute sa ridice un azil pentru batranii din zona. Pentru ca nu mai are din ce sa se infrupte, primarul Florin Onescu, a pus ochii pe un teren care a fost donat de un enorias bucurestean, manastirii cu hramul Sfantul Ioan Botezatorul si Sfantul Mucenic Dasie, din Lipnita. In felul acesta, el le face viata amara atat celor sapte maicute ale schitului, dar si fostului proprietar al pamantului. Acum aproape trei ani, Onescu i-a actionat in instanta si, de atunci, nu mai au liniste, mai ales ca primarul pesedist Onescu se si grabeste sa rezolve cazul, pentru a culege din nou voturi de la alegatori. Si asta pentru ca pe pamantul schitului, a repartizat cateva loturi pentru construirea de locuinte pentru tineri, dar vrea sa faca si un teren de sport. Numai ca, asa cum spuneam, pe terenul altcuiva, nu pe al primariei. Edilul nici nu tine seama ca maicutele au un proiect de construire, chiar pe pamantul pe care l-a primit prin donatie, a unui azil pentru persoanele varstnice si nevoiase, dintre care multe vor fi chiar din satele pe care le pastoreste Onescu. Dar, nu. Pentru primar este esential terenul de fotbal, chiar daca populatia din Lipnita este imbatranita si aproape ca nici nu mai are cine bate mingea, in afara de cativa copii care tanjesc si ei dupa viata de la oras si, imediat ce vor putea, vor parasi satul.

Maicutele, victimele primarului

Stareta manastirii, maica Onufria, spune ca nici una din calugaritele de aici nu ar vrea sa fie amestecate in acest conflict. Ele au nevoie de liniste, sa se poata ruga si sa-si poata duce la bun sfarsit misiunile sociale si crestinesti pe care le au. "Societatea bucuresteana care a avut terenul, l-a donat manastirii, iar manastirea a intabulat lotul, toate actele fiind in regula, pentru ca nimeni nu ar semna un astfel de document, daca ar fi fost ceva probleme", ne-a declarat maica stareta. In acest sens ne-a prezentat drept dovada si Incheierea numarul 2805 din data de 15 iulie 2005, emis de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, document pe care primarul vrea sa-l anuleze. Maica Onufria mai spune ca donatorul, al carui nume il vom trece sub tacere, a facut contractul de donatie, in care este prinsa o clauza care prevede ca "in cazul unor litigii cu incidenta asupra dreptului de proprietate transmis va suporta toate cheltuielile de judecata si va asigura asistenta juridica". Ceea ce s-a si intamplat. Asa se face ca, in dosarul 689/256/2006, primarul si consiliul local au inceput lupta cu Schitu Lipnita, prin maica stareta, pe de o parte si SC Cemaco Construct, pe de alta parte. Printre altele, primarul reclama, fara sa fi citit cu atentie documentele pe care le are, ca pentru a se ascunde o ilegalitate, bunurile imobile, dar mai ales terenul, au fost instrainate de catre Agroindustriala Dobrogeana, prima firma care le-a cumparat. Numai ca nici unul dintre cei care au avut de-a face cu documentele, vorbim de Consiliul Local si Primaria, nu au observat un amanunt foarte important: firma doar si-a schimbat numele si nimic mai mult, acum denumindu-se Cemaco Construct. Dar pentru primar este foarte importanta zona pe care trebuie sa faca un teren de sport si cele cateva loturi pentru case, toate electorale.

Se face stramutarea procesului

Indiferent ce ne-ar spune primarul, vina trebuie cautata tot acolo, in primarie. Si trebuie vazut cum a fost posibil sa se dea terenuri pentru construit case si teren pentru sport pe un lot aflat deja in proprietate privata, in conditiile in care primaria detine toate documentele de privatizare a pamanturilor. Si in felul acesta ar fi trebuit sa stie care este situatia juridica a acestora. Dar nestiinta primarului si a celor care il inconjoara in aparatul primariei, a facut sa se declanseze o adevarata sarabanda a proceselor: societatea proprietara a terenurilor a dat in judecata Consiliul Local, firma si schitul. Singurele care sufera sunt tot maicutele, mai ales ca, este greu de presupus ca ar putea cineva sa faca o donatie unui lacas sfant, bunuri imobile care sa aiba situatia juridica incerta si sa creeze tot felul de neplaceri beneficiarului. Mai trebuie spus ca acelasi donator a dat si manastirii Dervent alte zece hectare de pamant, dar acolo, primarul percepe altfel problemele si nu creeaza impresia ca se lupta pentru cetateni. La termenul din 7 decembrie, donatorul a solicitat instantei stramutarea dosarului la Curtea Suprema pentru ca, de trei ani de cand a inceput procesul, se tergiverseaza solutionarea cazului, desi este unul simplu si clar, documentele fiind graitoare in acest sens.

Scris de: {autor}Emilian ANDREI{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii