Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:00 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

IPS Teodosie, nedoritul Tomisului

ro

25 Mar, 2004 00:00 1500 Marime text

Facultatea de Teologie, singura care il sustine ca rector pe arhiepiscop

Alegerea lui Teodosie Petrescu in functia de rector al universitatii a creat un adevarat cutremur, in ultima perioada, in Senatul Universitatii "Ovidius" * Multe dintre personalitatile locale sunt pentru aceasta numire, dar si mai multe impotriva * Venirea arhiepiscopului ca rector la "Ovidius" constituie, din cate am aflat, un moment de bucurie numai pentru Facultatea de Teologie * Marin Mincu, fost decan al Facultatii de Litere, este total impotriva alegerii unui preot la conducerea universitatii, declarand ca nu este acolo locul sau * Si studentii sunt speriati de ce va urma dupa aceste alegeri, pentru ca ei vor fi, probabil, tinta tuturor modificarilor ce se vor produce * Singura mare bucurie a studentilor va fi aceea ca acreditarea sectiei de Teologie Pastorala se va face, probabil, mult mai rapid, cu ajutorul IPS, chiar daca aceasta specializare se confrunta cu destule probleme * Sustinatorii lui IPS Teodosie cred ca numai acesta poate conferi universitatii sansa de a o transforma intr-un nucleu universitar regional

In apropierea alegerilor, in urma carora se va decide cine va prelua functia de rector al Universitatii "Ovidius" din Constanta, parerile membrilor care fac parte din Senatul universitatii sunt impartite in ceea ce priveste imaginea pe care IPS Teodosie ar putea sa o dea acestei institutii. Stefan Popa, prodecanul Facultatii de Teologie, spune ca "acela care iubeste invatamantul superior sigur va vota pentru Inalt Preasfintitul Teodosie, pentru ca astfel se va putea organiza un centru universitar puternic in Constanta, avand in vedere faptul ca se urmareste crearea unor consortii universitare pe regiuni". Pe de alta parte, Adina Ciugureanu, decanul Facultatii de Litere, are o cu totul alta parere: "Universitatea "Ovidius" este destul de puternica, majoritatea facultatilor si specializarilor fiind recunoscute pe plan national si international si de aceea consider ca, prin forte proprii, aceasta universitate va reusi sa se impuna in continuare printre celelalte institutii din tara". Daca declaratia Adinei Ciugureanu a fost destul de rezervata pentru a nu provoca noi divergente, Marin Mincu, cel care a fondat practic Facultatea de Litere, si-a exprimat mult mai vehement parerea. El sustine ca numai in epoca medievala clerul urca la conducerea unor centre universitare, dar in secolul XXI aceste schimbari de functii nu mai sunt morale.

Avantaj, Facultatea de Teologie

Se pare ca aceasta investire a IPS Teodosie in functia de rector ar fi de mare ajutor, in principal, Facultatii de Teologie. In prezent, facultatea se confrunta cu multe probleme. Un exemplu ar fi cel referitor la spatii, personal didactic sau acreditarea unor sectii din cadrul facultatii, care produce preoti pe banda rulanta, cu toate ca specializarea de Teologie Pastorala nu are decat autorizarea de functionare. Abia la anul urmeaza ca dosarul pentru acreditare sa fie depus. Restul facultatilor au destule resurse pentru a se ridica la un nivel ridicat al calitatii actului de invatamant si nu este nevoie de imaginea unei personalitati a clerului. La sfarsitul acestui an, Facultatea de Litere va depune Comisiei Nationale de Acreditare documentatia necesara pentru a primi acreditarea sectiei de Engleza principal, dar decanul acestei facultati declara ca venirea lui IPS Teodosie ca rector al Universitatii "Ovidius" nu va avea cum sa mai influenteze in bine decizia CNA, pentru ca dosarul acestei facultati este foarte solid.

Diferenta de opinii

Imaginea pe care sustinatorii lui IPS Teodosie o prolifereaza ori de cate ori au ocazia este aceea a unui salvator care va duce pe culmi inalte Universitatea "Ovidius". Parerile acestora sunt combatute de oameni ca Marin Mincu, care are alte pareri. Exegetul constantean nu neaga valoarea si experienta arhiepiscopului Tomisului, dar crede ca locul lui e in altar, si nu printre cele lumesti. Daca pana acum IPS era doar decanul Facultatii de Teologie, se poate ca peste cateva zile el sa tina in mana fraiele Universitatii "Ovidius", iar acest lucru va duce la schimbari de structura in cadrul institutiei. Si studentii se tem ca, daca la conducerea universitatii va veni IPS Teodosie, se vor modifica multe si vor avea de pierdut. "Nici nu vreau sa ma gandesc la ce vor spune prietenii mei de la Bucuresti cand le voi spune cine e rectorul nou ales, pentru ca toti vor rade de mine", spunea un student. In acelasi timp, altul era convins ca "se vor petrece multe modificari care ne vor afecta tot pe noi, astia mai mici, pentru ca nu poate sti prea mult despre universitate cineva care, teoretic, s-a ocupat numai de viata spirituala". Aceste declaratii arata ca IPS Teodosie nu este dorit chiar de toata lumea, mai ales ca multora nu li se pare normala aceasta alegere. Cineva va avea de castigat si cine va avea de pierdut nu se stie inca, dar cert este ca multe lucruri se vor schimba o data cu venirea lui IPS pe functia de rector. Etic sau nu, campania de care s-a bucurat candidatul de formatie clerica va da, probabil, roade si va aduce aminte de sisteme de genul celui care exista pe timpul Renasterii.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii