Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:42 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interventii chirurgicale, abia de anul viitor

ro

25 Nov, 2009 00:41 1594 Marime text
cap1.jpgMedicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) nu vor mai opera, până în ianuarie, decât urgenţele şi cazurile foarte grave.

Pacienţii SCJU Constanţa au un nou motiv de nemulţumire, după ce managerul spitalului, Dan Căpăţână, împreună cu şefii de secţii, a decis să limiteze numărul intervenţiilor chirurgicale. Până la începutul anului viitor vor fi operate doar urgenţele şi cazurile care nu mai pot suporta amânare.

De exemplu, un pacient care suferă de mai mulţi ani de ulcer mai poate aştepta, potrivit reprezentanţilor SCJU, încă două luni până la intervenţie. Totuşi, în momentul în care ulcerul devine acut, operaţia se efectuează chiar dacă lista de aşteptare este una lungă.

Decizia amânării operaţiilor a fost luată, potrivit dr. Căpăţân, din mai multe considerente. În primul rând, există pandemia de gripă şi SCJU Constanţa trebuie să aibă un număr de paturi libere, la care să apeleze în caz de nevoie. Din acest motiv, şi activitatea secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă este restrânsă. În consecinţă, numărul paturilor destinate supravegherii şi tratamentului post operator şi terapiei intensive este limitat.

Un alt motiv îl constituie Legea 329/2009, care obligă unităţile sanitare să reducă cheltuielile de personal cu 15.5%. Astfel, cadrele medicale trebuie să-şi ia zile libere, fără plată, măsură care scurtează programul de lucru al tuturor secţiilor din spital.

director_spitalul_judetean_dan_capatana_03.jpgCel de-al treilea motiv pentru care intervenţiile chirurgicale ce nu reprezintă urgenţe sunt amânate îl constituie fondurile insuficiente. Dr. Dan Căpăţână a precizat că finanţarea lunilor noiembrie şi decembrie acoperă, la această oră, doar salariile personalului sanitar aferente acestor două luni.

Managerul SCJU Constanţa a precizat că cele mai mari costuri sunt în zona chirurgicală, iar acestea nu mai pot fi suportate. Antibioticele şi alte materiale necesare intervenţiilor chirurgicale încă mai există în spital, potrivit reprezentanţilor SCJU, însă într-un procent limitat, care acoperă doar urgenţele.

Totuşi, situaţia ar fi alta dacă SCJU ar primi o nouă finanţare. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, pacienţii se vor putea opera doar începând cu luna ianuarie.

Dr. Dan Căpăţână a precizat însă că SCJU dispune, la această oră, de toate medicamentele şi materialele necesare. Totuşi, datoriile către furnizori sunt, în continuare, destul de mari. Din cele 14 milioane de lei datorate, doar 7 milioane sunt încă în termen.

{mos_ri:Dan Căpăţână} 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii