Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu Online cu Adrian Cârlescu, candidatul PRM la Primăria Mangalia „Mangalia, care a rămas parcă în afara timpului, răstignită în epoca glaciară, trebuie reconectată la realităţile zilelor noastre"

ro

08 May, 2012 00:00 5070 Marime text

sintezainterviu-AdrianCarlescu.jpgMandatul lui Claudiu Mihai Tusac la Primăria Mangalia a fost presărat cu scandaluri şi suspendări. Ba a fost, ba n-a fost edil, iar unul dintre cele mai atractive municipii ale judeţului din punct de vedere turistic a rămas în derivă. Scandalurile din Consiliul Local, lipsa căldurii, suspendarea primarului şi multe altele au făcut deliciul presei şi au adus asupra Mangaliei o imagine puţin plăcută. Din oraşul turistic, Mangalia s-a transformat în oraşul rece, al scandalurilor. Candidatul Partidului România Mare la Primăria Mangalia, Adrian Cârlescu, propune o Mangalie mai curată şi mai călduroasă, în care problemele termoficării să fie date uitării.

Despre candidatura pentru Primăria Mangalia: „Sunt în Mangalia din 2006, ca activitate profesională. M-am implicat într-o campanie de mediu pentru salvarea pădurii Comorova, care făcea obiectul unui PUZ pentru extinderea ofertei turistice. Am aflat atunci că la Mangalia există singura pădure din această lume care figura în intravilan. Intravilan înseamnă betoane, înseamnă construcţii, în niciun caz pădure. Ne aflam în faţa unei situaţii paradoxale de genul cercului pătrat sau a triunghiului rotund şi atunci ne-am propus, împreună cu mai mulţi colegi din presă şi cu o serie de ONG-uri, să blocăm acest PUZ şi să salvăm domeniul verde al Mangaliei. Prin acţiunile noastre am reuşit în bună parte să anulăm Hotărârea de Consiliu care prevedea defrişarea a 11 hectare de pădure în scopul creării aleilor de acces. Nu s-au mai făcut aleile, nu s-a mai tăiat pădurea. Ulterior, m-am implicat într-o serie de dezvăluiri privind averile imense acumulate de politicienii de meserie din Mangalia, care şi-au capitalizat nivelul de trai sărăcind populaţia. După cum ştiţi, Mangalia are cea mai scumpă gigacalorie din România, 676 de lei, faţă de 165 la Bucureşti, are cea mai scumpă piaţă agroalimentară, cele mai mari probleme sociale din judeţ, dar totuşi cei mai bogaţi afacerişti care s-au insinuat în Dobrogea. Cred că marea problemă a Mangaliei este hoţia, sifonarea banului public, iar eu vreau să închid robinetul. Dacă nu închide nimeni robinetul, va trebui să stingem cu toţii lumina. De aceea candidez. În 2009, am înfiinţat un ONG sub titulatura Asociaţia Puterea Civică, deoarece cred că oamenii simpli, iar nu politicienii de meserie, ar trebui să-şi decidă soarta, să decidă cum sunt cheltuite fondurile publice şi care sunt priorităţile locale. Am editat un ziar sub numele Puterea, care a reprezentat în acel an 2009 opoziţia cea mai decisă, cea mai vizibilă, cea mai argumentată împotriva unui primar care dizolvase Consiliul Local din propria sa voinţă, fără acordul instanţei judecătoreşti, cu scopul de a decide de unul singur. Am reuşit să demonstrăm ceea ce era de bun simţ, că în treburile publice trebuie să existe un control public. În numele acestui control public vorbesc".

Atuurile în faţa contracandidaţilor: „Voi spune lucrurilor pe nume şi nu voi tăcea cu privire la ce s-a întâmplat în Mangalia în ultimii ani. Desigur, pe lângă această latură critică împotriva celor responsabili de dezastrul de la Mangalia, voi veni în faţa alegătorilor şi cu un mesaj pozitiv, pentru a arăta că se poate crea o strategie coerentă de dezvoltare a oraşului, în care fiecare să îşi găsească locul cuvenit.
Afirm că nu sunt politician de meserie, sunt un om simplu şi ţin cu oamenii simpli. Nu am grupuri de interese în spate, nu am un partid spurcat la ban public aşa cum au ei şi nu sunt prizonierul niciunui interes, decât interesului cetăţeanului şi nu am exerciţiul trădării politicienilor de astăzi, exemplul cel mai concludent fiind cel al ultimelor zile".


Despre problemele Mangaliei: „Cea mai importantă problemă a Mangaliei este căldura. Pe hârtie, la noi se produc 50.000 de gigacalorii pe an, cam cât consumă toată Valea Jiului. În centralele noastre se ard 7.400 de tone de combustibil pe an, dar nu orice combustibil, ci cel mai scump posibil, CLU Economic Calor 3. La Târgovişte, spre exemplu, se consumă 1.600 de tone, ca să vedeţi singuri diferenţa. Sunt în posesia unei facturi prin care o firmă din Buzău a livrat la Callatis Therm păcură. Centralele noastre, merg deci şi pe păcură, care este la jumătate de preţ în lunile de vară faţă de CLU. Dacă închidem robinetul hoţiei, putem avea căldură ieftină, la jumătate de preţ, doar să dispară finii politicienilor de meserie".

Ce crede despre candidatura lui Claudiu Tusac: „Tusac nu a demonstrat încă în instanţă că nu este incompatibil cu funcţia publică. Dacă printr-un concurs nefericit de împrejurări, sprijinit de colegii de la USL, care îi fac pârtie, ar mai câştiga un mandat, riscăm încă 4 ani de suspendări, eliberări din funcţii, cu primari interimari şi cu un oraş necondus. Din acest motiv, el trebuia să stea acasă, la el în camping".

Primele măsuri ale primarului Cârlescu: „În primul rând reziliez contractul de delegare a gestiunii, reanalizăm situaţia salubrizării şi facem demersuri pentru elaborarea unei strategii turistice, în principal în sensul orientării capacităţilor de cazare spre sistemul all inclusive, care ar putea să ne asigure o felie liniştită, dar promiţătoare din turismul litoral, în special pe segmentul de familişti, o alternativă la oferta altor staţiuni. Vom reanaliza activitatea serviciului social, care trebuie să lucreze doar în interesul persoanelor cu probleme sociale. Au mărit baza de asistaţi în aşa fel încât împart o pâine la 50 de oameni, câte o firimitură de căciulă. Unii nu merită firimitura, nu se încadrează în condiţiile legii, iar alţii, care se încadrează, merită cu siguranţă mult mai mult. Nu putem să lăsăm bătrânii oraşului la bătaia de joc a politicienilor de meserie. Biroul de Proiecte Europene al Primăriei va primi competenţe de a asigura consultanţă pentru toţi agenţii economici dispuşi să acceseze finanţări europene. Se poate!

Mangalia, care a rămas parcă în afara timpului, răstignită în epoca glaciară, trebuie reconectată la realităţile zilelor noastre, iar dinozaurii să intre în cartea de amintiri a oraşului!"

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii