În perioada 2008 - 2012 Fundaţia Consiliului Judeţean s-a „înfruptat" din bani publici pentru susţinerea unei culturi îndoielnice
În perioada 2008 - 2012: Fundaţia Consiliului Judeţean s-a „înfruptat" din bani publici pentru susţinerea
Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat, în şedinţa din februarie, Protocolul de colaborare dintre CJC şi Fundaţia „Fantasio" Constanţa, în vederea organizării Programului de evenimente culturale pe anul 2012.
Prin această hotărâre a fost aprobată şi alocarea sumei de 3.000.000 de lei pentru realizarea programului de evenimente culturale, „restul finanţării fiind asigurată din fonduri ale CJC şi ale Fundaţiei «Fantasio», din subvenţii şi din sponsorizări". Potrivit hotărârii, este vorba despre Festivalul Naţional de Film de la Mamaia 2012, Festivalul Naţional al Orchestrelor de Lăutari, Programul „Donează o carte pentru copiii din mediul rural", Concurs de Pictură organizat de Ziua Internaţională a Copilului - 1 iunie 2012, Programul Cultural Educativ pentru Copii şi Tineret din judeţul Constanţa, Preselecţie pentru Festivalul Naţional de Muzică Uşoară Mamaia 2012 - Campania „Mamaia caută o vedetă", Preselecţie pentru Festivalul Naţional al Cântecului şi Dansului Popular Românesc Mamaia 2012 - Campania „Folclor... la mare căutare" şi Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean. Aşadar, toată galeria de evenimente cvasi-culturale, pe care CJC şi Fundaţia „Fantasio" s-au obişnuit să le regizeze în ultimii ani.
Cultură după chipul şi asemănarea CJC
Să ne aducem însă aminte de „venirea pe lume" a Fundaţiei „Fantasio". Pe 25 martie 2005, CJC aproba, în şedinţă ordinară, participarea sa la înfiinţarea Fundaţiei „Fantasio" Constanţa, prin HCJ 48. Preşedintele de atunci al fundaţiei ocupă şi acum această funcţie, fiind vorba despre Virgil Iosif. Ceea ce însă puţini îşi mai aduc aminte este obiectivul acestei fundaţii. Potrivit Articolului 8 al hotărârii mai sus menţionate, Fundaţia „Fantasio" are drept obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi a coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean". Ei bine, în 2012, acum când cultura constănţeană abia mai „respiră", după ce instituţiilor de cultură li s-a pus efectiv cruce (Muzeul „Lucian Grigorescu" din Medgidia a fost închis în 2009), după ce muzeele constănţene au trecut prin tot soiul de reorganizări care au sfidat logica, ne putem, firesc, întreba: care este menirea acestei fundaţii? Dar a CJC, având în vedere că are în subordine instituţii de cultură?
Festivalul Fanfarelor, fuse, fuse şi se duse...
Dacă aruncăm o privire doar asupra sumelor de bani de care a beneficiat Fundaţia „Fantasio" în ultimul ciclu electoral (2008 - 2012), situaţia se defineşte roz pentru aceasta. În 2008, printr-o hotărâre aprobată pe 14 mai, fundaţia primeşte suma de 300.000 de lei pentru „organizarea Festivalului Fanfarelor, ediţia I". În afară de acea primă ediţie, nu ne amintim ca muzica de fanfară să fi răsunat prin Constanţa. Mai mult, alocarea a 300.000 de lei, bani publici, pentru un eveniment de asemenea natură poate părea un gest de sfidare.
„Fără număr, fără număr"
A urmat, în toamna lui 2008, hotărârea prin care aceeaşi fundaţie primeşte 1.230.000 de lei „pentru dezvoltarea vieţii culturale în judeţul Constanţa prin organizarea şi desfăşurarea de activităţi cultural-artistice pentru valorificarea şi promovarea culturii tradiţionale, păstrarea tradiţiilor, conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, dezvoltarea unei imagini culturale proprii şi a unui spaţiu cultural caracteristic". Judeţul Constanţa nu a înregistrat, în ultimii patru ani, o evoluţie culturală nici la nivel naţional, nici la nivel european. Din contră, oraşul port este departe de ceea ce am putea numi un veritabil centru cultural.
În septembrie 2009, CJC alocă fundaţiei 290.000 de lei pentru organizarea „Zilei Recoltei", ediţia a II-a, la Pavilionul Expoziţional Constanţa. Aceeaşi sumă merge la fundaţie, printr-o hotărâre aprobată în aceeaşi lună, şi pentru organizarea „Sărbătorii Vinului Dobrogean" 2009, ediţia a II-a.
Pe 23 august 2010, CJC aprobă o hotărâre privind alocarea sumei de 3.000.000 de lei în vederea realizării programului cultural pe 2010. În acelaşi an, alţi 300.000 de lei merg către Fundaţia „Fantasio" pentru desfăşurarea „Programului Judeţean Cultural Educativ" în perioada octombrie 2010 - mai 2011. Un an mai târziu, suma de 362.500 de lei ia drumul fundaţiei de suflet a CJC pentru organizarea şi desfăşurarea Programului „Spectacole pentru Copii -Constanţa Estival 2011". Aşadar, pe principiul „fără număr, fără număr", Fundaţia CJC s-a înfruptat din milioane de lei pentru susţinerea a tot soiul de pseudo-evenimente culturale.
Fundaţia administrează Pavilionul Expoziţional
Nu mai puţin important este că, potrivit unei hotărâri de CJC din mai 2009, Fundaţia „Fantasio" administrează Pavilionul Expoziţional Constanţa, locul preferat de Consiliul Judeţean pentru tot felul de acţiuni. Pavilionul e locul în care, de câţiva ani, este „pus în scenă" evenimentul „Sărbătoarea vinului dobrogean".
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp